Author

Topic: Avrupa Parlamentosu: Bankalar Birleşerek Bitcoin’i Alt Edebilirler (Read 91 times)

Zz
legendary
Activity: 1820
Merit: 1077
Bana da mantıklı geldi bu fikir açıkçası. Eğer öyle bir kripto para oluşursa bitcoini geçmesi kolay olmaz belki ama çok uzun sürmeden yaklaşır bitcoine. İleride de geçebilir.
oyle bir kriptopara olusursa bitcoinden daha fazla guvenilecegi icin marketcap degeri bitcoini cok rahat bir sekilde gececektir. ama boyle bi sey merkezi olacagi icin normal paradan farki olmayacak.
newbie
Activity: 112
Merit: 0
Alt edebilirler neden edemesinler. Sonuçta buradaki herkes parasını bankadan çekiyor. Şuan bu zincirin son halkası bankalar isteseler bir şekilde engellerler.
member
Activity: 994
Merit: 20
Boşuna çabalardan öteye gidemeyecektir. Bitcoin ve kripto para piyasası bankaları gelecek yıllarda yavaş yavaş domine etmeye başlayacaktır. Sonrasında da artık bankalar kalmayacaktır.
full member
Activity: 252
Merit: 100
Bana da mantıklı geldi bu fikir açıkçası. Eğer öyle bir kripto para oluşursa bitcoini geçmesi kolay olmaz belki ama çok uzun sürmeden yaklaşır bitcoine. İleride de geçebilir.
newbie
Activity: 28
Merit: 0
Paranın arkasında merkez bankası desteği olmaması ne yaparsanız yapın her zaman bir soru işareti bırakacaktır.Eğer bitcoin merkez bankaları tarafından desteklenirse güvenilirliği oldukça aratacak ve yatırım için daha güvenli bir liman olacaktır.
member
Activity: 364
Merit: 10
GR
Bitcoinin onunde neden bu kadar duruyorlar anlamadim.  Bitcoinle calismayi deneaeler bence daha basarili olacaklar ama hukumdarliklarini kaybetmekten korkuyorlar.
newbie
Activity: 140
Merit: 0
Bitcoin zaten merkeziyetsiz olduğu için bu kadar popüler, merkezi bir kripto para bu kadar popüler olmaz.
jr. member
Activity: 238
Merit: 6
Avrupa Parlamentosu’nun politika departmanı bundan bir süre önce merkez bankası destekli kripto para fikrini incelemek için bir araştırma başlattı. Araştırmanın sonuçlarına göre merkez bankası tarafından oluşturulacak bir kripto para, merkezsiz kripto paralardan daha iyi olabilir.

Bitcoin’den Üstün

Avrupa Parlamentosu’na bağlı Politika Departmanı yakın zamanda ‘Finansal Teknoloji Alanındaki Rekabet Sorunları’ başlıklı bir yazı yayınladı. Yayınlanan yazıda özellikle Bitcoin’in önündeki engellerden ve bu engellerin nasıl aşılabileceğinden bahsediliyor.

 
Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İlişkiler Komitesi’nin talimatıyla yürütülen araştırmada merkez bankaları tarafından üretilecek olası dijital paraların, kripto para piyasası üstünde ciddi bir etkiye sahip olabilecekleri belirtiliyor:

“Bankalar, hatta merkez bankalar tarafından desteklenen resmi kripto paralar piyasadaki mevcut rekabet düzeyini değiştirip, ortaya daha fazla rakip çıkmasını sağlar.”

Araştırma sonuçlarına göre merkez ve ticari bankalar tarafından oluşturulacak ya da desteklenecek bir kripto para, Bitcoin’in fiyatını çok kolay bir şekilde geçebilir. Merkez bankası ve ticari bankalar bir araya gelip kripto para piyasasına giriş yapacak olsalar insanların kripto para borsalarına ya da cüzdanlarına erişmelerini önleyebilir ve böylece kendi kripto paralarını ön plana çıkarabilirler.

Yapılan araştırmada günümüzdeki bankaların sektördeki güçlerini kullanarak “kripto para piyasasındaki rekabeti kısıtlayabilecekleri” de belirtiliyor.

Diğer Sorunlar

Avrupa Parlamentosu’nda yapılan araştırmaya göre şu anda kripto para piyasasındaki rekabet başlıca iki başlık altında toplanabilir: kripto paralar arasında yaşanan piyasa-arası rekabet, borsalar ve cüzdanlar arasında gerçekleşen piyasa-içi rekabet.

Eğer olaya piyasa-arası rekabet açısından bakarsak piyasadaki büyük çaplı kripto paralar, diğer katılımcıların piyasaya giriş yapmasına engel olabilirler. Araştırmaya göre bu durum “farazi örgütler arasında olası gizli anlaşmalar yapılmasına yol açabilir.”

Piyasa-içi rekabetin sorunu da aslında hemen hemen aynı. Piyasadaki büyük çaplı borsalar ve cüzdanlar da diğer şirketlerin sektöre giriş yapmasını engelleyebilir.

Yapılan araştırmada vurgulanan bir diğer kısım da şu anda dünya genelindeki beş maden havuzunun Bitcoin madenciliğinin yüzde 79’undan sorumlu olması.
Jump to: