Author

Topic: 'Bebek Ejderhalar' Olarak Bilinen Türün Yumurtadan Çıkışı İlk Defa Gözlemlendi (Read 385 times)

sr. member
Activity: 378
Merit: 250


Slovenya'da bir mağarada yaşayan ve yerel halk tarafından 'bebek ejderhalar' olarak bilinen mağara semenderinin yumurtadan çıkış anı ilk defa gözlemlendi.

 
Milyonlarca türe sahip olan hayvanlar, bilim insanlarını şaşırtmaya ve bilime yeni katkılar yapmaya devam ediyorlar.

Slovenya'nın Postojna Mağarası'nda görebileceğiniz ve mağara semenderi olarak isimlendirilen ender bir tür, bilim insanları tarafından uzun süredir inceleniyor. Işık girmeyen mağaralarda yaşadıkları için diğer semenderlerden farklı olarak bembeyaz renge ve kullanmadıkları için tamamen körelmiş görüş yeteneğine sahip olan bu canlılar, dış görünüşleri nedeniyle yerel halk tarafından 'bebek ejderhalar' olarak isimlendiriliyorlar. 5-10 senede bir yumurtlayan ve 100 seneye kadar yaşayabilen bu türe ait olan yumurtalar, bilim insanları tarafından incelemeye alındı.





Ocak ayında üretilen yumurtaların çatlaması için aylarca bekleyen bilim insanları, ilk yumurtanın 30 Mayıs tarihindende, ikincinin ise dün gece çatladığını açıkladılar. Karanlık ortamda bulunan yumurtaları kızılötesi kamera ile görüntülediklerini söyleyen Saso Weldt isimli bilim insanı "Mağarada diğer biyolojik incelemelerle uğraşıyordum ve dönüp baktığımda yumurtalardan birisinin eksik olduğunu gördüm. Yumurtaya ne olduğunu anlamak için kameranın kayıtlarını inceledim ve biraz geri gittiğimde büyüleyici olaya şahit oldum" dedi.

Jump to: