Ideea este - am inteles dupa ce Danny031 a explicat care-s pasii - ca in mod normal la aparat nu e problema.
Doar ca operatorul care s-a ocupat de problema aparuta nu a intrebat si a folosit direct varianta cea mai mare de comision, care a fost vreo 50 RON
Problema-i ca eu am introdus 500 lei si din ei mi s-au tras 50 lei fara sa fiu intrebat daca e ok sau nu
Deci problema este ca atunci cand ti-au trimis banii inapoi ti-au perceput acel comision... si nu la aparat e problema?
Pana la urma pe termen lung ei sunt pe pierdere. Am tot mers la ei la bancomat, ca am zis ca poate in viitor o sa isi rezolve problemele.. Dar ba sa imi traga banii si sa nu imi dea BTC, ba sa mi se blocheze bancnotele in bancomat, ba sa imi dea eroare de adresa si sa pic tot eu cica vinovat
Intreb intrucat din cele de mai sus reiese cumva ca atat aparatele au problema, dar tu esti deranjat ca ti-au trimis acei bani cu comision de 50 lei, dupa ce i-ai sunat (exceptand atitudinea de la telefon).
Intr-un final primesc banii la adresa. Deschid portofelul si cand ma uit mai atent, vad ca nu era suma pe care bancomatul lor mi-o arata.. pentru ca desi pe ecranul bancomarului scria suma 0.00259118 BTC, in portofel am primit doar 0.00233354 BTC!
Referitor la partea aceasta ar fi de luat in calcul si faptul ca pana cand ti-au fost trimisi banii pretul BTC s-a schimbat, iar ei ti-au trimis contravaloarea BTC din momentul tranzactiei, adica la pretul actualizat in acel moment. Din acest motiv, este posibil sa nu fie 100% reala partea cu "mi-au perceput comision de 50 lei". Intr-adevar, tu te-ai trezit cu 50 lei in minus, dar poate nu din cauza ca aceasta suma ar fi fost in intregime un comision de tranzactie, ci din cauza ca intre timp, pana ti-au fost trimisi banii, pretul BTC a urcat un pic. Caz in care, evident, iti trimiteau o suma mai mica in BTC. Gandeste-te la acest scenariu: poate BTC se dubla intre timp. Tu crezi ca ti-ar fi trimis tie aceeasi suma de BTC pe care ti-o arata bancomatul la ora la care fusesei acolo, deci cea anterioara dublarii de pret? Asta nu s-ar fi intamplat in niciun caz. Probabil ti-ar fi trimis o suma pe jumatate din cat afisa initial bancomatul. Plus comision de tranzactie.
Nu scriu lucrurile acestea pentru a le lua partea, insa imi e relativ greu sa inteleg de ce esti de fapt suparat. Din cauza celor 50 lei in minus pe care i-ai primit dupa ce ai vorbit cu ei la telefon...? De faptul ca softul bancomatului nu este asa cum il doresti tu...? De blocarea banilor in ATM...? Toate laolalta...? OK, poate toate laolalta dar hai sa le luam punctual si asa poate te faci mai bine inteles.
Acum ma aflu intr-o pierdere de 10%. Nicaieri nu am fost anuntat ca taxele de minat vor fi deduse din suma mea
Nicaieri nu esti anuntat de asa ceva, insa asa se procedeaza peste tot. Daca vrei sa vinzi BTC aparatului, cand trimiti din portofelul tau nu platesti si atunci comisionul de tranzactie? Similar: cand ei ti-au trimis din portofelul lor personal banii, intrucat aparatul avusese o eroare, de unde voiai sa plateasca acel comision? Din buzunarul lor propriu? Lol. Sper ca realizezi ca nicio firma nu ar face asa ceva, nu? Mergand mai departe, sa presupunem ca pretul BTC a ramas neschimbat de cand ai intampinat problema si pana cand ti-au trimis ei banii manual. Daca presupunem asta (desi este imposibil), atunci intr-adevar au folosit un comision maxim de tranzactionare si acela a fost de 50 lei. Bun, mergand pe aceasta presupunere: in primul rand, firmele asa procedeaza. Si procedeaza astfel pentru ca banii sa ajunga rapid la client. Firmele nu stau sa se uite in mempool, sa vada care e comisionul minim, care este cel mediu, sa calculeze apoi un comision oarecare dar care sa nu fie maxim, astfel incat banii sa-i ajunga clientului relativ rapid, dar nu si in urmatorul bloc (adica peste 10 minute, cum se intampla cand platesti comision maxim). Cand platesti comision maxim, ai sanse mari ca tranzactia sa iti fie procesata in urmatorul bloc. Daca nu e chiar urmatorul, poate e al doilea, al treilea, adica un interval de 10-30 minute sa zicem. In al doilea rand: daca nu ar proceda asa, atunci ar trebui sa stea sa piarda timp sa se uite pe mempool. Apoi sa calculeze un comision oarecare, dar care sa nu fie maxim, si totusi sa-i ajunga si clientului banii intr-un timp relativ scurt, dar peste 30 minute. De unde poate sti o firma ca nu se va lamenta clientul daca va primi banii peste cateva ore sau zile? Daca pui acum un comision minim e posibil sa te trezesti cu tranzactia validata peste o luna. Eu, de pilda,
astept si acum o tranzactie trimisa catre mine pe 30 ianuarie, cu un comision de 4 sats/vByte. Dam ai citit bine, inca nu e procesata. Pai ce ar face firma in acest caz? Clientul ar raporta-o la ANPC, nu? Bun, mergem mai departe: sa presupunem ca ar sta sa intre pe mempool, sa analizeze comisioanele si ca ti-ar trimite cu un comision mediu. Ce se intampla in cazul in care imediat dupa se congestioneaza reteaua si sar comisioanele in aer? Evident, acel comision mediu ar deveni unul infim si, din nou, tranzactia ta ar fi procesata peste zile sau saptamani. Din nou, ar ajunge clientul sa-i reclame la ANPC. In schimb, trimitand mereu cu comision maxim, firmele evita aceste situatii ipotetice. Intelegi logica din spate?
Practic, ce spui tu este urmatorul lucru: daca trimit cu comision mare, e prea mare. OK, tranzactia se proceseaza in urmatorul bloc, dar e prea mare comisionul. Pai varianta cealalta care ar fi? Sa iti fi trimis cu 3 sats/vByte si sa primesti banii in octombrie. Ce ai fi zis in acest caz...?
Repet, nu le tin partea cumva, insa incerc sa iti explic
de ce s-a intamplat sa fii taxat cu acest comision: refuz sa cred ca toata suma reprezinta comision si sunt de parere ca o parte din cei 50 lei se datoreaza unei eventuale cresteri a pretului BTC de la momentul in care ti s-au trimis banii. Dar daca acest lucru este fals, din nou: firma incearca sa isi satisfaca in mod cat mai rapid clientul si sa evite eventuale dispute viitoare, si de aceea trimite banii cu comision maxim.
Mai departe, atitudinea operatorului este cu totul alta discutie. Daca se blocheaza banii in aparat, intr-adevar este si asta o problema. Dar cum se blocheaza? Cand ti-i elibereaza... se blocheaza in fanta... sau cum?
In sfarsit, daca tot esti nemultumit, incearca si ATM-urile Bitcoin Romania. Daca vei citi topic-ul pe care l-am scris la adresa lor, vei vedea ca ofera si un curs mai bun. Mai mult: ofera cel mai bun curs, atat la achizitia cat si la vanzarea de crypto, in comparatie cu toate firmele care mai detin ATM-uri crypto in Romania (care sunt AtmByte, ProHash si BitMahavi).