Kendi tecrübelerimden, okuduğum kitaplardan ve etrafımdaki başarılı/başarısız girişimcilerden duyduklarım neticesinde, bir projenin nasıl başarılı olup olamayacağını ve karşılaşılan sorunları aşağıda derlemek istedim. Teknik ayrıntılara girmeden, herkesin rahatça anlayabileceği şekilde (temel düzeyde) anlatmaya çalıştım. Umarım yola yeni çıkacak olan potansiyel girişimcilerimiz için faydalı bir kaynak olur. Yazı tamamen bana aittir.
Küçük esnaf girişimciliğini bir kenara koyarsak ve daha büyük düşünürsek, ulusal ve küresel girişimleri genel olarak aşağıdaki şekilde kategorize edebiliriz.
1. Yeni bir şey icat etmek: Düşünülmeyeni düşünmek ve yapılmayanı yapmak şeklinde açıklanabilir bu madde! Burada icattan kastedilen şey; telefon, bilgisayar, televizyon gibi büyük bir yenilik gerçekleştirmek ya da çok daha ufak (fakat kullanışlı olabilecek ve genele hitap edecek) bir alet/ürün/hizmet geliştirmektir. En küçük ve basit örnek belki "pipet" bile olabilir. Yeniliğin büyüklüğü değil, niteliği önemlidir! Yüzlerce örnek verilebilir...
2. Daha önce hiç denenmemiş bir şeyi denemek: Daha önce düşünülmüş fakat maddi imkânsızlıklardan ya da yeterli bilgi birikimi olmadığından gerçekleştirilememiş bir şeyi hayata geçirmeye çalışmak.
3. Daha önce denenmiş, başarılı olmuş bir şeyi farklı bir alanda uygulamak: Örneğin, mutfak mikserinden esinlenerek bunu daha kapsamlı hale getirmek için mutfak robotu yapmak. Forum sistemini ve geleneksel basılı ansiklopedileri evrimleştirerek wikipedia haline getirmek ya da bilgi paylaşımı için sözlük formatı (ekşi, uludağ) oluşturmak. İletişimi görüntülü ve eğlenceli hale getirmek (SMS'ten Whatsapp'a giden yol), sosyal ağlardaki genel paylaşımları, sadece fotoğraf ve video paylaşılabilen bir ortama dönüştürmek (Facebook'tan Instagram'a) de örnek gösterilebilir.
4. Daha önce başarılı olmuş bir şeyi farklı bir hedef kitleye uygulamak: Örneğin, tüm dünyadaki genel kullanıcılara hitap eden bir sosyal medya uygulamasının benzerini; sadece doktorların, öğretmenlerin ya da başka sektörden uzmanların kullanabileceği, kendi aralarında iletişim kurabileceği ve paylaşım yapabileceği şekilde sıfırdan tasarlamak... Mesela kadınlara hitap eden bakım ürünlerini erkeklerin de kullanabileceği şekilde yeniden tasarlamak ya da çocuklara hitap eden bazı oyunları ya da yiyecekleri, yetişkinlerin de faydalanabileceği şekilde geliştirmek örnek gösterilebilir. Buradaki asıl amaç, yeni kitlemizin kullanımına uygun ve "özgün" hale getirmek olmalıdır...
Girişimcilikte Başarısız Olma Sebepleri:
1. Daha önce yapılan bir şeyin birebir aynısını yapmaya çalışmak!
2. Projenin başlangıç sermayesini hatalı hesaplamak!
3. Birkaç ay ve birkaç sene sonrası için hedefler koymamak!
4. Proje hayata geçtiğinde, hangi şekilde gelir elde edilebileceğini düşünmemek!
5. Sponsorluk, reklam, yatırımcı, ortak, bayii, şube, vs… Hangisine ne zaman ihtiyaç olacağını önceden hesaplamamak!
6. Pesimist (kötümser) insanlardan fikir almaya çalışmak!
Girişimcilikte Motivasyon Bozan Etkenler:
1. Yakın ve uzak çevreye (arkadaş ve akrabalara) daha projeye başlamadan bilgi vermek! Bunu yaptığınız zaman, size sürekli projenizin son durumu hakkında sorular gelecektir. Bu da sizin zamanınızı daraltacağından dolayı hızlı hareket edip (belki de rezil olmamak için) yanlış kararlar vermenize sebep olabilir.
2. İş çevrenizden kişilere, özellikle de projenizi kendi yapabilecek kabiliyeti olanlara detaylı bilgi vermek! Bunun en büyük zararı, hiç yoktan bir rakip kazanmanız olabilir. Ayrıca size rakip olmasa bile sırf ondan daha iyi olmamamız için sizi yanlış yönlendirip projenizi baltalayabilir.
3. Maddi imkânsızlıklar da en büyük hayal kırıklıklarından biridir. O yüzden mevcut bütçenizin çok daha aşağısında bir miktarla işe girişmek gerekir. Ne kadar iyi hesap yaparsanız yapın, beklenmeyen ödemeler hep çıkacaktır.
Girişimcilikte Faydalanabilecek Kaynaklar:
1. Hem başarılı, hem de başarısız olmuş kişilerin hayat hikâyelerini okuyun. Başarısızlıklardan da öğrenilebilecek çok şey vardır. Benzer hataların tekrarlanmasının önüne geçersiniz.
2. Temel iktisat, pazarlama, hukuk, muhasebe prensiplerini öğrenin. Projeniz hayata geçtiğinde bunlara çok ihtiyacınız olacak.
3. Alanınızla ilgili güncel dergileri takip edin ve yeniliklere kayıtsız kalmayın!
4. SWOT analizi nedir, fizibilite nasıl yapılır; öğrenin ve projenizin başlangıç safhasında uygulamaya çalışın.
5. Güvendiğiniz bir yakınınıza, üstü kapalı şekilde projenizden bahsedin ve böyle bir şeyi kullanmayı düşünüp düşünmeyeceğini öğrenin!
6. Hedef kitlenizin, ürününüze olan ilgisinden emin olun. Yabancı birine "böyle bir şey varmış" şeklinde bahsedin ve tepkisini ölçün.
Adım Adım Girişimcilik:
1. Kendinize zor hedefler koymayın! En kapsamlı projelerde bile küçük hedefler koyduğunuzda, ne kadar zor olsalar da bunları tamamlamanız kolaylaşacaktır. Adım adım ilerleyin ve her bir adımı geçtiğinizde kendinizi takdir edin, ödüllendirin.
2. Projeniz için bir başlangıç ve bitiş takviminiz olsun. Bu takvimde sapmalar olabileceğini düşünerek biraz geniş bir zamana yayın. Bu zamanı, heyecanınızın ölmeyeceği ve sıkılıp bırakmayacağınız şekilde düzenleyin. Gerekirse birkaç haftalık molalar vererek moralinizi yükseltmeye çalışın. Bu süreçte kafanızı başka şeylere yönlendirin.
3. Bir marka yaratın ve özgün bir isim verin. Markanızın logosu ve renkleri rakiplerinizi çağrıştıracak şeyler olmasın! Okunması ve yazılması kolay olabilecek bir isim seçin. Abartıdan uzak, sade ve yönlendirici sloganlar üretin.
4. Projenizin tamamlanmış halini hayal ederek, alıcı gözüyle bakmaya çalışın. "Ben olsaydım bu ürünü alır mıydım?", "ben bu siteyi kullanır mıydım?" şeklinde sorular sorarak tarafsız cevaplar verin.
5. Bir fikrin doğuşu en önemli andır! Bu andan keyif almaya çalışın. Eğer midenize bir sancı girmiyorsa, tüyleriniz diken diken olmuyorsa, bir an önce başlamak için heyecan duymuyorsanız; yeterince iyi bir fikir bulamamışsınız demektir!
6. Bir sonraki başarı anı, projenizin kuluçka süresinin bittiği ve yavaş yavaş ete kemiğe büründüğü andır. Bu andan da heyecan duymanız, doğru şeyi yaptığınızın göstergesidir.
7. Son aşama, projenin tamamlanma anıdır. Her şeyi eksiksiz yaptığınızdan emin olun ve test safhasına geçin. Mümkünse projenize ait tescil ya da patent işlemlerini yaparak adınıza kayıt ettirin.
8. Bu noktadan itibaren projeniz bir girişime dönüşmüş olur. Yolunuza taş koymak isteyenleri en baştan engellemiştiniz! Artık çevrenizdeki herkesi bilgilendirebilirsiniz.
Not: Siz de kendi tecrübelerinizi ya da eklemek istediğiniz tavsiyeleri bu başlık altında paylaşabilirsiniz.