Author

Topic: Arbitraj 101 (Read 115 times)

sr. member
Activity: 729
Merit: 251
February 13, 2018, 06:12:23 PM
#5
Arbitraj yapmak altı ay kadar önce iyi kar ettiriyordu ancak borsalar arasında fiyat farkı artık fazla değil ve parayı ordan oraya transfer etmenin maliyeti arttı. Ayrıca sürekli transfer işlemi yapmanın riskleri var ve transfer süresi uzadığında zarar etme olasılığı var.
full member
Activity: 392
Merit: 101
February 13, 2018, 06:07:13 PM
#4
ben de arbitraj yapmak istiyorum ama arbitraj yapana kadar yolda para eriyip bitiyor, fee ler çok yüksek, bir de arada.
full member
Activity: 224
Merit: 100
RepuX - Enterprise Blockchain Protocol
February 12, 2018, 04:10:39 AM
#3
Arbitraj bana ep sıkınıntılı çok riskili ve zahmetli gelmiştir herzaman. Arbitraj için hızlı işlem yapılmalı ve teknik analiz yapmayı bilmek lazım. Sonuç olarak bilg sağladık bu yazı sayesinde teşekkürler.
sr. member
Activity: 616
Merit: 261
February 12, 2018, 02:29:10 AM
#2
Arbitraj yapmak gerçekten büyük sıkıntı olmaya başladı zira exchangeler arada belli bir fark olunca hemen deposit ve withdraw ı kapatıyorlar. Olur ki gönderdin günlerce paranı çekemiyorsun.  Buna dikkat etmek lazım.
member
Activity: 112
Merit: 10
February 11, 2018, 06:27:45 PM
#1
Sevgili coin dostları aşağıda Nihat Vergili'nin twitter floodunu paylaşıyorum, teşekkür için kendisini takip edebilirsiniz, banada Merit verebilirsiniz  Smiley

KAYNAK: twitter @nihatvergili  nihatvergili.blogspot.com


1) Arbitraj bir şeyi ucuz yerden alıp, pahalı yerde satmaya denir. Finans piyasalarında çok kullanılan bir yöntemdir. Riskleri vardır, bunların bilip ona göre işlem yapmak lazım. Arbitraj yapabilmek için mutlaka bir araç kullanmanız gerekiyor.

2) Fiyattan yararlanmak istiyoruz ve bunu da hızlı yapmak zorundayız. Elimize kağıt kalem alıp hesap yaparsak değerli zamanımız heba olur. Fiyatlar değişmeden işlemi tamamlamanız gerekiyor. Flood’un sonunda kendi kullandığım, arkadaşımın hazırladığı bir exceli paylaşacağım.

3) Önce risksiz olanı anlatayım. Beklentinizin olduğu bir #altcoin’i iki farklı borsada satılıyorsa ikisinden de alım yapmalısınız. Mesela #XLM 1.500 satstan 6.700 satsa giderken #XLM’de bekleyenler 4 kat para kazandı.

4) Biz bu süreçte 7-8 kat kazandık. Çünkü XLM’yi #binance ve #bittrex borsalarının ikisinde de satın aldık. Aldığımız fiyattan bağımsız fiyat farkı bizi tatmin eden bir farka ulaşınca pahalı yerden satıp ucuz yerden alıyoruz.

5) Örnekten hareket edersek Bittrex ve Binance’de 1.500 satstan 4.000’er adet XLM almış olalım. Fiyat düştü diyelim ki Binance’de 1.400 sats, Bittrex’te 1.300 sats. Arbitraj ile düşmüşken bile kazanırsınız.

6) Bu durumda fiyat, aldığımız fiyatın altında olmasına aldırmadan pahalı yerden satıp, ucuz yerden alıyoruz. Yani Binance’de 4.000 adet XLM’mizi satıyoruz Bittrex’te 4.000 adet alıyoruz.

7) Sonra fiyatlar birbirine yaklaştığında işlemi tersine çeviriyoruz. Böylece alım satım ücreti hariç 400.000 sats kar etmiş oluyorsunuz.

Cool Teknik analiz biliyorsanız fiyatlar dengelendiğinde terse çevirmek yerine bekleyebilirsiniz. Bazen fiyat farkı ters şekilde değişebilir. Bu durumda işlemi tersine çevirerek yani Binance’de alıp Bittrex’te satıyoruz. Böylece iki defa fiyat farkında istifade etmiş oluyoruz.

9) Peki aldığımız coin iki borsada yok veya sadece arbitraj için aldık nelere dikkat etmeliyiz? Riskleri nelerdir? İsterseniz şimdi bunları inceleyelim. İlk önce dikkat etmemiz gereken market döngüsüdür.

10) Eğer boğa piyasasında isek dikkatli olduğunuz sürece çok riskiniz yoktur. Aldığınız yerde bile yüksek fiyattan satabilirsiniz. Ama ayı piyasasında işlem yapmak çok tehlikelidir. Dikkatli ve garantili işlem yapmanız lazım.

11) İkinci dikkat edeceğiniz husus ise mutlaka öncesinde grafiklere bakmalısınız. Yeni pumplanmış bir coinse düzeltmede ciddi zarar edebilirsiniz.

12) Üçüncü önemli konu ise transfer süresidir. Genelde borsalar arası transferler borsadan borsaya değişiyor. Veya borsaların yoğunluğuna göre değişiyor.

13) Hatta bazen altcoinlerin hareketli olduğu dönemlerde transfer süreleri uzayabiliyor. Ortalama bizim transferlerimiz 10 ile 30 dakika arasında değişiyor. Ama 1 dakikada geçtiği de oluyor, 1 gün sürdüğü de.

14) Transfer ücretlerinin transferini yaptığınız coine göre değişiklik gösterdiğini unutmayın. #bitcoin dışında genelde transfer ücretleri düşüktür. Gas’da ücret ödemezsiniz, XLM oldukça düşüktür.

15) Arbitraj yaparken mutlaka boşta olan bitcoininiz ile işlem yapın. Veya beklentinizin olduğu coini satıp işlem yaparsanız, siz işlem yaparken o coinde bir artış olma ihtimali olabileceğini unutmayın.

16) Arbitraja karar verdikten sonra önce çekim yapacağınız yerde o coinin withdraw adresinin, satacağınız borsada da o coinin deposit adresinin açık olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

17) Sonraki aşama alım ve satım yapacağınız borsadaki fiyat ve kademeleri kontrol etmektir. Excel verileri worldcoinindex.com/tr adresinden çektiği için bazen fiyatları gecikmeli olabilir.

18) Bir sonraki aşama kademe kontrolüdür. İki borsada da aklınızdaki fiyatları yakalayabilecek misiniz? 1.500 satsdan XLM almak için yola çıktınız, son fiyatta 1.500 sasts ama o fiyatlara yakın satan yoksa alamazsınız.

19) Kademe boş olabilir alım yapabileceğiniz fiyat 1.600 satssa bir anlamı yok. Veya 1.600 satstan satmak istiyorsunuz son fiyatta 1.600 sats ama kademe boş 1.500 satsta alıcı var. O zaman yapacağınız işlemin bir anlamı yok.

20) Sonra hacme bakıyoruz. O coinde hacim var mı? Yani aldıklarımı ortalama 30 dakika sonra satabilecek miyim? Ama unutmamanız gereken husus sizin paranız o borsaya gelene kadar alıcılar alacaklarını alabilir. Veya emirler iptal edilebilir.

21) Blok satmanız lazım sizin satacağınız adetlerde alıcıların olması önemli. Arbitraj için coin seçerken iki coin arasında tercih yapmam gerekirse düşük karlı ama hazır alıcının olduğu coini tercih ederim.

22) Eğer aceleniz yoksa dönüş yaparken tekrar exceli çalıştırıp yeni ve bu tersine bir arbitraj kovalarsanız iki kere kazanırsınız. Şimdi exceli nasıl kullanacağınız anlatayım.

23) Exceli indirdiğiniz bende 2016 olduğu için fiyat güncellemeleri sorun olmuyor ama 2013 ve öncesini kullanıyorsanız Power Query eklentisini yüklemeniz gerekiyor (microsoftun kendi sitesinden)

24) Bizim excelde Binance (Bin), Bittrex (Bit) ve Kucoin (Ku) borsaları var. Siz çalıştığınız borsaların bunların haricinde ise onları ayrıca eklemeniz gerekiyor.

25) Bizim excel otomatik olarak sadece bitcoin çapraz kuru ile seçilidir. Eğer siz ethereum veya başka bir coin cinsinden işlem yapıyorsanız Arbitraj Bulucu sekmesinde Coin sütunu olan A sütununda filtre ayarlarını değiştirmelisiniz.

26) Öncelikle Veri’de tüm verileri yenile yapıyoruz. Arbitraj Bulucuya geçiyoruz. Veriye tıklıyoruz sonra filtrenin yanındaki yeniden uygulayı tıklıyoruz. Paramızın olduğu olduğu borsa neresi, bu borsadan ucuza almak istiyoruz.

27) Excel’de bu mantıkla son 3 sütundakilere (Q’dan S’e) bakacaksınız. Örnek olarak diyelim ki binancede alım yapacağız. Bu durumda sırası ile Q ve R sütunlarına bakmamız gerekiyor. (Binance seçeneğinden dolayı)

28) Q sütununda süzden sadece binanceyi seçiyoruz. Sonra aynı renkte olan bir önceki sütuna (N) geçiyoruz. Bu sütundaki filtreye tıklıyoruz büyük küçüğe sırala diyoruz. Böylece sadece kar edebileceğiniz coinleri sıralıyor.

29) Buradaki yüzde rakamı al sat maliyetini otomatik düşüp bize net kar yüzdesini veriyor. Sonra R sütununa geçiyoruz. Orada da süzde binanceyi seçiyoruz. Aynı renkteki O sütununda filtreden büyükten küçüğe yapıyoruz. İki seçenek istediğinizi seçebilirsiniz.

30) Yeni bir coin olduğunda nasıl eklemeliyim. Worldcoinindeks otomatik ekliyor excele çekerken ekliyor. Sadece borsa sekmelerinde H sütununu kontrol etmelisiniz. Orada fiyat yoksa üstten veya alttan copy paste ile oraya formülü getirmelisiniz.

31) Exceli aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

https://t.co/eHfmtXLDrh

32) Zaman ayırıp bu floodu okuduğunuz için teşekkür ederim. Eğer bu bilgiler sizin için faydalı oldu ise retwitt ederek daha çok kişinin istifade etmesine katkı sağlayabilirsiniz. İyi geceler.

KAYNAK: twitter @nihatvergili  nihatvergili.blogspot.com
Jump to: