Author

Topic: Bankalar Bitcoin Ağından 3 Kat Fazla Enerji Tüketiyor (Read 147 times)

newbie
Activity: 84
Merit: 0
bu konuda açıklamaların olması güzel bence. çünkü uzun zamandır bitcoin ve diğer kripto para madenciliğinin fazla enerji tükettiğinden herkes şikayetçiydi.
Yok be kardeşim aslında kimsenin umrunda değil bir takım manipülasyonlar , daha dünyada o kadar fazla gereksiz enerji yiyen oluşumlar var ki sıra bitcoine mi gelmiş.
sr. member
Activity: 542
Merit: 250
Üniversitelerden gelen bu açıklamalar ışığında elektrik tüketiminin genel bir sorun olduğu daha anlaşılır olmuş, bitcoin önemli miktarda elektrik tüketimine sebep oluyor fakat diğer sektörlerinde aşağı kalır yanı yok, hepsi sorun.
sr. member
Activity: 476
Merit: 257
Bitcoin ağının elektrik tüketimi bitcoin hakkında olumsuzluk yaratmak için öne sürülüyor, bankaların elektrik tüketiminden ise fazla bahseden yok, dünya yenilenebilir enerji sistemlerinin geliştirilmesine odaklanmalı.
sr. member
Activity: 714
Merit: 250
Bitcoin yada hangi sektör olursa artık bir an önce yenilenebilir enerjiye geçilmeli. Bir iki ico görmüştüm galiba yeşil enerji ile madencilik şeklinde akıbetlerine bakmak lazım. Hala gözönünde sağlam bir iş yok.
full member
Activity: 700
Merit: 134
İlerleyen dönemlerde maliyetlerin düşürülmesi adına yeni bir şeyler bulunabilir. Sonuçta bu uzun bir süreç ve biz de henüz başındayız. Uzun vade düşününce bitcoinin ne kadar yükseleceğini sadece bu araştırma sonucu bile gösteriyor (:
sr. member
Activity: 784
Merit: 259
bu konuda açıklamaların olması güzel bence. çünkü uzun zamandır bitcoin ve diğer kripto para madenciliğinin fazla enerji tükettiğinden herkes şikayetçiydi.
jr. member
Activity: 238
Merit: 6
Bitcoin ağının enerji tüketimi, kripto para camiasında son zamanlarda oldukça popüler bir konu haline geldi. Çeşitli araştırmacılar ise konu hakkında düşüncelerini dile getirdi.
İddialara göre Bitcoin ağı oldukça fazla güç tüketiyor. Ancak temiz enerji teknolojileri ile ilgili bir araştırmacı ise yapılan iddiaların çeşitli kritik faktörlerinin eksik olduğunu söylüyor.

Ortalıkta Yanlış Bir Muhabbet Dönüyor
Pittsburg Üniversitesi’nde temiz enerji teknolojisi araştırmacılarından olan Katrina Kelly-Pitou’ya göre Bitcoin ağının elektrik tüketimi, iklimimizde ciddi bir hasara yol açmıyor. Hatta bu konu hakkında yapılan tartışmaların doğru yönde gitmediğini söylüyor.

Bitcoin’in küresel ölçekte elektrik tüketimini dramatik bir şekilde artırdığını ileri süren son çalışmalardan alıntı yapan Kelly-Pitou, uzmanların yenilenebilir enerji sistemlerinin arkasındaki temel bazı konuları anlamakta başarısız olduklarını iddia ediyor.


Elektrik üretimi, çevre üzerindeki olumsuz etkisini korurken artış gösterebilir. Bitcoin’in ne kadar enerji kullandığına odaklanmak yerine aslında kimin Bitcoin ürettiği ve bu üretimi gerçekleştirirken bu enerjinin nereden geldiğine odaklanmak gerekli.

Kelly-Pitou ayrıca Bitcoin madenciliği için kullanılan önemli miktarda elektriği göz ardına itmeden geleneksel bankacılığın tek başına tahmini 100 terawatt enerji tükettiğini belirtiyor.



Bu enerji tüketimi, Bitcoin madenciliğinin tükettiği enerjinin üç katından biraz fazla. Kelly-Pitou aynı zamanda Bitcoin’in mevcut pazar büyüklüğünde 100 kat artış olursa dahi fazla enerji tüketmeyeceğine dair ilginç bir iddiada bulundu ve şunları söyledi:

” Bitcoin teknolojisi mevcut pazar büyüklüğünden 100 kat daha fazla olgunlaşırsa, tüm enerji tüketiminin sadece %2’si ile bunu yapacak. “

Odaklanılması Gerekilen Konu Bu Değil
Kelly-Pitou’ya göre odak Bitcoin ağının enerji tüketimi değil, kullandığı enerjinin karbon emisyonunu nasıl azaltabileceğimiz olmalıdır.

Bitcoin’in yüksek karbon emisyonları nedeniyle küresel iklim değişikliğini etkileyebilecek bir enerji sorununa sahip olduğuna dair iddialar ortalıkta dolaşıyor.

Ancak Kelly-Pitou’ya göre bu tür iddiaları desteklemek için yeterli bir bilgi yok. Aynı görüş Stanford öğretim görevlisi Jonathan Koomey tarafından da destekleniyor. Kendisi elektrik tüketimi hakkında şu sözleri söyledi:

” Yirmi yılı aşkın bir süredir insanoğlu bilgisayar kullanımı ile elektrik kullanımını abartmak için elinden geleni yapıyor. Benim endişem, gelecekte olacak büyük sorunların üstesinden gelebilmek için şu anda elimizde yeteri kadar bilgi birikimine sahip olmayışımız. “

Jump to: