Author

Topic: Akasha Sosyal Medya Ağı Projesi (İstek Üzerine Yazılmıştır) (Read 151 times)

full member
Activity: 784
Merit: 120
Aslında tam sosyal medya degil bu proje, bende eskiden beri https://icoindex.com/profile/akasha sitesinde görüyorum ama hiç bir ilerlemesi yok aynen olduğu yerde duruyor

Daha hiç kimse bu konu hakkında tam bir sisteme oturtabilmiş değil gibi. Bakalım ne olacak. Tek artısı projenin başında Ethereum'un yapımında çalışmış birisinin olması.
sr. member
Activity: 532
Merit: 251
Presale Starting May 1st
Aslında tam sosyal medya degil bu proje, bende eskiden beri https://icoindex.com/profile/akasha sitesinde görüyorum ama hiç bir ilerlemesi yok aynen olduğu yerde duruyor

Belkide bir yıldan önce duydum akasha yı ama çok geç kaldılar . Çıksa tutacağını sanmıyorum .
sr. member
Activity: 630
Merit: 253
Aslında tam sosyal medya degil bu proje, bende eskiden beri https://icoindex.com/profile/akasha sitesinde görüyorum ama hiç bir ilerlemesi yok aynen olduğu yerde duruyor
hero member
Activity: 868
Merit: 500
Sosyal medya pek tutmadı esasında ETH asseti olan matchpool ve Qtum asseti olan https://www.robin8put.org/ düşününce .
full member
Activity: 784
Merit: 120
Eline emeğine sağlık çok güzel araştırmışsın, takip ediyorum bakalım ico yapılacakmı acaba sanıyorum büyük miktarda para toplamışlar zaten açıktan belki ico yapmadan bitireceklerdir.

Aslında projenin sahibi Ethereum kurucusu ile çalışmış. Proje buradan ilerleyebilir.
sr. member
Activity: 448
Merit: 264
Eline emeğine sağlık çok güzel araştırmışsın, takip ediyorum bakalım ico yapılacakmı acaba sanıyorum büyük miktarda para toplamışlar zaten açıktan belki ico yapmadan bitireceklerdir.
member
Activity: 378
Merit: 11
Benimde duyduğum bir proje açıkcası icosunu bir arkadaşımdan duydum ve katılmayı düşünüyorum ama çok uzun zamandır 2013 den beri aktif ve geliştiriliyor herhalde
full member
Activity: 784
Merit: 120
Vitalikten ayrılıp daha iyisini kuracak öyle mi? İlginç, izliyoruz bakalım neler olacak.

Bakalım göreceğiz ne olacak.
copper member
Activity: 476
Merit: 110
Vitalikten ayrılıp daha iyisini kuracak öyle mi? İlginç, izliyoruz bakalım neler olacak.
full member
Activity: 784
Merit: 120
Akasha Projesi Ethereum ve IPFS'e Dayalı Merkezi Olmayan Sosyal Medya Ağı Açıyor.
Ethereum ve InterPlanetary File System (HTTP yerine IPFS: Daha hızlı, daha güvenli ve bağımsız bir web deneyimi sunacak) tarafından desteklenen yeni nesil sosyal medya ağı Akasha, 2017 yılında 3 Mayıs'ta Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde ortaya çıktı. Akasha alfa denemesi için kayıtlarını açtı. Proje, Bitcoin Magazine'in kurucu ortağı Mihai Alisie'nin ürünü.

AKASHA kelimesinin kökenleri Sanskritçe dilinden gelmektedir. Hem temel hem de metafizik duyularında Akasha "ether" anlamına geldiği belirtilmektedir.

Bir başka tanıma göre ise eski Sanskritçe akasha insanlığı kendisini sonsuz bilgiye bağlayan bir metafizik bilgi ağı anlamında kullanılmaktadır. Bu paradigmada, düşünceler, fikirler, hisler ve deneyimler sonsuza kadar saklanır ve varlığın birden fazla düzlemini birbirine bağlayan evrensel veritabanı olan akasha ile paylaşıldığına inanılmaktadır.

Günümüzün blok zinciri alanında AKASHA, toplumsal hafızamızı, hislerimizi ve düşüncelerimizi, insanlığın varlığı boyunca özgürce paylaşım yapabilecekleri sosyal ve teknolojik bir projedir. Ethereum'u InterPlanetary File System (IPFS) ile birleştirerek, kalıcı bir Web'in ifade özgürlüğünün yanı sıra yaratıcı ve daha iyi bir paylaşım ağı olacağı belirtilmektedir.

Mihai Alisie'nin AKASHA ile ilgili yaptığı açıklamaları

"Ethereum projesinde Vitalik'e [Buterin] katıldığımdan beri 2013 sonlarında kurucu olarak Ethereum'un bir medeniyetin karşılaştığı en büyük sorunların çözüm yollarını hayal ettim" diyor Alisie. "Ancak, 2015 yılının başında modern bilgi tabanlı bir toplum olarak günümüzde karşılaştığımız en önemli iki zorluğun üstesinden gelebilecek eksik bulmaca parçasını yaratmaya yaklaştığımızda ilk fark ettiğim şeyler ifade özgürlüğü, yaratıcılık ve kalıcılıktı."
Bir çok çalışma ve prototip çalışmasının ardından Akasha ekibi, merkezi olmayan, dağıtılan bir İnternet uygulamak için uygun bir teknoloji yığını bulmuştur. Akasha yığınının temel taşları Ethereum ve Ekipler Arası Dosya Sistemi, Elektron, Reakt ile Redux ve Node.js ile zenginleştirildi.

Akasha projesinin çözmek istediği sorun, bilginin çevrimiçi olmamasıdır. Bilgi (web siteleri, belgeler, e-posta arşivleri, video, vb.) günümüzdeki interneti kontrol eden hükümetler ve / veya şirketler tarafından kasıtlı olarak silinebilir ya da daha sade ama aynı derecede trajik, merkezi sunucuların bakım eksikliği nedeniyle kaybolabilir.

Aslında bugünün internet merkezi milyarlarca kullanıcıyı bir avuç servise bağımlı hale getirdi. Günümüzdeki internet kırılgandır, çünkü merkezileştirilmiş dağıtım modeline, sunucuların gelip gitmesine dayanıyor. Bir sunucu herhangi bir teknik veya ticari sebep nedeniyle çökerse veya yetkili makamlar tarafının eline geçirilirse, o sunucuda depolanan tüm web sayfaları kaybolur.

"Bir dahaki sefere 404 sayfaya rastladığınızda bunun kendisinde küçük bir trajedi olduğunu hatırlayın. Sanki kolektif beynimiz bir süre hafızasını kaybetmiş gibi, bazen sonsuza dek, "diyor Alisie. "Temelde, keyfiyetten sansür konulan ve sayısal amnezi yüzünden, her internet kullanıcısını etkileyen bir bilgi çağında yaşıyoruz."

İnternet arşivi, (archive.org) Wayback Makinesi (https://archive.org/web/) adreslerinde web sayfalarının ve tüm sitelerin anlık görüntüleri saklanır, uygun bir anlık görüntü mevcutsa kaybolan bilgilerin iyileşmesine izin verilebilir,  ancak orjinal bilgi oluşturulduktan hemen sonra silinmesi durumunda bir yedek kopya alınması için zaman kalmaz. Hükümetlerin hızlı müdahalesi durumunda bu durum olabilir.

İnternetin yapısına bir yedekleme sistemi yerleştirmek iyi olur, ancak bunun gerçekleşmesi için merkezi sunuculardan bağımsız olarak merkezi olmayan, dağıtılmış altyapının doğru bir şekilde evrim geçirmesi gereklidir. Dosyaların merkezde değil yerel olarak ağ kullanıcılarının bilgisayarlarında saklandığı BitTorrent ağı, merkezi olmayan bir İnternet için sınırlı ancak kavramsal olarak sağlam bir model sunmaktadır.

Alisie konuyla ilgili sözlerine devam ediyor:

"Bilgiyi silmek için hiçbir sunucu yoksa ne olur? Bunun yerine içerik bir fleksibil düğüm aracılığıyla veri merkezileştirilmiş bir ağ üzerinde sonsuza dek yaşar mıydı? Bunu öğrenmek üzereyiz. "

Bir çok çalışma ve prototip çalışmasının ardından Akasha ekibi, merkezi olmayan, dağıtılabilen bir internet için uygun bir teknoloji bulmuştur. Akasha bu teknolojinin temel taşlarından olan Ethereum ve InterPlanetary File System (IPFS), Elektron, Reakt ile Redux ve Node.js ile zenginleştirildi.

InterPlanetary File System (IPFS), bütün cihazları birbirine bağlayarak çalışan IPFS, bunu bir tür düğümler (node) sistemi üzerinden aynı dosyalar üzerinden gerçekleştiriyor. Bu da web sitelerinin, sayfaları okuyucuya sunan merkezi bir kök sunucuya sahip olma gibi bir gereksinimi ortadan kaldırıyor. Bu sayede de HTTP'den kurtulmanın ve potansiyel olarak internetin dokusunu daha da geliştirmenin önü açılmış oluyor. IPFS'in tek bir başarısızlık noktası yoktur ve düğümlerin birbirlerine güvenmeleri gerekmez. Son zamanlarda, blok tabanlı bir merkezi olmayan pazar olan OpenBazaar, IPFS'yi kendi platformuna entegre etmeye başladı.

İnternet Arşivi kurucusu Brewster Kahle, "Web'in Kilidini Açma, Dağıtık Web Çağrısı" başlıklı bir makalesinde, İnternet Kredi Birliği Alexa gibi öncü girişimlerin başında bilinen erken bir internet girişimcisi ve süper bilgisayar şirketi Thinking Machines, finansçıları, vizyonerleri, kodlayıcıları ve aktivistleri, Akasha projesinde kullanılan teknolojilere benzer şekilde merkeziyetçi olmayan interneti inşa etmeye çalışmakta olduklarından söz ediyor.

Akasha, Ethereum üzerine kurulduğundan mikro ödemeler için uygun bir dahili altyapıya sahip olacak. Akasha web sitesine göre, "Birinci aşamada ETH, Akasha ekosistemi içinde kullanılan yerel simgeye sahip olacak" diyor Alisie. "Önce merkezileşmiş bir çalışma oluşturmak üzerine yoğunlaşmayı seçtik. Gerçek kullanımda Akasha'yı öğrenmeye ve hangi problem türlerini özel olarak çözmemiz gerektiğini öğrendik" dedi.

Belki Akasha, günümüzün World Wide Web'in kavramsal öncülü olan Ted Nelson Project Xanadu'da öngörülen yerli internet sistemini ve diğer gelişmiş özellikleri uygulamaya doğru ilerleyebilirdi. Bu durum teknolojinin yetersizliği nedeniyle olabilirdi. Alisie, John Perry Barlow'un "The Independence of Cyberspace Beyannamesine" atıfta bulunuyor. "İnsan aklının daha iyi bir eve ihtiyacı var."

Ayrıca Alisie AKASHA ile ilgili olarak "Sosyal İnsan Haklarını Geliştirmek İçin Gelişmiş Bilgi Mimarisi" terimini kullanmıştır.

Akasha Block Chain sisteminde kalıcı bir sosyal medya ağı kurmaya çalışmaktadır. Bunun çalışmaları hususunda başarılı olduklarını söylemekle birlikte, Alfa denemesini de açtıklarını söylemişlerdir.

Bu yazımı gokhan17 isimli arkadaşımızın isteği üzerine hazırlamış bulunmaktayım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.
Jump to: