Author

Topic: Anket: Küresel Kuruluşların Yüzde 39’u Blockchain’in ‘Abartıldığını’ Düşünüyor (Read 98 times)

sr. member
Activity: 672
Merit: 273
-
Evet bende biraz katılıyorum büyük bir teknoloji ama insanlar gerçekten aşırı derece abartmaya başladı . Her şey yerli yerine güzel olur blockchain 2020 den sonra yoluna gireceğini düşünüyorum.
jr. member
Activity: 134
Merit: 1
onlar abartıldığını düşünsünler teknolojiyi ele alanlar yürüyüp gidiyor yok efendim neymiş %39 muş seçimlere girse aynı yüzdelerde %61 için diyecekleri laf belli eze eze aldı bu kadar basit aslında
member
Activity: 675
Merit: 11
%39 bana göre çok sönük bir rakam %61 var karşısında buda demek oluyorki 3/2 si kabul ediyor ve abartıldığını düşünmüyor böylece gerikalan yüzde bir hiç
member
Activity: 1022
Merit: 10
Blockchain'in abartıldığını düşünen küresel kuruluşlar, bu kafada devam ederlerse gelecekte büyük sıkıntılar yaşayacaklar. Blockchain hala gelişim aşamasında olan ama çok büyük bir potansiyele sahip bir teknoloji. Dev firmalar teker teker Blockchain teknolojisine geçmeye şimdiden başladı bile.
sr. member
Activity: 546
Merit: 250
%61 olumlu görse yeter. Abartıldığını düsünenler ya teknologl özürlüdür yada zamanında btc gibi kripto paralara yatırım yapamayanlardır.
jr. member
Activity: 238
Merit: 6
Deloitte’in 2018 yılı için gerçekleştirdiği küresel Blockchain anketine katılan kuruluşların yaklaşık yüzde 39’u Blockchain teknolojisinin ‘abartıldığını’ düşünüyor.

ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Meksika, Almanya, Fransa gibi ülkelerden yıllık cirosu yarım milyar dolar veya daha fazla olan kuruluşların katıldığı ankette, Blockchain teknolojisiyle ilgili çarpıcı istatistikler ortaya çıktı. Ankete binden fazla kuruluş katıldı ve bu kuruluşlar Blockchain teknolojisiyle ilgili görüşlerini paylaştılar. Anket sonuçlarından bir kesit şu şekilde:

“Kuruluşların Blockchain teknolojisinin kabiliyetlerine duydukları ilgiye rağmen küresel çapta ankete katılan kuruluşların neredeyse yüzde 39’u Blockchain’in ‘abartıldığını’ düşünüyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde bu oran daha da yüksek: Kuruluşların yüzde 44’ü Blockchain’in abartıldığını düşünüyor.”

Muhasebecilik alanında önde gelen dört firmaya göre ankete katılanların ciddi bir kısmının böyle düşünüyor olması, token değerlerinin özellikle geçtiğimiz son bir buçuk sene içerisinde epey artış göstermesiyle alakalı. Ankete katılan kuruluşlar, token ile Blockchain kavramlarını birbirinden ayrı düşünemiyor olabilirler.
Endişeye Mahal Yok

Deloitte, anketle ilgili yayınladığı raporda anket sonuçlarının tam anlamıyla olumsuz olmadığını belirtti. Deloitte’e göre çıkan sonuç, Blockchain teknolojisinin illa ki kötü yolda olduğu anlamına gelmiyor:

“Blockchain’in gelişiminin hala erken safhalarında olduğumuz için olgunlaşma aşamasında böyle gelişmeler yaşanması şaşırtıcı değil.”

Ankette Blockchain teknolojisiyle ilgili gayet olumlu sayılabilecek sonuçlar da çıktı. Deloitte’in anketine göre Blockchain teknolojisine 10 milyon dolar veya daha fazla yatırım yapmayı düşünen kuruluşların oranı gayet kayda değer.

Ankete ABD’den katılan kuruluşların yüzde 13’ü Blockchain teknolojisine 10 milyon dolar veya daha fazla yatırım yapmayı planlarken Birleşik Krallık’ta bu oran yüzde 15 civarında. Meksika ve Fransa’da ise bu oran sırasıyla yüzde 21 ve 20. Çin ve Kanada gibi ülkeler için bu oran yüzde 18’ken en düşük oranın yüzde 12 ile Almanya’da olduğunu görüyoruz.

Ankete katılan kuruluşlara Blockchain teknolojisinin tam olarak ne gibi avantajlar sunduğu da soruldu. Katılımcıların yüzde 32’si Blockchain’in mevcut sistemlere kıyasla hız alanında daha üstün olduğunu, yüzde 28’i ise bu teknoloji sayesinde yeni iş alanlarının ve gelir kaynaklarının oluşabileceğini belirtti. Katılımcıların yüzde 16’sı Blockchain sayesinde tasarruf edilebileceğini, yüzde 21’i bu teknoloji ile birlikte güvenlik alanında iyileştirmeler yapılabileceğini düşünüyor.

Güvenlik alanında Blockchain teknolojisi ile diğer mevcut sistemler arasında bir karşılaştırma yapması istenilen katılımcıların yüzde 84’ü Blockchain’in daha güvenli olduğunu düşünüyor. Yüzde 8’i Blockchain’in daha az güvenli olduğunu söylerken yüzde 8’i bu konu hakkında emin olmadığını belirtti.

Zamanla Çıkış Yapacak

Deloitte, yayınladığı anket sonucunda Blockchain teknolojisini ‘araştırma ve öğrenme’ sürecinin yavaş yavaş geride kaldığını, kuruluşların atık bu teknolojiyi nasıl pratik amaçlarla kullanılabileceklerini düşünmeye başladıklarını belirtti. David Schatsky, Linda Pawczuk ve Rob Massay tarafından hazırlanan raporda Blockchain teknolojisiyle ilgili şu not düşüldü:

“Blockchain henüz altın çağını yaşamaya hazır değil ama kendi çıkışını yakalamaya her geçen gündaha da yaklaşıyor.”
Jump to: