Gelecekte uçan arabalar ve ışınlanan insanların yanı sıra insanların kendi tokenlerini yaratmaları da bekleniyor. Yani kendinizi “tokenleştirebilmeniz” mümkün olacak.
Andy Warhol, gelecekte herkesin 15 dakika içinde şöhret olabileceğini söylüyor. Bu şöhret, insanların kendilerini “tokenleştirmeleri” ve zamanlarını satmaları şeklinde karşımıza çıkacak. Geçtiğimiz yıl Ardahan’da yapılan temel kazısında, tabutuna ulaşılan Rus Tümgeneral Vasiliy Geyman’ın torunu ve cesur bir girişimci olan Boris Akimov ise tam olarak bunu yapmaya çalışıyor.
“Ben” Zamirini ICO’ya Koymak
21 Şubat 2018 tarihinde, Waves platformunda Boris Akimov, kendini “tokenleştiren” ilk girişimci olmayı hedeflediğini söyledi. Akimov bu kararını şu sözlerle açıkladı;
Bilgi ve tecrübelerimle güçlendirdiğim bazı yeteneklerim var, zamanım da var. Bu da “tokenleştirilebilecek” bir şey. Token sahipleri, sahip oldukları token miktarına bağlı olarak bir süre, benim bu yeteneklerimden faydalanabilirler. Çalışmalarım ne kadar kaliteli olursa, becerilerime ve bilgi birikimime talep de o kadar yüksek olur. Böylece token’lerin değeri de yükselir. Tersine, çalışmalarımın kalitesi düşerse, token’lerin değeri de düşer.
Bu zamana kadarki en büyük başarısı, Rusya’da tarladan sofraya bir restoran işletmesi ve Biocoin adından token ile ilgilenmesi olan bu cesur adam, insanların kendi “yetenek setini” satın almak isteyeceklerine inanıyor.
Herkesin Kendi Tokeni’nin Olduğu Bir Dünya
Birinin zamanını satarak para kazanmaya çalışması ilk defa gerçekleşmiyor. Örneğin, yıldızı parlayan sporcular için de ICO başlatılmasına yönelik girişimler olmuştu. Bu girişimler her ne kadar hoyratça olsa da kişisel gelişimin metalaştırıldığı bir geleceği ön görmek kabul edilebilir. Mesela, Hindistan’daki yetenekli bir öğrencinin ya da Kolombiya’da ki yetenekli bir futbolcunun, “yetenek sermayesini” satmak için akıllı sözleşmeler yoluyla elde ettiği kazanç, yatırımcılara kar payı olarak ödenebilir.
Maalesef bu geleceğin, Waves platformundaki gösteriş ICO’su ile gerçekleşmeyeceği düşünülüyor.
Boris Akimov ise kendini “tokenleştirmesinin” ardındaki mantığı şu şekilde anlatıyor;
Haftada iki günümü “tokenleştirdiğimde” neler olacağını bir değerlendirelim. Yani 3.328 saat ya da 12 milyon saniye… Planımız ise, her biri benim yeteneklerim ve zamanım için ödenecek olan 12 milyon token yaratmak.
Akimov’un bu girişimiyle, insanların kendi yeteneklerini ve zamanlarını “tokenleştirmeleri”, etik tartışmalara yol açacak gibi görünüyor.
Global kripto gelişmelerini Türkçe sayfamızdan takip edebilirsiniz
https://www.facebook.com/coindunyasii/