Dette er et kjent problem. Problemet er ikke localbitcoins i seg selv, de bare lar selgere og kjøpere møte hverandre. Svindelen kan skje hvor som helst, så lenge det foregår transaksjoner mellom to parter i det tradisjonelle banksystemet.
Svindelen er svært usofistikert og foregår på følgende måte:
1. En kriminell legger ut en annonse på e-bay eller et annet sted hvor han sier at han selger en iphone, laptop e.l.
2. Den kriminelle gjør en deal med en bitcoin trader, får løfte om kjøp av bitcoins mot overføring av penger til bank-konto.
3. Den kriminelle sier til kjøper av den fiktive iphone at vedkommende skal sette inn penger på konto til bitcointraderen. Vær obs på at for offeret som ønsker å kjøpe Iphone, ser dette helt legitimt ut. Det ser også helt legitimt ut for bitcointraderen. Det er bare den kriminelle som vet at det foregår en svindel på dette punktet.
4. Bitcointraderen mottar penger fra offeret, og betaler ut bitcoins til den kriminelle.
5. Offeret venter på å mottat sin Iphone, det kommer ingenting, og han forsøker å kontakte den kriminelle. Ingen svar.
6. Offeret kontakter banken sin og ber de om å skaffe pengene tilbake.
7. Banken kontakter mottakers bank som igjen underretter bitcointraderen.
8. Bitcointraderen skjønner at han har opplevd en svindel, og forsøker å forklare dette til banken.
9. På dette tidspunkt kommer det ann på hvordan banken reagerer, men noen banker vil på dette tidspunkt tilbakeføre pengene og stenge kontoen til bitcointraderen fordi han oppfattes som en problematisk kunde, endog han ikke har gjort noe feil.
10. Offeret kan kanskje få pengene tilbake, eller ikke - jeg har også hørt om banker (les: Polen) som driter i slike henvendelser om svindel, og så lenge pengene har gått inn, så er de gode, og klaging fra offeret hjelper ikke.
For noen banker kan en slik transaksjon være nok til at din konto og kundeforhold i den bank opphører permanent. Kommer som sagt ann på banken.
Nå, hvordan kan du beskytte deg og evt. hva kan du gjør om problemet oppstår ?
1. Bruk bitcoin-otc (google dette for å finne ut mer informasjon). Her kan du sjekke trust-rating på en du ønsker å handle med. For å handle, sjekk at den du handler med kan identifisere seg vha pgp (dette er ikke så vanskelig som det høres ut som, bruk google og les noen guide, og på noen timer har du lært deg det). Om du handler vha en p2p site, så se om de har noe tilbakemeldingssystem, og sjekk tilbakemeldinger på brukeren.
2. Gjør overføringene til en bank hvor du ikke har huslån og sparekonto. Skulle shit treffe vifta, så er det verste som kan skje at du mister den kontoen. Prøv også å oppbevare minst mulig penger på den kontoen. Blir den frosset eller du mister den, så vil dermed effekten være minimal. Pengene som du tar ut fra den konto burde gå til en andre bankkonto i en annen bank som også er beregnet til bitcoin-formål. Bankene samarbeider, men jo flere hops de må gjennom, jo lengre tid tar det å få sperret pengene dine, og jo større sjanse har du for å redde ut pengene dine i slike tilfeller som dette.
3. Samarbeid med bank og politi. Anmeld tilfellet tvert. Oppsøk bank og politi og forklar situasjonen. Vær ærlig om hva du driver med. Det er ikke sikkert de skjønner, men prøv likevel.
4. Forsøk å finne ut så mye informasjon om kjøper som mulig. Snakk gjerne med kjøper på skype, telefon, sjekk ut adresseinformasjon, be om id-kort om nødvendig. Da får du en magefølelse på om dette er legit eller ikke. Faren her er at du gjør det for omstendelig for en ærlig kjøper og denne trekker seg. Det er imidlertidig bedre enn om du skal bli svindlet. Vær generelt skeptisk, men samtidig hyggelig. En ærlig trader vil forstå at du trenger å gjøre visse checks før du gir tommel opp. Andre sjekker du kan gjøre: Sjekk om telefonkatalogen viser at det er registrert noen på navnet kjøperen har på hans adresse. Ring gjerne telefonnummeret. Obs - dette er ingen absolutt indikasjon. Noen har telefon registrert på en annen adresse av private grunner.
5. En mulighet er å sende et lite beløp til mottaker, f.eks. 0.43KR, deretter må mottaker oppgi dette beløpet tilbake til deg for å bli 'verifisert'. Da vet du at mottaker sannsynligvis er eier av bankkontoen (selv om det ikke er 100% sikkert). Man kan også bruke teamviewer e.l. hvor mottaker kan logge inn på sin bank-konto og demonstrere at han har fått inn beløpet fra deg. Sjansen for å kunne fake det er relativt lav (men ikke umulig). I det minste gjør dette svindel mye mer komplisert, og de fleste svindlere ville heller gå for lettere mål enn deg, da du gjør alt i din makt for å ikke bli svindlet.
6. En mulighet er å be avsender logge inn på teamviewer eller vise desktop vha skype hvor han viser at han kan logge inn i sin nettbank og vise at kontonummeret hans står der.
Ellers er det mange forskjellige ting man kan gjøre for å minimalere muligheten for å bli svindlet. Om en svindler merker at du er en som kan sine saker, og du spør etter en hel del informasjon, så vil han sannsynligvis trekke seg. Faren er alltid at en ærlig kjøper trekker seg også, fordi det blir for omstendelig. Men når du har gjort noen handler med en person, så kan du som regel stole på denne personen, og da går transaksjoner som regel veldig glatt og fint.
Driver du en web-service kan følgende forhåndsregler være interessante i forhold til den tekniske implementasjon:
- Dersom en transaksjon fra et bestem land initieres fra et helt annen land, så er det all grunn til å flagge dette som mistenkelig. F.eks. dersom noen ønsker å kjøpe bitcoins fra deg som hevder at de er norske, men har IP-adresse i litauen, så er det grunn til aktsomhet. Det er ikke sikkert at det er svindel, men det er en god indikasjon. Så er det opp til webmaster hvordan tiltak skal gjøres for å avverge svindel, eller verifisere at det ikke er svindel i slike tilfeller.
- Opprett et konto-system slik at kunder kan verifiseres, og bankkontoer tilhørende kunden kan verifiseres.
- Bruk ulike kontoer i ulike banker, og ha disposable 'high-risk' accounts. I tilfelle en slik konto blir kompromittert, så skal den ha minimalt med penger, og du skal raskt kunne være operativ med konto i en alternativ bank. Hvilken struktur du vil opprette er mest mulig opp til din fantasi, og hvilket risikonivå du vil legge deg på. Men ALDRI operer en business i samme bank som du har huslån og bankkonto for din faste jobb.
- Manuell verifikasjon gjennom id-papirer, telefonoppkall, sms osv kan være en mulighet. Mulig at også noe av dette kan automatiseres, se hvordan google gjør det for en del av sine tjenester.
- Stigende limits. Dvs. en ny bruker kan bare kjøpe for en mindre sum. Svindlere orker ikke å svindle hvis gevinsten blir for lav ifht. utgiften og ressursene de må legge inn. Ofte er svindlere helt uinteresserte i å bruke penger, dvs. om de må bruke 1000kr før de kan svindle for 2000, så er de ikke interesserte i det.
- Svindlere har det ofte meget travelt, og er ikke interessert i gode priser, rabatter o.l. Om noen ønsker å kjøpe en meget stor sum, meget rask, og ikke responderer på ditt tilbud om rabatter, da er det all grunn til å være svært skeptisk.
- Be om en melding i forsendelsen, f.eks. 'read-details.com/5345' Jeg vet ikke hvilke teng som er tillate, ikke tillate i meldingsfeltet, men med en slik referansekode, så kan man gå inn på read-details.com/5345 og lese. F.eks. kan det der stå: "This purchase is of a virtual nature, a non-physical product, if you're purchasing an Iphone, a Laptop, or anything else but a non-physical virtual product delivered from [company-name-here] web-site abandon the trade immediately because you're getting scammed. If in doubt, contact customer service through our secure ticket-system"
Jo flere forhåndsregler du tar, og jo mer du gjør det klart hva din intensjon er, jo vanskeligere er det å svindle deg, og jo lettere er det å bevise for bank og politi hva du driver med, og at du ikke er en svindler.
I bunn og grunn er det ikke localbitcoins som er problemet her, men kanskje brukerene av nevnte tjeneste, da om man er for naiv, er det lett å svindles. Man bør være skeptisk. Det grunnleggende problemet er at en svindler kan være relativt anonym og være vanskelig å få tak i. Politiet vil ikke prioritere en slik sak. Samtidig er bitcoinforsendelser irreversible av natur, så om du har sendt bitcoins, så kan du i alle praktiske henseender vinke farvel til dette. I sitt kjølvann legger en svindler veldig mye destruksjon og frustrasjon, og skaper problemer både for det opprinnelige offeret som ikke fikk en Iphone, for bankene og for bitcointraderen. I bunn og grunn er dette svært egoistiske og umoralske handlinger som kun er til for egen vinning. Fra et moralsk ståsted, synes jeg at en site som localbitcoins bør jobbe hardt med å minimere svindel, da dette er i deres interesse, all den tid folk kan bli demotivert og slutte å handle med bitcoins om de blir svindlet.
Til slutt, den beste kan bli utsatt for svindel, og det kan være frustrerende om en bank og evt. politi mistror deg, men så lenge du har alt på ditt rene, så burde du ikke ha noe å frykte.
Generellt, er du i tvil, så kan det være bedre å la være å gjøre en handel enn å risikere å bli svindlet. Ofte kan en enkelt svindler ødelegge for en haug med legitime brukere.
Håper dette ga noen ideer! Ikke frykt å veksle mot bitcoins, men ta dine forhåndsregler!