Author

Topic: Bakan Pekcan: Yüzde 200-300 zam yapmışlar tespit ettik (Read 284 times)

member
Activity: 160
Merit: 10
Fırsatçılığı seven bir toplumuz ne yazıkki krizi kazanca çevirmeye çalışan belli bir kesim var ne yazık ki yeterince denetim olmadığı için de yapmaya devam ediyorlar
jr. member
Activity: 154
Merit: 1
Bunları tespit ettiniz de ne oldu. kaç tanesine ne kadar ceza yazdınız. Ceza yazdınız da fiyatlar geri mi alında hepsine de koca bir hayır. Çözüm yok maalesef sonuç sıfır.  Kalıcı çözümler bulunmalı yoksa herşey koskoca bir hiç olan yine vatandaşa oluyor.
jr. member
Activity: 462
Merit: 1
Şimdi o zamlar haksızsa f,yatlar 2-3'te birine inmeli. Doların inişini de eklersek bir hayli indirim yapılmalı. Ama bakıyorum hala zamlanıyor bir şeyler.
legendary
Activity: 1456
Merit: 1005
Bakan zam yapmışlar demek yerine çözüm üretecek mevkide olduğunu hatırlamalı serbest piyasayı destekleyen iktidarın bakanı olarak gerekeni yapmalı. Zam yapan zincir marketlere 50.000 lira ceza keserek çözüm üretilemez.
member
Activity: 154
Merit: 10
yüzde 300 zam nedir arkadaş insan biraz mantıklı olur. tamam dolar yükseldi enerji son 1 yılda  yüzde seksen zam gördü ancak yapılan zamları dolar düşmesine bile aldırmadan geri almadılar.
sr. member
Activity: 446
Merit: 250
CAT.EX Exchange
Walla ceza yazmışlar tespit etmişler şikayet etmişler hiç biri önemli değil sadece onları daha fazla kızdırıp daha fazla zam yapmalarına sebep oluyorlar ve müşterilere artık saygı gösterilmeyip sadece birer rakamdan ibaret olarak görüyorlar bizi bu hale düşürenler utansın.
jr. member
Activity: 378
Merit: 3
Açın kemal sunalın filmlerine bakın. o yıllarda da böyleymiş şmd de öyle. Engelleyeemezsiniz. Bu biziz işte bizim kimliğimiz kişiliğimiz bu.
newbie
Activity: 6
Merit: 0
fırsatçılık yapanlara en ağır cezalar gelmeli bu nedir.
Rdu
jr. member
Activity: 224
Merit: 1
Bu tespitle çözülecek bir durum değil ki. Kalıcı çözüm bulmadıkça fırsatçılar her dönemde vurgununu yapıp kaçacaktır. Kesilen cezalar bile caydırıcı değil. Bu işin çözümü sıkı denetimle ve süreklilikle olur. Yoksa arada bir tespit etsen ne olur etmesen ne olur.
member
Activity: 560
Merit: 11
bizim ithalatçılar, yerli üretim konusuna eğilip, kaliteli ürünleri pazara sürmeleri lazım. biz hep kolaya kaçıyoruz. getir, sat. pazar ülkesiyiz zaten. %200-%300 gibi zamlar da çok abartılı.
full member
Activity: 504
Merit: 120
Sürekli tespitler yapıyorlar ama çözüm bulamıyorlar. Sadece halka bakın çalışıyoruz imajı veriyorlar gibi geliyor. Yoksa zamları yapanlar yine kendilerinin deskteklediği şirketler Cheesy Kendi kendilerine gelin güvey olup duruyorlar ilginç şekilde.
jr. member
Activity: 252
Merit: 6
Bim'in ciddi bir ceza aldığını duydum ne kadar doğrudur bilemiyorum. Fiyatlarda oynama yapmış. Denetim sıklaşsa milletin menfaati ön planda olsa kimse böyle şeylere cesaret edemez.
jr. member
Activity: 322
Merit: 1
Bunların tespiti güzel ama verilen cezalar çok komik rakamlar,bir caydırıcılığı yok adamlar ceza ödemeye razı nasılda 2-3 katı para kazanıyor ceza ödesem ne olurki gözüyle bakıyor olaya.Bunu yapanlar özel sektör,ya devlet eliyle atılan tokat ona ne diyecek.Elektrik,Doğalgaz,Su,Yakıt...kullandığımızdan fazla vergi veriyoruz.Ya kümülatif matrah adı altında 6.aydan sonra maaşın 4/1 kesilen çalışanların durumları için neler yapılacak acaba...
hero member
Activity: 1484
Merit: 726
Tamam bunları bir şekilde ceza ile önleyebilirsin fakat önümüzdeki sene başında devletin yapacağı ötv zamları ve farklı zamlar karşısında esnaftan ve üreticilerden zam beklememek ya da düşük zamlar istemek yanlış bir durum.
member
Activity: 448
Merit: 10
Bakan açıklamasında tespit ettikleri bu zama yapanlara acaba ne tür caydırıcı ceza verecekler ,milleti sömürenle sadece para cezası verme ile bu iş çözülmez bunları ticari hayattan da men etmek lazım.
member
Activity: 406
Merit: 14
Tespit edildi tamam peki çözüm nedir. Yani dünya kadar insan oturup da çözümü düşünemiyor musunuz? Yani %200 zam yapan bunun bedelini ödemeyecek mi? Cezadan vs bahsetmiyorum. Eğer vatandaşa alternatif sunmazsan %200 değil %1000 zam yapılsa almak zorunda kalır. Taş yiyecek halimiz yok!!!
member
Activity: 322
Merit: 32
Bu ülkede bir şey üretip satmakta çok riskli arkadaş. Kendi hataları yüzünden bozulan ekonomi için zaten zor ayakta kalan firmalara indirim uygulatıyorlar. Firmalar sıkıyorsa uygulamasın mutlaka bedelini öderler. Yabancı yatırımcı bundan dolayı kaçtı ve bu yüzden geri gelmeyecek ülkeye.

Daha özgür bir ortam ve yargı bağımsız olmadan mümkün değil ekonominin düzelmesi.
jr. member
Activity: 546
Merit: 2
adam akıllı çalışmak için illa yumurtanın kapıya dayanması mı gerekiyordu diye sorduruyor insana. tespit etmek önemli peki yaptırımları ve düzeltmesi nasıl olacak.
legendary
Activity: 2772
Merit: 1557
Sene sonu geliyor, enflasyonun düşürülmesi şart. Günü kurtaracak adımlar atılıp sene sonu maaş zamlarının miktarı düşük tutulacak ve yeni yıla girdiğimizde hem enflasyon hem de döviz yeniden uçuşa geçecek. Yüzde 200-300 zamları görüyonuz da yüzde 10 indirim yaptırtıp yeni yıl için yüzde 50lik ötv artışını mı uygun görüyorsunuz?
jr. member
Activity: 185
Merit: 1
çok iyi tespit yapmışlar. yukarılardan aşağıya inip piyasaya bir bakmak yormuştur onları. zamanında farkedip önüne geçmeye çalışmadılar şuan düşürmeye çalışıyorlar. herşey aynı durumda. bunlar şuan mı tespit yapıp önlem alma derdine düştü
member
Activity: 448
Merit: 12
Önlemler alındığı söyleniyor ama bir yandan market raflarındaki ürünler de hala zamlanıyor ben anlamadım.
Devlet inşallah daha etkili önlemler alır ve bir ürünün ederi neyse o fiyata insanlar ihtiyaçlarını karşılarlar.
member
Activity: 546
Merit: 10
kim neyi, hangi fiyattan satıyor bunları anca markete gidince görmek çok yanlış. yazılım ile takibi ve yapay zeka ile sadece odaklanılması gereken yerler görülebilir. dolar 4 liradan bakarsak %100 bile artmadı. yani denk getirebildiğime. anlayış bu mu.
member
Activity: 392
Merit: 11
Tamam tespit ettiniz e tamam ceza da yazdınız da biz hala 2 ay öncesine göre 3 katı fiyata alıyoruz her şeyi. Denetimlerin devam etmesi gerekiyor.
full member
Activity: 1050
Merit: 152
Birseyleri tespit etmek icin ortada sorun olmasi lazim.  Sen sorunu kaynaginda cozmez isen testip etsen ne olur etmesen ne olur.  Laf ebesi bunlarin hepsi,  millette koyun nasilsa ne dese inaniyor. 
member
Activity: 612
Merit: 10
Cok guzel tespit etmissiniz gercekten bravo. Simdi hemen bu zamlarin yapilmasina göz yuman muhalefet partilerine gereken cezayı verin.
Nede olsa ülkede ki her kötü seyden ya muhalafet partileri ya da dış güçler sorumlu her iyi seyden de tabi ki bizi 16 yıldır mükemmel ötesi bir yönetimle idare eden iktidar sorumlu.
Hem %200 yetmez %1500 zam yapilmali her seye çünkü maaslar ve alım gücü çok yükseldi. Cepteki para ile piyasa sartlari uyumsuz. Parayı harcayacak yer bulamiyoruz. Bu koca devletin ayibidir bence.
member
Activity: 588
Merit: 22


Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “İç piyasada spekülasyon yaratarak tüketicimize zarar veren uygulamaların önüne geçmek için denetimlere devam ediyoruz. Ben serbest piyasa ekonomisinden yanayım. Bu denetimleri bu geçiş döneminde zorunlu olduğumuz için gerçekleştiriyoruz. Bu süreci atlatır atlatmaz bu denetimlere son vereceğiz.” dedi.

Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Delegeler Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, ihracatçıların her geçen gün başarılarına yenilerini eklediğini, dünya üzerinde ayak basmadık yer bırakmadıklarını ve gece gündüz çalışarak ihracatı artırdığını belirtti.

27 ayrı sektörde faaliyet gösteren 61 ihracatçı birliğinin bağlı olduğu Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ihracatçılara yol gösterici rolünü başarılı bir şekilde devam ettirdiğini ifade eden Bakan Pekcan, şunları kaydetti:

“Birlikler arasında koordinasyon ve dayanışma ile ihracat hedef ve politikalarının belirlenmesi aşamasında gerek kamu gerek özel sektörle sürekli dirsek temasında bulunma misyonunu başarı ile yerine getirmektedir. Bugün küresel ekonomi, korumacı politikaların son derece güçlendiği, belirsizliklerin giderek artmakta olduğu oldukça rekabetçi bir döneme sahne olmaktadır. Önümüzdeki süreçte güçlü bir Türkiye’nin varlığı için çok daha fazla çalışmamız, çok daha fazla akıl yormamız gerekmektedir. Bu yeni dönemde hepimize büyük iş düşüyor. İnanıyorum ki sizler de bu düşüncelerimi paylaşıyorsunuz ve bu dönemde de bizimle birlikte yürüyeceksiniz.

Küresel ekonomi ve ticarette yaşanan gelişmelere, bölgemizdeki tüm belirsizliklere rağmen Türkiye ekonomisi 2002-2017 döneminde yıllık yüzde 5,8 büyüme ortalaması gerçekleştirmiştir. Ülkemiz 2017 yılında elde ettiği yüzde 7,4’lük güçlü ekonomik büyümenin ardından 2018 yılının ilk yarısında yüzde 6,2 büyüme kaydetmiştir. İhracatımızda yaşanan artışlarla beraber, bu yılın tamamında, Yeni Ekonomi Programı’nda da hedeflediğimiz şekilde, 170 milyar dolarlık ihracata ulaşıp, inşallah aşmayı hedefliyoruz.”

Pekcan, Cumhuriyet'in 100. yılında dünya ihracatından yüzde 1,5 oranında pay alma, ileri teknolojili ürün ihracatı payını yükseltme gibi önemli hedeflerin bulunduğunu aktararak, “Bu bağlamda, Türkiye’yi 2023 hedeflerine taşıyacak bir sistem politikaları oluşturmak için tüm gayretimizi ortaya koymalı, gündelik politikalarla değil ileriye dönük sağlam adımlarla ilerlemeliyiz. Ticaret Bakanlığı olarak biz, ihracat ailemizi genişletmek, mevcut ihracatçılarımızı daha rekabetçi hale getirmek için her türlü gayreti sergiliyor ve tüm destek araçlarımız ile ihracatçımızın yanında olmaya devam ediyoruz.” dedi.

YEŞİL PASAPORT TALEPLERİ

Bakan Pekcan, ihracatçıların daha fazla katma değer üretmelerini, Ar-Ge, inovasyon ve tasarım odaklı bir üretim ve ihracata yönelik tüm adımları korkmadan atmalarını beklediklerini vurgulayarak, “Ancak bu rekabetçi yaklaşım ile ülkemizi orta gelir seviyesinden yüksek gelir seviyesindeki ekonomilere çıkarabiliriz. Bakanlık olarak bugün daha da güçlü bir kurumsal yapı ve daha da geniş politika ve faaliyet alanları ile sizlerin destekleyicisi olmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

İhracatta yeni devlet destekleri kurgularken, günün koşullarına göre mevcut destekleri de iyileştirdiklerini belirten Pekcan, ihracatçılara sağlanan hizmetlerde basitleştirmelere gittiklerini, hizmetlere daha hızlı ulaşılmasına dönük çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Pekcan, ihracatçıları, eğitim ve danışmanlık faaliyetleri ile pazara giriş belgeleri, uluslararası rekabetçiliklerinin geliştirilmesi, yeni pazarlara açılmaları ve bu pazarlarda etkin tanıtım faaliyetleri gerçekleştirmeleri, küresel tedarik zincirlerine yetkin bir şekilde girmeleri, Türkiye’de teknoloji ve know-how transferi gerçekleştirmeleri, tasarıma dayalı, markalı ürünlerini ihraç etmeleri gibi pek çok alanda desteklediklerini kaydetti.

Yurt dışına daha kolay açılmaları için ihracatçılara yeşil pasaport verdiklerini anımsatan Pekcan, “Bugüne kadar 6 bin 882 firmadan 8 bin 428 kişiye yeşil pasaport verilmiştir. Bugünkü taleplerinizi de İçişleri Bakanımızla görüşeceğim. İnşallah ilk aşamada 500 bin dolara (yeşil pasaport için ihracat rakamı) sonrası Allah Kerim...” dedi.

"SERBEST PİYASADAN YANAYIM"

Pekcan, Türkiye’nin dünyanın tüm coğrafyalarında proaktif bir şekilde faaliyet göstermesi ve ticaret diplomasisinde etkin bir aktör olması için var güçleriyle çalıştıklarını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vatandaşımızın sağlıklı ve güvenilir ürünleri tüketmesi, Türk malı algısının güçlenmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Bu çerçevede, Bakanlık olarak tüm paydaşlarımız ile beraber Enflasyonla Topyekun Mücadele Programına tam destek veriyor, bu konuda üstümüze düşen her türlü görevi yapıyoruz. Bu kapsamda, Hal Kanunu olarak bilinen 5957 sayılı Kanunu değişikliğine ilişkin çalışmalarımızı hızlandırdık. Haksız fiyat artışlarının önlenmesi yönünde çalışmalarımızı güncelliyoruz. Bir yandan da iç piyasada spekülasyon yaratarak tüketicimize zarar veren uygulamaların önüne geçmek için denetimlere devam ediyoruz.

Ben serbest piyasa ekonomisinden yanayım. Bu denetimleri bu geçiş döneminde zorunlu olduğumuz için gerçekleştiriyoruz. Bu süreci atlatır atlatmaz bu denetimlere son vereceğiz. Ancak sizlerin de bildiği gibi bazı fırsatçılar yüzde 200-300 fiyatlara aşırı zam yapmışlar, bunları tespit ettik, bu firmalarla, üreticilerle iletişime geçtik, kendilerinden savunma istedik, etiketlerde hatalar tespit ettik ve bu yönde de cezaları uyguladık. Ancak sizlerin bu süreçten zarar görmemeniz için gereken özeni ve hassasiyeti gösteriyoruz ve göstermeye devam edeceğiz.”

"E-TİCARETE GÜVEN DAMGASI"

 Pekcan, meslek örgütleri ve STK’larla istişareye büyük önem verdiklerini vurgulayarak, STK’lardan bakanlığa iletilen talepleri hızlı biçimde değerlendirip kendilerine etkin şekilde geri dönüş yaptıklarını kaydetti.

Göreve ilk başladığı günlerde TİM dahil olmak üzere farklı STK’lardan 300’ün üzerinde talebin bakanlığa iletildiğini belirten Pekcan, “Bu doğrultuda çalışma grubu kurduk. 332 STK talebi geldi. 270’i bakanlığımız yetkisinde. 62 adedi de ilgili bakanlıklara iletilmiştir. Bu taleplerin her birini değerlendirip STK’larımıza geri bildirimde bulunduk ve bulunuyoruz. Kapımız her zaman iş insanlarımıza ve onları temsil eden STK’larımıza açıktır. Özellikle ihracatçılarımız başımızın tacı.” dedi.

Gümrük Birliği’nin güncellenmesi yönünde ihracatçılar ve partnerlerinden aktif çalışmalar beklediklerini aktaran Pekcan, şunları söyledi:

“Bu çerçevede dış ticaret ve gümrük süreçlerinde tam dijitalleşmeye çok önem veriyoruz. Verimsizlikleri gümrük kapılarımızı modernize ediyoruz. Sizlere bir müjde vereyim. 2 gün önce Tekirdağ limanını pilot liman olarak seçtik gemi daha limana gelmeden hazırlık mektubunu sunduğu andan itibaren gümrük işlemlerini başlattık ve gemi limana yanaştığında gümrük işlemleri başlamıştı. Güvenilir firma ham madde ithalatlarında hiçbir şekilde zaman kaybı olmadan ithalat işlemlerinin hızlı şekilde gerçekleştirilmesine başlamış olduk. Menşe şahadetnamelerinin elektronik ortamda düzenlenebilmesi için düzenlemeler yaptık. Gümrüklerimizin yüzde 100 ditjitalleşmesini sağlayacağız. E-İhale sistemini daha verimli ve kullanıcı dostu hale getirdik. E-ticaret portallarına da şimdi güven damgası oluşturduk. En kısa zamanda devreye girecek. Kullanıcılar hangi portalların güven damgası varsa buralardan daha güvenli alışveriş yapabileceklerine inanacaklar.”

Pekcan, ihracatçıların yabancı rakiplerin karşısındaki rekabet gücünü artırmak için tüm politika araçlarını etkin bir şekilde kullandıklarını ifade ederek, “Yazılım, yapay zeka ve diğer teknolojik alanlarda Türkiye’nin potansiyelini küresel piyasalara sunmak üzere yeni nesil serbest bölgeler kuracağız. Şu an yeterince etkili olmadığımız pazarlara yeni stratejilerle güçlü şekilde gireceğiz.” dedi.

Rezerv para birimlerine olan bağımlılığı ortadan kaldırmak ve siz ihracatçıların avantajlı duruma geçmesini sağlayabilmek adına yerel paralarla ticareti artırmak için çalışmalar yaptıklarını belirten Pekcan, “Rekabet Kanunumuz başta olmak üzere pek çok hukuki düzenlememizi küresel ekonominin modern gereklerine göre dönüştürüyoruz. Yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çekmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Eximbank aracılığıyla, ihracatçılarımızı, ihracata yönelik üretim yapan imalatçılarımızı, Döviz kazandırıcı hizmet firmalarımızı ve yurt dışında faaliyet gösteren girişimci/müteahhitlerimizi kısa, orta-uzun vadeli nakdi ve gayrinakdi 30 farklı program ile destekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Pekcan, Eximbank’ın, ilk 9 ayda (Eylül sonu) 18,3 milyar doları nakdi kredi, 12,2 milyar doları sigorta olmak üzere 30,5 milyar dolar toplam destek sağlandığını kaydederek, bankanın son 1 yıl içinde tekil müşteri sayısının 10 bin 465’e yükselmiş olup, bu firmaların yüzde 65’inin KOBİ olduğunu ve KOBİ payının yüzde 68’e çıkarılması gerektiğini dile getirdi.

"YENİ BAŞARILARA İMZA ATILACAK"

Bakan Pekcan, Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı’nda da ihracat performansının daha da ileri götürülmesine yönelik pek çok eylemin yer aldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

“Buradaki hedeflerimize ulaşmamız da yine hiç şüphesiz sizlerin ve sivil toplum kuruluşlarımızın alın teri olduğu kadar akıl teriyle mümkün olacaktır. Küresel konjonktürdeki tüm olumsuzluklara rağmen önemli başarılar sergileyebilen Türk ihracatçısı, önümüzdeki süreçte yeni başarılara imza atacak güce sahiptir. Biz de bakanlık olarak, ihracatımızı hem nicelik hem de nitelik açısından artırmak adına politikalarımızı kararlılıkla yürütecek, sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz. Bu toplantıyı, ihracat ailemizin bir araya gelip fikir alışverişinde bulunabileceği, önümüzdeki zorlu ama ümit vadeden sürece yönelik istişareler yapılabilecek önemli bir buluşma olarak gördüğümü belirtmek istiyorum.”

Kaynak: https://www.bloomberght.com/haberler/haber/2165734-bakan-pekcan-yuzde-200-300-zam-yapmislar-tespit-ettik
Jump to: