Author

Topic: 24 Haziran Seçimi ve oy kullanma işlemleri. (Read 179 times)

member
Activity: 252
Merit: 10
oy pusulalarının kısa olması iyi olmuş. geçen seçimlerde zarfa sokmak icin 4e katlıyorduk o şekilde bile zor sıgıyordu. birde aman muhurum baska yere bulastı derdi vardı. bunda dısa dogru katla koy zarfa.

aynen öyle. mühürledikten sonra biraz beklemek gerekiyor yoksa her tarafa bulaşıyor. sonra dıştan katlayıp zarfa öyle atmak en temizi.
sr. member
Activity: 710
Merit: 255
oy pusulalarının kısa olması iyi olmuş. geçen seçimlerde zarfa sokmak icin 4e katlıyorduk o şekilde bile zor sıgıyordu. birde aman muhurum baska yere bulastı derdi vardı. bunda dısa dogru katla koy zarfa.
sr. member
Activity: 658
Merit: 252
Detaylı bilgilendirmeniz için teşekkürler. Nasıl oy kullanılması gerektiğini bilmemiz önemli. Çünkü bu yönetim en ufak kendine karşı olan oyu iptal etmenin peşinde . Oyumuza sahip çıkmalıyız. Bu yönetimi değiştirmek istiyorsak.
newbie
Activity: 210
Merit: 0
çok faydalı bir başlık olmuş kardeşim eline sağlık, keşke meritim olsaydı da sana verseydim.evet bu işlemler çok önemli her vatandaşın bilmesi gereken şeyler.
jr. member
Activity: 252
Merit: 3
açıklama için çok teşekkürler en ince ayrıntısına kadar anlatmışsınız. Yeni oy kullanacakların özellikle okuyup daha önce oy kullanmışlarında bir göz atmasında fayda var. elinize emeğinize sağlık.
member
Activity: 994
Merit: 20
Açıklamanızı çok beğendim. Özellikle ilk defa oy kullanacak olanlara ve bu konularda sorusu olanlara yardımcı olacaktır kesinlikle.  Smiley
sr. member
Activity: 616
Merit: 342
Oy vermek için kimisi şehir değiştiriyor kimisi de işlerini yarım bırakıyor. bari verdiğimiz oyları hatasız verelim de 1 oy olsa da seçime yansısın.
member
Activity: 378
Merit: 14
Seçimlerde oy kullanmayla ilgili bilinmesi gereken ne varsa yazmışsınız. Emeğinize sağlık. Herkes mutlaka oy kullanmalı.
member
Activity: 728
Merit: 10
Trphy.io
Meritim olsa basacaktım aslında. Emeğine sağlık gayet açık ve bilgilendirici bir yazı olmuş.
Seçim günü gittikçe yaklaşıyor, herkesin oyu şimdiden vatana millete hayırlı olsun.
sr. member
Activity: 616
Merit: 342
Bildiğiniz üzere 24 Haziran'da bir seçime gidiyoruz. Bu seçimle hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekili seçimi üstüne bir de ittifaklar var. Kafaların karışmaması ve hata yapılmaması için oy verme işlemi ile ilgili bir kaç noktaya değinmek istiyorum.

Not:  Oy kullanmaya giderken yanınızda seçmen kağıdı ve nüfus cüzdanınızı almayı ihmal etmeyin. Seçmen kağıdınız elinize ulaşmamışsa
https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtici.jsp sitesinden nerede oy kullanacağını öğrenebilirsiniz. sadece nüfus cüzdanı ile gitmeniz yeterlidir.
sandığınız bulunduğu yerin kapısında seçmen listesi mevcuttur oradan kontrol edebilirsiniz.

İlk değinmek istediğim mühürsüz pusula ve zarflar



zarflar şekilde görüldüğü gibi 3 tane mühürle mühürlenmiştir.
sol üst köşede ysk amblemi
sağ üst köşede ilçe seçim kurulu mührü
ortada da sandık kurulu mührü.

oy pusulaları da tek mühürle mühürlenmiştir. sağ üst köşede veya sol üst köşede sandık mührü. sandık mührü olduktan sonra sağda solda ortada olmasının önemi yok.

son seçimde mühürsüz oy pusulaların da sayıldığına şahit olduk. ysk'nın açıklamasına göre; seçim tutanak defterine pusula ve zarflar mühürlenmiştir diye bir tutanak tutulmamıştır. sandık başkanı mühürlemeyi unuttuğu için oylar sayılmıştır şeklinde bir karar alınmıştır.

Ola ki pusula ve zarfınız mühürsüz ise sandık başkanına veya müşahitlere bunlar mühürlenmemiş bilginiz dahilinde değil mi? tutanak defterine geçti mi şeklinde bilgi verebilir veya bilgi alabilirsiniz.
eğer ki tutanak defterine pusula ve zarflar mühürlenmiştir diye bir ibare geçmişse sizin oylarınız sayılmayacaktır o yüzden bu problemin tutanağa geçirilmesini istemelisiniz.
eğer ki tutanak defterine pusula ve zarflar mühürlenmiştir diye bir ibare geçilmemişse hayırlı uğurlu olsun. oy kullanacağınız sandıkta bir olaylar dönecek veya sandık kurulunda bilgisi noksan müşahitler var veya muhalefet kesimin müşahiti yok.

oy kullanma işlemi

bir zarf, 2 tane oy pusulası (cumhurbaşkanlığı ve milletvekili) ve bir tane de tercih veya evet mührü verilecek. tercih evet farketmez. ikisi de aynı şey sıkıntı yok.



oy pusulaları şekilde ki gibi. cumhurbaşkanları adaylar ve fotoğraflar altta da ittifaklarla beraber parti amblemleri.

2 kere oy kullanma işlemi gerçekleşecek. biri cb için diğeri de mv için.

Burada önemli olan mührü basarken diğer adayın veya diğer partinin alanına geçirmemeniz gerekiyor. sadece o küçük yuvarlağı odaklamanıza gerek yok.ismin altına da mührü basabilirsiniz.
Önemli olan o mühür izinden başka iz olmasın. kalem ile karalama, mührün başka adaylara taşması gibi. Mühür mürekkepten olduğu için mürekkebin kuruması için biraz bekleyebilirsiniz veya üfleyerek mürekkebi kurutun ki pusulanın başka yerlerine de iz bırakmasın.

Bu katlamadan dolayı karşıda oluşacak izde pek problem yok. ayna görüntüsü olduğu için hesaba katılmıyor bu iz ama siz yine de riske girmeyin. gerek yok.

Milletvekilleri oy kullanma işlemi.

farklı formasyonlar için teker teker resim eklemiyorum ama ekleyebilirim istek doğrultusunda.

Önceki seçimlerden farklı olarak bu seçimde ittifak çatıları da mevcut. İttifakı umursamadan sadece tek bir partiye oy verecekler için sıkıntı yok. Her zaman ki oy kullanma işlemi gibi belirledikleri partinin altındaki yuvarlağa mührü basacaklar.

Diğer formasyonlar;

örnek 1: millet ittifakından hem sp'ye hem de iyi'ye mühür bastınız. Oy millet ittifakına yazılır ve sizin oyunuz oy ağırlıklarına göre çatı altındaki partiler arasında paylaştırılır. (chp-sp-iyi arasında) oy geçerli.
örnek 2: hem akp'ye hem chp'ye mühür bastınız. oyunuz geçersiz.
örnek 3: oyunuzu hata ile akp mhp arasına bastınız. sıkıntı yok oy cumhur ittifakı arasında paylaştırılır. oy geçerlidir

İmza

Mühürleri basıp zarfı kapattıktan sonra zarfı sandığa atarsınız ve adınızın yanına imzanızı atarsınız. imzayı doğru yere attığınıza emin olun.

baraj problemi?

seçime 2 ittifak çatısı altında 5 parti ve 3 tane de parti girmekte. %10 seçim barajı hala var. fakat bu baraj ittifaklardaki partilerin toplam oyu ve tekil partilerin kendi oyu şeklinde.
yani mhp %5 oy alıp akp %30 oy alırsa cumhur ittifakının toplam oyu %35 olacağı için mhp'nin baraj sıkıntısı gibi bir şey yok. kendi başına giren hdp, vatan ve hüdapar bir ittifak içinde olmadığı için %10 barajı onlar için daha büyük önemli.


Not:  Zarf ve pusula üstüne bilerek ve istenilerek iz bırakıldığı düşünülürse oy geçersiz sayılacaktır.
Not:  Oy verme işleminde sandık ve çevresinde sandık görevlilerinden başka kimse bulunamaz. buna kolluk kuvvetleri de dahildir. Sandık görevlilerin üzerinde partileri ile alakalı bir şey bulundurmaları yasaktır. Oy kabinine sizden başka kimse giremez. Burada tek bir fark var. Seçmen engelli ise yanında bir kişi refakatçi olarak gidebilir ama bu refakatçi sandık görevlilerinden birisi olamaz.
Not:  Oy sayma işlemini seçmen olarak sizde rahatlıkla izleyebilirsiniz.

Seçimler şimdiden vatanımız, milletimiz ve geleceğimiz için hayırlı olur inşallah.
Jump to: