Araştırmacıların özene bezene yıllardır takip ettikleri ve nesli tükenmekte olan hayvanlar içinde bulunan küçük orman kartalı kaçak avlanmanın kurbanı oldu.
Haberin başlığının ne kadar trajikomik olduğunu biliyoruz ancak maalesef olay tam da başlıktaki gibi. Berlin'de bulunan ''Dünya Yırtıcı Kuşları Araştırma Grubu'', adından da anlaşılacağı üzere dünyanın dört bir yanında bulunan ve özellikle nesli tükenmekte olan yırtıcı kulşarı gözlemleyen bir grup.
Kuşlara verici takarak onları uydudan takip eden grup, son olarak Afrika'dan Avrupa'ya göç eden ve ''Jan'' adını verdikleri küçük orman kartalını takip ediyordu. 2013 yılından beri uydudan takip edilen Jan'ın göç sırasında hareket etmemesi, uzun süre aynı yerde kalması araştırma grubunu da endişelendirdi.
Son olarak Hatay bölgeside vericisi belli bir noktadan sinyal veren kuşun akıbetini öğrenmek için yırtıcı kuş araştırmacılarının üyesi olduğu gruplar ile iletişime geçen Alman araştırmacılar, Jan'ın üzücü sonunu da bu şekilde öğrenmiş oldu.
Konuyla ilgili iletişime geçilen isim olan Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerafettin Kaya, Alman araştırmacıların ricası üzerine bölgede arama yaptıklarını ve sonunda kuşun sırtında taşıdığı verici ile ölüsüne ulaştıklarını belirtti. Afrika'dan göç için hareket eden küçük orman kartalı Hatay'ın Samandağ ilçesinde kaçak avlanan avcılar tarafından vurulmuştu.
Akdeniz'in doğu kıyılarının küçük orman kartalı ve benzeri pek çok yırtıcı kuş için önemli bir göç güzergahı olduğunu, buna rağmen kaçak ve bilinçsiz şekilde avlananların bu kuşlar için önemli bir tehlike oluşturduğunu söyleyen Kaya, kuşların göç güzergahının gözetim altında tutulması gerektiğini de sözlerine eklemiş.
Bu olaydan sonra aklıma şu söz geldi; ''National Geographic'te 4 saatte anlatılan kuşu, Yaban Tv’de 5 dakikada vurdular''...