Riser'larınız 16x -> 16x olmadığı sürece SENSE pin'ine shortlama yapmanız gerekli, shortlamak o slota kart takılı olduğunu anakarta bildiriyor (Ekran kartlarımız 16x 'in en sonundaki SENSE pinini shortluyor, fakat o pin'in riser'da karşılığı olmadığı için bir işe yaramıyor). Bazı anakartlarda gerekmediği söyleniyor ama bana öyle anakart denk gelmedi.
Şu çizime bakarsanız, PRESENT#1 pininin, en uzaktaki PRESENT#2 'ye bağlanması gerekiyor.
http://en.wikipedia.org/wiki/PCI_Express#PinoutKısa bir zil teliyle yapabilirsiniz, riser slotu içinde ucunu kırmamaya dikkat edin sadece. Doğru pinleri birleştirdiğiniz konusunda şüpheniz varsa, pci-e 'nin erkek ucundaki metallere baktığınız zaman PRESENT#1 ve PRESENT#2 'ye ait metallerin diğerlerinden daha kısa olduğunu görebilirsiniz
Mesela şu adreste, sola yakın olan 1x için olan PRESENT#2, en sağdakiyse 4x için olan PRESENT#2. PRESENT#1 ise kartın öteki tarafında.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:PCIe_card_full_height.jpgBen zaman zaman yaşadığım temassızlıklardan bıktığım için riser'ın kablosunu sıyırıp teller üzerinden shortluyorum, uzun vade için sağlam oluyor, ama bi el titremesine riser'ı feda etmeyi göze almıyorsanız tavsiye etmem
direk riserdan nasıl shortcut yapıyoruz _???
ben bir süredir foruma bakmıyordum, şimdi gördüm
Direkt'le kastınız anakart yerine riser'ın üstünden yapmaksa; yukarıdaki mesajlardaki gibi teli, anakarta takacağınıza riser'ın kablosunun ucundaki slota takabilirsiniz. Çünkü zaman zaman ters bi hareket yapıp ucu kırılabiliyor, anakart yerine riser'ın içinde kırılırsa içiniz yanmaz en azından, durumu bir şekilde kurtarırsınız. (Ben bu yöntemle temassızlık yaşıyorum ekran kartı sayımı arttırdığımdan beridir, uğraşmaktan bıktığım için tercih etmiyorum artık)
Daha kalıcı yöntem, riser'ın yassı kablosunda, shortlayacağınız iki tane teli önce diğer tellerden ayırıp (maket bıçağıyla dikkatlice ayrım yerlerinden kesebilirsiniz 5-6cm kadar, parmağınızla tek bir telin ortasını yukarıya çekebilecek kadar yani, hiç bir telin kılıfını yırtmadan sadece birleşim yerini kesiyor olmaya dikkat edin), ardından maket bıçağını yassı bir şekilde kullanarak ayırdığınız tek kablonun kılıfını sıyırıp (kabloyu kesmeden), ardından açıktaki tele ince bir kablo sarabilirsiniz. Üstüne de siyah elektrik bandı taktınız mı tamamdır.
Kesme işine girecekseniz ilk deneyimi pahalı riser'larla yapmak yerine fazla bir IDE kablosuyla yapabilirsiniz.