Bugün keşfette gezinirken bulduğum bir siteyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bilgisayar ve internetle ilgilenen herkes illa ki bir süre sonra klavye kullanımında ister istemez hızlanmıştır. Bazılarımız ise 10 parmak eğitimi gibi eğitimler almış, bazılarımız ise internetten egzersiz yapabileceği sitelere yönelmiştir. Misal şu sayfayı kullanan illaki olmuştur benim dışımda
https://www.m5bilisim.com/tr/on-parmak/hiz-testi/Bu da benim şimdi ki sonucum
Tabi buradaki eğitime ara ara başlayıp sonrasında sıkılıp bırakmışlığım oluyor. Ara ara kendimi test ederken bir yanlış yaptığımda silip tekrardan yazmaya çalışırken zaman kaybediyorum. Keza birkaç kere yanlış tuşa basınca ister istemez klavyeye bakıyorum. Bunlarla 1 ilerliyorsam bugün ki keşfettiğim site ile 10 ilerleme yolunu buldum ve sizlerle paylaşmak istedim. Tabi bu site ile sadece 10 parmak yazma hızımızı geliştirmeyeceğiz
Hadi başlayalım
www.zty.pe sitemizin ismi. Bu sitede bir uzay mekiği oluyorsunuz ve düşman mekikler sizlere füze yerine kelime fırlatıyor. Bu kelimeler sizin mekiğinize çarpmadan tuşlara basarak bu kelimeleri tamamlayıp vurmanız gerekiyor. Bu site de süre sınırı bu kelimelerin size değmesine kadar olan süreç. Seviyeler bulunmakta ve seviye atladıkça kelimeler hızlanıyor. Bazen harfte gelebiliyor birden fazla. Önemli olan bu kelimelerin size olan mesafesini ölçüp bir an önce yok etmek. Tabi bir kelimeye başladığınızda diğer kelimeye geçemiyorsunuz. Bundan ötürü yanlış harfe bassanız da devam ediyorsunuz böylelikle katiplik gibi sınavlarda bakılan süre sınırı içerisinde daha fazla kelime yazma yönünde hızlanıyorsunuz. Çünkü 10 parmak eğitmenleri genellikle yanlış yazdığınız kelimelere odaklanmamanızı önerir. Ayrıca kelimeler hızlandığı için klavyeye bakmaya fırsatınız olmuyor. Yani direk ekrana bakarak ellerinizin klavyedeki harflerin yerlerini öğrenmesini hızlandırıyorsunuz.
Şimdi gelelim 10 parmak hızımız dışındaki faydaya
Hepimiz bir yabancı dil öğrenmek için çabalıyoruz özellikle de ingilizce gibi bir dili. Bir dil öğrenirken vocabulary yani kelime bilgimizi arttırmamız gerekiyor ayrıca speaking kısmında da doğru telaffuza da sahip olmamız gerekiyor. Bu sitenin default kısmında zaten karşımıza birçok ingilizce kelime gelmekte. Bu kelimeleri vururken içimizden ister istemez telafunuzunu yapıyoruz. Sesli bir şekilde yaparak speaking anlamında kendimizi geliştirebiliriz. Evet ben bu siteyi denerken birkaç kere yanlış telaffuz ettiğimi farkettim. Çünkü direk karşıma gelince ister istemez türkçe bir şekilde okumaya çalışıyordum ve bu oyunu tekrarlarken düzelterek daha iyi bir hale getirdim. Gelelim kelime bilgimizi nasıl arttıracağız
Siteye girdiğimiz kısımda
"load your own text" kısmı ile olduğumuz seviyeye uygun kelimeleri internetten bulup yükleyebilir ya da daha spesifik bir alanda kelime bilgimizi arttırmaya çalışıyorsak bu kelimeleri buraya yükleyerek kelime bilgimizi çalışabiliriz. Örnek veriyorum geçen hafta 100 yeni kelime öğrendiniz bu 100 kelimeyi sisteme girerek bu kelimelerin tekrarını yapabilirsiniz. Ben ilk ingilizceyi öğrenirken tombala usulüyle birçok kelime öğrenmiştim. Gerçekten de faydası oluyor
Elimin altında Türkçe forumdaki kullanıcı listesi Kurban Bayramı kutlamasından olduğundan bununla bir deneme yaptım
Vurduğum arkadaşlar kusuruma bakmasın
Oyunun arkaplanında kelime listeniz görünüyor ve sırayla gelecek olanlar yeşil bir arkaplana sahip oluyor. Ayrıca kelimelerde sayı veya simge olanları atlıyor gibi görünüyor