Gerçek işçi ve emekçi kardeşlerimin 1 MAYIS'ını kutlarım.
1 Mayıs hakkında küçük bir bilgilendirme yapmak isterim izninizle.
1880 li yıllarda -ki o zamanlarda makine gücünden çok beden gücünün aktif olduğu bir dönemdir- ağır çalışma şartları insanları epey zorluyordu . (Nedense bugünün Türkiye'sini anımsadım bir an
) günde 14-15 saat süren çalışma süreleri insanları bir süreden sonra yıldırmıştı. Küçük çocuklar bile karın tokluğuna çalışıyordu. Şirketler inanılmaz paralar kazanırken asıl pay sahipleri paylarını almayı bırakın insan gibi çalışamıyordu dahi. Yani yukarı ile aşağı arasında bir uçurum mevcuttu. Uçurumlarda daima ihtilaf getirmiştir. (bkz fransa kraliçesinin ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler sözü.)
1881 yılında yarım milyon işçiyi temsilen kurulan Örgütlü Meslek ve Emek Birlikleri Federasyonu "8 saatlik iş günü" mücadelesini ülke geneline yaymak ve işçilerin kararlılıklarını göstermek amacıyla mücadeleyi yükseltti.. ABD’nin Chicago kentinde 40 bin tekstil işçisinin gerçekleştirdiği eylem kanla bastırıldı. Aynı kentte, bir fabrikada 8 saatlik işgünü için greve çıkan 1400 işçi işten atıldı. Aynı tarihlerde greve çıkanlara ateş açıldı ve 4 işçi yaşamını yitirdi. Ancak bunlar olayı bastırmak bir yana mücadele ateşini körükledi. ABD ve Kanada'da sendikalar ve örgütlerin desteği ile 1 MAYIS 1886 DA yaklaşık 350 bin işçi ile greve çıktı.
Yani Rusya yerine Amerika'da başlamıştır 1 Mayıs..
Gelelim ülkemizdeki en kritik 1 Mayıs kutlamasına...
Osmanlı Devleti'nde ilk kez 1905 de İZMİR' de kutlanmıştır. Günümüzde sembol olarak görünen şehir İstanbul'da ise 1910 yılında kutlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nde 1 Mayıs ilk kez 1924 de kutlanmak istendi. Ancak izin verilmedi. 1925 yılında çıkarılan Takrir-i Sükun Kanunu sonrasında kutlamalara izin verilmedi. 1935 yılında 1 Mayıs "Bahar ve Çiçek Bayramı" olarak genel tatil günlerine dahil edildi.
Tarihler 1976 yı gösterirken en ihtişamlı 1 Mayıs sahnelendi. Taksim Meydanında tam 400 bin işçi vardı. 1977 yılında ise bundan daha fazla kalabalık toplanacağının beklenmesi sonucu geniş çaplı önlemler alındı. Dönemin DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in konuşmasının sonlarına doğru çevredeki binalardan halkın üzerine ateş açıldı. Yaşanan paniğin ardından 37 insanımız yaşamını yitirdi ve 200’den fazla yaralı vardı. Tarihe kanlı 1 Mayıs olarak geçen hadise maalesef vuku bulmuştu.
Bundan sonrası tamamen 1 Mayıs'ı bir amaç üzerine kurmaya çalışanlardan sahiplenenlerden ibaret oldu. Kanlı 1 Mayıs olayları yüzünden bazı terör örgütü yandaşları (MLKP, DHKP-C, TİKKO, PKK vs.) bugünü kendince sahiplenip her 1 Mayıs'ta olay çıkarmaya başladılar. Artık amacını aşmış bir durumda ve sadece inat uğruna yapılan kutlamalar olmuştur. Sadece provokatif eylemler için özellikle aklı karışık gençlerimizi sokaklara çağırıp onların arkasından nemalanmak isteyenlerin oyunlarından başka birşey değildir. Çünkü gerçek işçiler maalesef bayram yapmak yerine her yerde çalışmaya devam etmektedirler.
Gerçek işçilerimizin 1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİ BAYRAMI KUTLU OLSUN !
KAYNAK :
https://www.mmo.org.tr/sites/default/files/6584778d5a8ab88_ek.pdfKAYNAK :
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kanl%C4%B1_1_May%C4%B1s