Author

Topic: Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI/ASI) και το μέλλον της οικονομία&#962 (Read 83 times)

sr. member
Activity: 1666
Merit: 310
Το θέμα είναι άλλο:

Αν ποτέ φτάσουμε σε ένα σημείο π.χ. ένα μπουκάλι ελαιόλαδο να κοστίζει €0,001 (σε σημερινά λεφτά) λόγω τεχνολογικού αποπληθωρισμού (AI + robots να οργώνουν κάθε δέντρο επί γης, σε αντίθεση με σήμερα που πολλά δεν μαζεύονται ποτέ λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού), τότε τι νόημα θα έχει η ύπαρξη χρήματος (fiat ή BTC) εν γένει; Huh

Θα μοιράζει η AI την παραγωγή σε όλη την ανθρωπότητα (θεωρητικά εντελώς δίκαια αν δεν υπάρχει bias)... ας πούμε κάτι σαν κομμουνισμός, όχι όμως σταλινικού/ΕΣΣΔ τύπου, αλλά Star Trek τύπου (και ο Βαρουφάκης κάτι τέτοιο λέει ότι οραματίζεται/επιθυμεί).

Οι άνθρωποι να κάθονται και οι μηχανές να δουλεύουν 24/7/365...

Σε ένα τέτοιο σενάριο είναι σαν να ακυρώνεται και το concept του χρήματος και η ιδιοκτησία λόγω abundance. Δεν θα υπάρχει φτωχός. Όλοι θα έχουν ό,τι θέλουν από φυσικούς πόρους.

Τουλάχιστον έτσι το αντιλήφθηκα στο video, αλλά δεν μου άρεσε καθόλου το δυσάρεστο endgame προς το τέλος... άχρηστη και η αφθονία αν καταλήξουμε σε σενάριο καταστροφής.

Επίσης, έχει ενδιαφέρον το computronium που αναφέρει. Αν η AI κρίνει ότι το BTC έχει λόγο ύπαρξης και κάθε είδος matter στην Γη (και αργότερα στον γαλαξία) γίνει computronium, τότε θα μιλάμε για έναν τερατώδη υπερυπολογιστή για BTC mining, που θα κάνει το σημερινό μεγάλο hashrate να μοιάζει με ένα τίποτα συγκριτικά. Grin
legendary
Activity: 1512
Merit: 7340
Farewell, Leo
Το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως το κόστος παραγωγής θα φθίνει όσο εξελίσσεται το AI. Έχει ήδη λύσει τα χέρια ανθρώπων, είμαι σίγουρος πως θα λύσει τα χέρια εργοδοτών (αν δεν το έχει κάνει ήδη).

Είτε οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν ή όχι, νομίζω το να κρατάς bitcoin είναι από μόνο του κάτι που σε διασφαλίζει, γιατί είναι το μόνο που οι μηχανές δεν θα μπορέσουν ποτέ αυθαίρετα να παράγουν.
sr. member
Activity: 1666
Merit: 310
https://www.youtube.com/watch?v=P5HNeahRYDM

Σε κάποια φάση (5:04) αναφέρει τι θα γίνει με το concept του χρήματος... το έχω ξαναπεί ότι αυτό είναι το endgame της Keynes σχολής: ο απόλυτος αποπληθωρισμός στα πάντα όλα -> το κόστος παραγωγής να τείνει στο μηδέν.

Να δούμε αν και πως θα επηρεάσει το Bitcoin όλο αυτό το paradigm shift...
Jump to: