Author

Topic: Γιατί υπάρχει όριο στα 21.000.000 Bitcoin; (Read 2603 times)

legendary
Activity: 1512
Merit: 7340
Farewell, Leo
XMR/tail emission
Το XMR ξεκίνησε με fixed cap, αλλά αργότερα έγινε hard fork με tail emission, κάτι το οποίο θεωρώ επικίνδυνο. Σκέψου, σε ποιανού περιουσιακού στοιχείου η προσφορά επιλέγεται με το έτσι θέλω από τον άνθρωπο; Μόνο του fiat. Επίσης, ποιος μας λέει ότι τα 0.6 XMR είναι αρκετά; Μάλλον κανείς. Αυθαίρετη επιλογή.

Περισσότερη από την μισή κοινότητα (απ'όσο ξέρω) ήταν υπέρ του hard fork, για τον ίδιο προβληματισμό που έχουν οι Bitcoin users αυτές τις μέρες. «Θα αντέξει το σύστημα χωρίς block subsidy;». Μόνο που το bitcoin έχει περισσότερη ενέργεια από τα altcoins, κάτι ήξερε ο Satoshi. Το scarcity πετυχαίνει μόνο στο first mover  Wink (ή τουλάχιστον ακόμα Tongue ).

Όσο για το BTC, το τελευταίο block reward του 2136 θα είναι μόλις 1 (!) sat.
Για να είμαστε technically correct, το τελευταίο block subsidy (επίδομα) θα είναι τότε. Block reward = block subsidy + transaction fees.

Ή που το BTC τότε θα αξίζει δις $ σε σημερινά λεφτά (πιστεύω θα έχουμε περάσει στο BTC standard μέχρι τότε και θα μετράμε μέχρι και το σιτάρι σε sats)
Γι'αυτό πιστεύω πως δεν θα έχουμε τέτοιο πρόβλημα για αρκετό καιρό. Ακόμα και με layer 2 adoption (Lightning, sidechains) δραστηριότητα στο main layer θα υπάρχει.
sr. member
Activity: 1666
Merit: 310
Wow! Shocked Ωραίο ξέθαμα. Grin

Πάντως έχει ενδιαφέρον να βλέπεις διαφορετικές λύσεις (XMR/tail emission, ETH/PoS)... αν δεν δοκιμαστεί κάτι στην πράξη, δεν θα μάθουμε ποτέ το αποτέλεσμα.

Όσο για το BTC, το τελευταίο block reward του 2136 θα είναι μόλις 1 (!) sat. Αστείο reward για τα σημερινά δεδομένα του 23-24k BTC.

Ή που το BTC τότε θα αξίζει δις $ σε σημερινά λεφτά (πιστεύω θα έχουμε περάσει στο BTC standard μέχρι τότε και θα μετράμε μέχρι και το σιτάρι σε sats) ή που δεν θα αξίζει το mining...

Μέχρι στιγμής με κάθε halving γίνεται όλο και πιο επικερδής δραστηριότητα.
legendary
Activity: 1512
Merit: 7340
Farewell, Leo
Με συγχωρείτε που ξεθάβω νήμα 7 χρονών, αλλά είναι επίκαιρο[1][2]. Απ'ότι φαίνεται γίνεται συζήτηση περί tail emission. Το TLDR είναι: Για να εξασφαλιστεί ασφάλεια στο δίκτυο μακροχρόνια, πρέπει να εξασφαλιστεί το κίνητρο. Εάν δεν αρκεί το εισόδημα από τα transaction fees, έχουμε 3 επιλογές:

  • Μεταβίβαση σε sidechains (Merged-mining).
  • Αύξηση του block size limit.
  • Παραβίαση του 21M coin limit (ή της νομισματικής πολιτικής - γενικότερα).

Η γνώμη μου είναι η εξής: Κανένα από αυτά δεν πρόκειται να βοηθήσει (ίσως το πρώτο, αλλά όχι για πάντα). Όσο μεγαλύτερη δραστηριότητα υπάρχει στο Layer 1 τόσο πιο βιώσιμο είναι το σύστημα. Τα transaction fees πιστεύω θα γίνουν το βασικό εισόδημα μετά το halving του 2040 (0.19531250 BTC subsidy). Εάν το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει μετά από αυτό, σημαίνει πως έχει ήδη πεθάνει. Τι θέλω να πω: Αν δεν υπάρχει ενέργεια on-chain, τότε δε χρησιμοποιείται, οπότε δεν έχει σημασία αν είναι βιώσιμο. 

Κάνω quote τον εαυτό μου από το άλλο νήμα:
It's more like a "discuss, speculate, wait and see" situation. If the fees alone aren't enough to make the system survive, then it's probably because it's already dead.

To explain my previous utterly philosophical sentence that I'm proud of: If the fees alone can't sustain the network, it's probably because there's no activity at all (or much less). There are lots of halvings before the subsidy drop to minimum, and hence much time left to witness some serious recognition. If there's exponentially more activity in 10, 20, 30 years, we can be more assured about sustainability.

[1] https://petertodd.org/2022/surprisingly-tail-emission-is-not-inflationary
[2] https://bitcointalksearch.org/topic/surprisingly-tail-emission-is-not-inflationary-a-post-by-peter-todd-5405755



Κατα τη γνωμη μου δεν πρεπει να υπαρχει οριο αλλα ο αριθμος να ανεβοκατεβαινει και να υπολογιζεται αυτοματα απο τον Η/Υ, αναλογα με τις αναγκες της οικονομιας.
Όνομα και πράμα!  Grin
sr. member
Activity: 261
Merit: 250
Κατα τη γνωμη μου δεν πρεπει να υπαρχει οριο αλλα ο αριθμος να ανεβοκατεβαινει και να υπολογιζεται αυτοματα απο τον Η/Υ, αναλογα με τις αναγκες της οικονομιας.
legendary
Activity: 1036
Merit: 1000
ειναι ηδη σχεδιασμενο για mBTC οποτε μην ανησυχειται...
Mine mine mine...
legendary
Activity: 3430
Merit: 1142
Ιntergalactic Conciliator
Εγώ πιστεύω δεν υπάρχει περίπτωση να ξεπεράσει ποτέ τα 21 εκατομμύρια καθώς θα χρειαστεί ένα hard fork που κανείς δεν θα συμφωνήσει πότε να γίνει κάτι τέτοιο. Σε ένα open source πρόγραμμα όπως είναι το bitcoin ένα fork για να πετύχει θα πρέπει να το ακολουθήσουν όλοι αλλιώς απλά είναι σαν να μην έχει συμβεί ποτέ.
Υπάρχει μια ποιο εύκολη λύση και αυτή είναι η αύξηση των υποδιαιρέσεων του Bitcoin που μπορεί να γίνει πανεύκολα.
hero member
Activity: 728
Merit: 500
Δεν νομιζω οτι θα σταματησει ποτε στα 21εκ, εαν και το λεει και το πρωτοκολλο του.

Δεν θα ειναι δυσκολο να το αναθεωρησουν μετα απο 50 χρονια που σκοπευεται αυτο να συμβει.

Απλα ειναι μαρκετινγκ κολπο που χρησιμοποιησε ο Σατοσι ως σημαια ενος αντιπληθωριστικου νομισματος.
legendary
Activity: 2422
Merit: 1451
Leading Crypto Sports Betting & Casino Platform
Σου προτείνω να δεις τα εκπαιδευτικά βίντεο από το weusecoins. Ουσιαστικά το bitcoin έχει σκοπό να αποτελέσει εναλλακτική στα παρών οικονομικά συστήματα που πρέπει να εμπιστεύεστε μια κυβέρνηση/τράπεζα πως δεν θα τυπώσει την επόμενη μέρα εκατομμύρια χαρτονομίσματα και έτσι να θα χάσουν την αξία τους. Επίσης μειώνετε και ο ρυθμός με τον οποίο βγαίνουν στην αγορά, το αντίθετου του πληθωρισμού δηλαδή.

Δες παρακάτω αν θες περισσότερα Smiley
https://www.youtube.com/user/weusecoins

https://bitcoin.org/bitcoin.pdf
member
Activity: 119
Merit: 112
_copy_improve_
Η απάντηση στο παρακατω topic

https://bitcointalksearch.org/topic/m.9181812

Μαλιστα σχολιαζει και ενας απο τα ατομα που μιλησε με τον Satoshi,  o Cryddit aka Ray Dillinger

Η επιλογη 21Μ ειναι καθαρα τεχνικη και εχει να κανει με τον μεγιστο ακεραιο που μπορει να χειριστει κανει σε Javascript (web browsers)
hero member
Activity: 812
Merit: 1000
δυσκολες εννοιες ειδικα για αρχαριους. ομως ειναι προφανες οτι το φαινομενο btc μπορει να ξαναγραψει τους κανονες απο την αρχη.
κατι που δεν μπορουμε να φανταστουμε καν απο τωρα.
στην οικονομια τελικα ολα εικασιες ειναι!
sr. member
Activity: 387
Merit: 250
Μπορεί να υπάρξει πράγματι όριο στη ψηφιακή οικονομία;
http://diginomics.com/why-the-economic-principles-of-bitcoin-are-gamechanging/
Jump to: