Eski Google Mühendisi 300 Bin Dolarlık Bitcoin İçeren Unutulmuş Dosyaya Tekrar Erişim Sağladı
Google'ın eski yazılım mühendisi Michael Stay, 300 bin dolardan fazla Bitcoin'i içeren bir sıkıştırılmış dosyayı hack'lediğini ileri sürdü.
Google'ın eski yazılım mühendisi ve akıllı sözleşme ve merkeziyetsiz uygulama (DApp) şirketi Pyrofex'in şimdiki CTO'su Michael Stay, 300 bin dolardan fazla Bitcoin'i (BTC) içeren bir sıkıştırılmış dosyayı hack'lediğini ileri sürdü.
Stay, blog gönderisinde olayın altı ay önce, LinkedIn'in üzerinde bir ''Rus''tan mesaj aldığında başladığını açıkladı.
2000 yılındaki yazısını okudu
Rus şahıs, Stay tarafından 2000 yılında yazılmış ve sıkıştırılmış dosyalara saldırma tekniğini açıklayan bir yazıyı okudu.
Stay, “19 yıl önce yazdığım yazıyı okumuş ve saldırının yalnızca iki belgeyi içeren bir dosya üzerinde gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini öğrenmek istiyordu. Hızlıca bir analizle, devasa miktarda işlem gücü ve çok miktarda para olmadan bunun mümkün olmayacağını anladım.'' diye belirtti.
“Çalıştığım yalnızca iki dosya olduğu için, her aşamada daha fazla yanlış pozitif ortaya çıkardı. Bu da test edilmesi gereken 273 olası anahtar, yaklaşık 10 sekstilyon ile sonuçlanırdı. Bunun için büyük bir GPU tesisinin bir yılını ayırması ve 100 bin dolar masraf etmesi gerektiğini hesapladım. Anahtarı ele geçirmek için bu kadarını ayırabileceğini söylediğinde ise çok şaşırdım.''
300 bin dolarlık BTC içeriyordu
Dosyalar, CTO ile iletişime geçen kişinin 2016 yılında 12.500 dolara aldığı Bitcoin'in özel anahtarlarını içeriyordu. Stay, ''Şimdi ise değerleri 300 bin dolar ve şifreyi hatırlayamıyor.''
“Şanslı ki hala orijinal laptopu saklıyordu ve şifrelemenin tam olarak ne zaman gerçekleştiğini biliyordu. Bu da işi 10 kentilyon kadar azalttı. Bir sözleşme yaptık ve çalışmaya başladım.''
Stay, birkaç ay süren denemelerin ardından dosyaya erişti ve özel anahtarları ilgili şahsa teslim etti.
https://tr.cointelegraph.com/news/former-google-engineer-claims-to-hack-zip-file-containing-300-000-in-btc