Arkadaşlar Bitkiler de konuşuyor dersem bana ne dersiniz? Yakın zamanda okuduğum ilginç bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. Amerika’da yalan makinesi uzmanı Backster 1966 yılında ilginç bir deneye imza atıyor. Aslında tamamen eğlence amaçlı acaba ne olur lan bundan deyip, yalan makinesinin elektrotlarını bir yaprağa takıp sonuçları incelemek istiyor. Tabi hiç bir hareket beklemeden bunu yapan Backster ilginç bazı sonuçlarla karşılaşıyor. Bu bitkideki bazı sinyaller, şaşırma, korku gibi çeşitli duygulara tepki veren sistemde bitkinin test amaçlı Backster’in çaktığı kibritler ile galvanometre (ölçüm cihazının adı) tavan yapınca anlıyor ki bitkilerin de etrafına tepki verdiğini. O bitki, kibritten öylesine korkmuştu ki çılgınca galvonometrede tepkiler almıştı Backster.
Bu deneyi ilerletmeyi düşünen Backster bir dizi daha deneyler yapıyor. En sonunda binlerce km ötede bile olsa diğer bitkilerin mutluluğunu, hüznünü hissettikleri sonucuna varıyor.
Örneğin bir seraya bir botanikçi gelince binlerce bitki bir anda bayılıyor. Daha sonra bu botanikçinin bitkileri kurutarak deneyler yaptığını öğreniyor. İçeri celladınız geldiğinde kaçacak yeriniz olmazsa siz ne yapardınız ?
Sonraki deneyde ise 6 yardımcı aynı gece aynı saatlerde deney yapmak için çalışıyor. Görevlerden birisi ise gece gelip laboratuvardaki bitkilerden birisini parçalamak. Ertesi gün aynı görevli içeri girdiğinde galvonometrede yine çılgınlar gibi ibre tavanı vuruyor, korkuyorlar. Görevliyi tanımışlardı. Bu da şunu gösteriyor ki bitkiler hatırlıyorlar !
Böylece bazı adli vakalarda bitkilerden yardım bile alınır seviyeye geliniyor.
Bugün bazı bilim insanları bu deneyi safsata olarak adlandırsa da bazıları da kabul etmiş gibi görünüyor. Ancak yapılan bazı testler de bitkilerin hiç basit canlılar olmadığını gösteriyor. Örneğin Akasya ağacı yaprağını yiyen Zürafalardan sonra akasya ağacının yaydığı kokular ile 5-10 km içindeki tüm Akasya ağaçları bir hormon salgılayıp yapraklarının tatlarını acılaştırıyor. Tabi rüzgarla yayılan bu korku hormonu rüzgara bakan yaprakları acılaştırdığı için Zürafalar da diğer taraftan yemeye alışıyorlar.
Bitkiler her yanıyla özel canlılardır. Biz bir yaprağı koparıp attığımızda onların çığlıklarını duymuyoruz ancak gördüğümüz gibi onların da kendine özel tepkileri var. Artık bitkilere biraz daha hassas davranabiliriz sanırım
Kaynak :
https://www.themagger.com/backster-etkisi-bitkiler-aciyi-hisseder-ve-kaydeder/