Beni asil korkutan 18 dakikada bir sirket kurulmasi ne derece saglikli, basit mantigima gore 18 dakikada kurulan sirket 17 dakikada da kapanabilir.
Estonya için şirket kuran arkadaşlarım var. Zaten dijital iş yapıyorlar ve uzaktan çalışıyorlar. Şirketi Estonya'da e-vatandaşlıkla kurmalarının tek espirisi, yurtdışında bir banka hesabı sahibi olup, Paypal, Etsy, Shopier gibi hizmetlerden faydalanabilmek. Biz Paypal'i yasakladık ama bu Paypal'in hala en çok kullanılan ödeme yöntemlerinden biri olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Estonya'da şirket kurmayayım, daha havalı olsun, ABD'de kurayım derseniz o da mümkün ama ABD'de hem vergiler yüksek hem de dijital bankacılık hizmeti Estonya kadar yaygın değil. (Ben sadece Mercury Bank'ten hesap açabildim) Ama Wyoming ya da Delaware'de şirket kurmak sadece bir form doldurup ücret ödemekle mümkün. Zaten işlemleri bir temsilci ajansa yaptırmanız gerekiyor. Parayı verince şirketi kuruyorsunuz. Sonra Stripe ödeme sistemi, Paypal, banka hesabı vs. tıkır tıkır işliyor.
Estonya'nın en büyük avantajı vergi. Para kazanmıyorsan vergi ödemiyorsun. Kazanıyorsan da çatır çatır vergiyi alıyorlar. Türkiye'deki gibi "abi sen benim şahsi hesaba yolla, faturayla uğraşmayalım" deme lüksünüz yok Üstelik, yurtdışına ürün ya da hizmet satabiliyorsanız (hizmeti yurt dışında vermek şartıyla) KDV'nin tamamını iade alma hakkınız da var.
Asıl soru şu: Bu şirketi niye kuruyorsunuz? Elinizde paraya çevirebileceğiniz bir yetenek / uygulama / servis var mı? Yoksa, boşu boşuna 100 Euro verip, Ankara'ya kadar gidip şirket kurmanın bir anlamı yok. Ama paraya çevirebileceğiniz birşeyler varsa, hele de yurtdışına satabiliyorsanız, 100 Euro verip Estonya şirketi sahibi olmak büyük avantaj.