borsa komisyon almıyor olsaydı sorumluluğu olmazdı. komisyon olan yerde risk komisyonu alanındır. yatırımı onaylamak borsanın sorumluluğundadır. aksi ticari ahlak kurallarına uymaz, büsbütün dolandırıcılıktır. oldu olacak bankaya bir şekilde sahte para yatırılırsa ilk para çekenin parasını silsinler.
Daha basit nasıl anlatırım bilmiyorum ama bi deneyeyim. Sondan başlayalım.
Bankaya sahte para yatıran adamın parasını silmezler, dolandırıcılıktan hapse atarlar. Banka ile olan ilişkileriniz kanunlarla korunur. Bankadaki mevcudatınız da kanunlarla korunur (yerseniz, 100bin liraya kadar garanti var. Ama kasasında olmayan parayı kredi verebilen banka battığında 100bin lirayı alıp "ohh iyi ki de garanti varmış" der misiniz, tartışılır)
Yani, işin içinde banka varsa, sahtekarlık yapamazsın (bankayı dolandıramazsın)
Gelelim öbür mevzuya.
Kriptopara alım satım platformlarını düzenleyen bir kanun yok. Olmadığı için de bu platformlar gri alanda. Yani bir nevi borsanın insafına kalıyoruz.
Ama bu, borsaların kafalarına göre iş yapabilecekleri, kanunu hiçe sayacakları anlamına gelmez. Türk Ticaret Kanunu'na uymak zorundalar.
Nasıl ki esnafın ya da bir e-ticaret sitesinin ayıplı mal satması durumunda kanunlar devreye giriyorsa, borsa bir hata yaparsa yine kanuni haklarınızı arayabilirsiniz. (Türkiye için geçerli, yurtdışında durum biraz daha karmaşık)
Borsa, kriptopara yatırma işlemlerinde 2 şeyi dikkate alır:
1. Yatırma adresi bir kullanıcı hesabına ait mi?
2. Yatırma işlemi blokzincirinde yeterli onay almış mı?
Sizin hikayenizde, yatırma adresi kullanıcıya ait. Transfer gerçekleşmiş, bu transfere ait kayıtlar, blokzincirinde doğrulanmış, ayrıca, kayıtlara alınmış.
Ancak sonradan bir siber saldırı nedeniyle, blokzincirinde bu kayıtlar silinmiş. Yani, borsanın bunu doğrulayacak bir imkanın kalmamış.
Burada, saldırıyı yapanın, kriptoparayı yatıran kişi olduğu da belli. (Tek yatırma işlemi, satıştan sonra saldırı vs.) Borsaları, bu durumu çözemeyeceklerini düşünecek kadar küçümsemeyin. Çoğu platformun siber güvenlik ekibi, bankaların siber güvenlik ekiplerinden çok daha üst düzeydedir. Öyle olmak zorunda! Çünkü en ufak güvenlik risk, borsayı iflasa sürükleyebilir. Bankayı kanun korur, ancak herşeyin dijital ortamda olduğu borsanın siber güvenliği, borsanın en zayıf halkasıdır. Bu nedenle aslında en kuvvetli olması gereken nokta siber güvenlik altyapısıdır.
Uzun lafın kısası, borsa, doğrulayamadığı işlem için sorumluluk kabul etmez. İşlem blokzincirinde yok ve siber saldırı olduğu da sır değil. (Değişen, atıl durumda kalan bloklar belir bir süre daha node'larda saklanıyor. Yani saldırının izlerini iki parmak şıklatmasıyla silemezsiniz. Bkz, Ethereum Classic blokzincirine 3. defa tekraralanan %51 saldırısı.)
Yine söylüyorum, o kadar dandik bir blokzincir bulursanız, %51 saldırısı yapabilirsiniz, ama sonucu hiç bir şekilde sizin lehinize olmayacaktır.
Önemli hatırlatma: Ben sadece, böyle bir kurgunun neden başarılı olamayacağını anlatmak için yazdım. Herhangi bir şekilde BtcTurk adına cevap vermedim. Konunun BtcTurk'le en ufak bir bağlantısı yok. BtcTurk, topluluğu olmayan, kodu şüpheli olan, geliştirici ekibi yeterli aktiviteyi göstermeyen hiç bir kriptoparayı işleme açmayacağı için, bu başlıktaki kurguda, BtcTurk'ün aracı olmak ihtimali yok.