Author

Topic: Balıkların kimsenin umurunda olmaması! (Read 189 times)

hero member
Activity: 1442
Merit: 256
DGbet.fun - Crypto Sportsbook
August 22, 2022, 01:24:19 PM
#12
Biraz önce deniz kenarına gittim. Ciğer ile balık tutmaya. Arkadaşım ile 3 tane tuttuk ama limit altı çok küçük geldi gözümüze bıraktık denize..
Yağmur başladı iyi tutulur artık derken . 1-2 kediye ciğerleri kaptırdık dımdızlak kaldık iyi mi😂
Biraz ıslandık geri geldik.
copper member
Activity: 644
Merit: 269
August 22, 2022, 11:17:00 AM
#11
Dünyanın en popüler hobileri balıklarla ilgili genellikle. Çoğu berberde veya büyük ofislerde mutlaka güzel janjanlı akvaryumlar görürsünüz. Bu hobi balıklarla ilgilidir ve dediğiniz gibi doğal ortamlarından koparılıp bir cam kafes içerisinde yaşamaya mecbur bırakılan hayvanların yaşadıkları insanlara keyif verir. Diğeri de avlanmak bu insanın doğasında var. İlk insandan beri balık avlamak var ve içimizdeki vahşi güdü bunu izlemeyi de bize keyifli gösteriyor. Yapacak bir şey yok  Cheesy
legendary
Activity: 2324
Merit: 1176
August 22, 2022, 10:50:54 AM
#10
Bu başlığı görene kadar bende düşündüm cidden bende umursamıyormuşum deniz canlılarını. Güzel bir farkındalık oluşturmuş başlık. Maalesef son dönemlerde denizaltı yaşamını tehlikeye atacak yanlış balık avlama teknikleriyle karşılaştık. Gerekli olgunluğa erişmeden avlanan balıklarının günden güne sofralarımızdan eksik olması ve pahalılaşması da cabası. Mevsimine göre balık türlerinin avlanması ve avlanan balık sayısı denizaltı ekosisteminin devamı için çok önemli.

Aslında üç tarafımızda deniz olmasına rağmen balığı tüketmeyen bir toplumuz genelde diğer toplumlar özellikle denize kıyısı olan ülkelerde balık tüketimi çok ciddi boyutlarda Türkiye’de ise 3 tarafında deniz olmasına rağmen oransal olarak neredeyse hiçiz biz başlık deniz canlılarının yaşamına dikkat çekiyor mesajı okuduğumda da ekosistemde neden azalma olduğunu daha iyi anlar oldum
hero member
Activity: 1554
Merit: 762
August 21, 2022, 03:48:34 AM
#9
Bu başlığı görene kadar bende düşündüm cidden bende umursamıyormuşum deniz canlılarını. Güzel bir farkındalık oluşturmuş başlık. Maalesef son dönemlerde denizaltı yaşamını tehlikeye atacak yanlış balık avlama teknikleriyle karşılaştık. Gerekli olgunluğa erişmeden avlanan balıklarının günden güne sofralarımızdan eksik olması ve pahalılaşması da cabası. Mevsimine göre balık türlerinin avlanması ve avlanan balık sayısı denizaltı ekosisteminin devamı için çok önemli.
hero member
Activity: 1428
Merit: 931
August 21, 2022, 03:23:41 AM
#8
Değil balıklar insanlar bile kimsenin umurunda değil her neyse konu balık olunca ilgi alanıma çok fazla giriyor kendimde amatör olarak dalış yaparak balık avlıyorum. Avcılık ile ilgili 2 tane TEBLİĞ bulunuyor. Bunlardan bir tanesi ticari diğeri ise amatör avcılık ile ilgili:

1. 5/1 NUMARALI TİCARİ AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2020/20)
https://www.mevzuat.gov.tr/anasayfa/MevzuatFihristDetayIframe?MevzuatTur=9&MevzuatNo=34823&MevzuatTertip=5

2. 5/2 NUMARALI AMATÖR AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2020/21)
https://www.mevzuat.gov.tr/anasayfa/MevzuatFihristDetayIframe?MevzuatTur=9&MevzuatNo=34822&MevzuatTertip=5#:~:text=Kg%20cinsinden%20s%C4%B1n%C4%B1rlama%20getirilen%20t%C3%BCrlerde,al%C4%B1konulabilir%20miktar%20d%C3%A2hiline%20kabul%20edilir.
 
Amatör balık avcılığı yapan kişilerin az çok bu tebliği gözden geçirmesi gerekir çünkü avlanmanın yasak olduğu dönemler ve tamamen yasak olan bölgelerde bulunuyor. Tebliğ de il bazında avlanma yasağı olan dönemler tamamen yasak olan bölgeler ve türler belirtilmiş durumda ayrıca avlanma limitleride detaylı olarak belirtilmiş durumda. Hatta yasak olan avcılık yöntemleri dahi belirtilmiş. Gelelim sorunlara:

Denetimler neredeyse hiç yapılmıyor iç sularda her türlü avcılık malzemesi ile avcılık yapılıyor üstelik yasak bölge ve yasak zamanları dahi dikkate almıyorlar kontrol olmayınca herkes gelişi güzel balık avlıyor daha doğru avcılık denmez katliam denir. sadece bununlada bitmiyor haftalık avlanma limitinede uyulmuyor insanlar ne kadar çok balık avlarlarsa avlasınlar yine avlamaya devam ediyorlar. Tebliğde derki amatör avcılıkla avlanan balık satışı yasaktır tabi kimsede bu kuralada uymuyor.

Hem ticari hemde amatör balıkçılıkla denetimler artmadığı sürece ve cezalar caydırıcı olmadığı sürece gelecek yıllarda balık avlayacak balık bulmamız çok zor olacak. Her balık avcısına bir bekçi dikemeyeceğinize göre bu iş birazda eğitimden geçiyor kısaca sportif amatör balıkçılık kültürünü oluşturmamız şart. Ayrıca akarsular üzerine yapılan HES projeleri akarsulardaki balık popülasyonunu olumsuz etkiledi.



hero member
Activity: 1442
Merit: 692
August 20, 2022, 04:21:21 PM
#7
Geçenlerde öğrenmiştim bu balık avlamadaki geçerli olan derinlik sınırlarının balık çeşitliliği için ve yaşamları için önemli derecede etkili olduğunu. Değişti mi bizde bu durum tam bilgisine ulaşamadım ama konuyla da alakalı bağlantı olacak, buyurun;

https://www.sozcu.com.tr/2019/yazarlar/yilmaz-ozdil/balik-5334747/


Hocam bu şehir efsanesiymiş. Yunanistan da balık tüketiminin %66'sını ithal ediyormuş. Bizde balık yok Yunanistan'da Romanya'da balık bol, çünkü AB kurallarını uyguluyorlar 40 metre olayını yalanmış. Yunanistan'da bol bol balik yok. YU balik tüketiminin %66'si ithal, %22'si yapay golet vb uretimi, tüketimin sadece %12si denizde kendi tuttuklari balik. Kaynağı şimdi detaylı atamıyorum ama kesin bigli. Kaynağı ciddi istatistiklerden.
sr. member
Activity: 1358
Merit: 374
August 18, 2022, 01:55:37 PM
#6
Balıklar benim umurumda, hatta doğada çoğu zaman empati yaparak düşünmeye çalışıyorum, bazen bir hayvan, bazen bir böcek oluyor, anlamaya çalışıyorum, yine de bir noktaya varamıyorum, şu an benim için çoğu şey aynı, doğanın kanunu diyorum, sadece böcekleri öldürmeden balkondan atıyorum diğer konuda ancak su, ekmek parçası balkona ve kapıya koymaktan başka elimden bir şey gelmiyor, bir de balık popülasyonunda ana balık doğar doğmaz yavrusunu yiyorsa ki canlı doğuran akvaryum balıklarında görülen bir durum, insanoğlunun onu avlaması kadar doğal bir şey olamaz  Smiley
sr. member
Activity: 714
Merit: 335
August 18, 2022, 10:43:00 AM
#5
Farklı bir bakış açısı tabi hocam. balıkları sadece yemek olarak görmemek lazım, onlar çok iyi canlılar. ne yazık ki bunu sadece avlarken kullanmıyoruz. doğal ortamından kopartılıp akvaryumda daracık alanda sıkışan balıklar için de aynı zalimliği söyleyebiliriz. yine de akvaryum sevdalıları çok fazla onlar da doğada ölecek diye avutuyor kendisini.
hero member
Activity: 966
Merit: 764
August 18, 2022, 10:37:30 AM
#4
Geçenlerde öğrenmiştim bu balık avlamadaki geçerli olan derinlik sınırlarının balık çeşitliliği için ve yaşamları için önemli derecede etkili olduğunu. Değişti mi bizde bu durum tam bilgisine ulaşamadım ama konuyla da alakalı bağlantı olacak, buyurun;

https://www.sozcu.com.tr/2019/yazarlar/yilmaz-ozdil/balik-5334747/

hero member
Activity: 1442
Merit: 692
August 18, 2022, 08:33:19 AM
#3
İnsana çok benzeyen memeli hayvanların bile kolayca öldürüldüğü bir yerde balıkların çatur çutur öldürülmesi maalesef garip gelmiyor. Yahu ne hayvanı insanlar bile çatur çutur öldürülüyor. Balıklar bence neredeyse böceklere benziyor. Acı çektiklerini de gösteremedikleri için normal bir durum.

Japon ya da uzak doğulu övmek için demiyorum ama japonların balığı acı çekmeden öldürmek için bir yöntemleri varmış. Balık etinin de daha iyi olduğunu söylüyorlar.

Quote
İKEJİME NEDİR ?
Bir balığı kancaladığımız zaman sudan çıkarana kadar geçen sürede neler oluyor balık ve avcı arasında yaşanan mücadeleyi gözünüzün önüne getirin bir tarafta avcı adam balığı kancalamış ve sudan çıkarmaya çalışıyor öte yandan can derdine düşmüş var olan bütün gücüyle kancadan kurtulmak için sürekli çırpınan ve bütün kaslarını kullanan bir balık düşünün harcadığı enerjinin kaslarındaki sebeb olduğu kasılmayı ve bu enerji sonucu kaslarında biriken laktik asit i düşünün bu mücadelenin sonunda balık sudan çıkınca yorgun ve bitkin olacağını görürsünüz çünkü kasları enerjiyi kullanmış ve enerjinin atığı olan laktik asit kaslarında biriktiği için yorgun düşmüştür bu yüzden balığı sudan çıkarınca eğer geri salmayacaksak kovaya çantaya yada kutuya koyarsak o balık can çekişerek havasızlıktan boğularak ölür kaskatı kesilir ve eti gerçek aromasından lezzetinden uzak yavan bir tat alır.
Uzak doğu ülkelerinde özelliklede japonya da bu etkinin farkına varmış olacaklar ki çok uzun bir süre önce geliştirdikleri ve adına İKEJİME dedikleri bir teknik kullanmaktadırlar e tabi adamların balık üzerine ustalıkları tartışılmaz ve diyetlerinin büyük bir kısmını deniz ürünlerinin oluşturduğunu göz önüne alırsak onlarr bu işi biliyor demek yanlış olmayacaktır. Peki nedir İKEJİME hiç merak ettiniz mi ? İlk bakışta göze pekte hoş görünmeyen bu teknik aslında araştırıp öğrendiğimiz zaman balık etinin kanından ve etin kalitesini bozacak diğer etkilerden arındırlması işlemi diyebiliriz araştırın ve okuyun videolar izleyin ve bu tekniği uygulamak istemeseniz bile bu işle uğraşan biri olarak haberdar olun ve onlarca yıllardır sonuç alındığı için uygulandığını unutmayın

Bu İşlemin Adı İkejime !  (https://www.youtube.com/watch?v=TIJWA-4y4m4)

The right way to kill a fish (https://www.youtube.com/watch?v=TS4AM9mPX-8)
Bunda çok güzel açıklamışlar. Adamlar gerçekten çok ilginç bir millet.

jr. member
Activity: 149
Merit: 6
AMERİKA
August 18, 2022, 06:10:42 AM
#2
Hamsi yenmesine karsıyız canlıları öldürmeyin. Ben balık yemegi hiç sevmem bırakın hayanları rahat
full member
Activity: 518
Merit: 185
August 18, 2022, 05:19:19 AM
#1
Nedir aga bu balıkların çektiği. hem doğal yaşam ortamlarından koparılır hem öldürülür hem de marifetmiş gibi ölüm anları türlü maskaralıklara maruz kalır. Tv'lerde orda burda ölüm anları yayınlanır. Bu canlı türü dışında herhangi bir canlı ırkının, bir insan tarafından öldürülüşü veyahut can çekiştiği anlar bu şekilde yayınlanamaz. Bir an aklıma geldi yazayım dedim. Smiley
Jump to: