Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, üzerinde çalıştıkları menzili artırılmış elektrikli otomobil projesinin Tesla’nın modelinden çok daha iyi olduğunu söyledi.
Bakan Işık, TÜBİTAK ile birlikte üzerinde çalıştıkları menzili artırılmış otomobil projesinin, Tesla’nın bir haftada 400 bin adet satan otomobilinden daha iyi ve iddialı olacağını belirtti. ‘Tesla şarj istasyonları kurarken iz menzil uzatıcı motor sayesinde şarj istasyonunu bir nevi otomobilin içine entegre ediyoruz. Ayrıca kullandığımız güvenlik yazılımları da Tesla’nınkinden daha başarılı olacak’ diyen Işık, otomobilin yenilenmiş tasarımlarını da gösterdi.
TÜBİTAK MAM’la özel bir röportaj gerçekleştiren Işık, dünyada yaşanan iki gelişmenin elektrikli otomobil projelerinde doğru yolda olduklarını kanıtladığını söyleyerek “Volkswagen’in emisyon skandalı, elektrikli otomobil teknolojisini seçimizi doğruladı. Tesla’nın yeni elektrikli modelinin piyasaya çıkmadan bir haftada 400 bin adetin üzerinde sipariş alması önemli bir başarı. Tesla örneği işimizi kolaylaştırdı” dedi.
Otomobil standartlarının gün geçtikçe geliştiğini, Google ve Apple gibi dünyaca ünlü teknolojili şirketlerinin bu sektöre yoğunlaştığını belirten Işık, “Dünya devi otomotiv firmaları, büyük fabrika yatırımları ve uzun dönemli üretim planları nedeniyle kolay manevra yapamıyor. 300 kiloluk bir adamla 60 kiloluk bir adam aynı çevikliğe sahip değil. Otomotiv şirketleri 300 kiloluk adamlar gibi. Yeni teknolojilere hızlı geçme şansları yok. Biz ise 60 kiloluk bir adam gibi çeviğiz, hızlı hareket edebiliyoruz. Geleceği şekillendirme, geliştirme şansına sahibiz. İşte TÜBİTAK’ta yaptığımız bu, geleceğin teknolojilerini geliştirmek” dedi. Amaçlarının yalnızca iyi bir araba üretmek olmadığını söyleyen Işık, işe koyulmalarındaki en büyük sebebin ülke olarak hayatın her alanına dokunacak yeni projeler geliştirmek olduğunu belirtti.
Kendi otomobillerinde kullandıkları birçok teknolojinin Tesla’da bulunmadığını söyleyen Işık, “Tesla şarj istasyonları kurarken, biz menzil uzatıcı motor sayesinde şarj istasyonunu içine koyuyoruz. Onların yolda tehlikesi var, bizim yok” dedi. Tesla araçlarının ‘üçüncü kişiler’ tarafından hacklendiğine dair bilgilerinin olduğunu ve TÜBİTAK’ın bunun önüne geçmek için özel yazılımlar geliştirdiğini söyleyen Işık, “Bizim savunma sanayinden elde ettiğimiz deneyimler bu yüzden önemli. Bizim yazılımlarımız, dışarıdan müdahaleye karşı korumalı olacak. Bu nedenle bizim araçlarımız, Tesla’dan bile daha güvenli olacak. Bu yüzden bile, işbirliği teklifleri gelebilir” dedi.
TÜBİTAK’ın geliştirdiği bazı teknolojilerle ilgili teknik detaylardan da bahseden Işık, “Bu projere ileri batarya teknolojisi kullanacağız. 2 TL’lik şart maliyetiyle büyükşehirlerde 100 km yol yapacak. Şehirlerarasında ise bataryayı yeni kendimizin geliştirdiği menzil artırıcı (araç jeneratörü) 1 litrelik benzinli motor şarj edecek. Yani bu sayede 20 litre yakıtla tam 1.000 km mesafe kat edecek. Ayrıca araç otonom (sürücüsüz) sistemine sahip olacak. Savunma sanayinde kullandığımız gerçek zamanlı işletim sistemi de uygulanarak ve aracın güvenli kontrolüne ilişkin avantaj sağlayacak. Yol sürüşü, araç ekipmanları ve sürücü kullanımına göre anlık ayarlanacak. Sensör ve diğer araçlarla iletişim olacak. Çok farklı ve yeni bir araç, adeta Türk otomobili dört tekerlekli yürüyen bir bilgisayar olacak” dedi. TÜBİTAK’ın geliştirdiği teknolojik yeniliklerden bazıları şunlar:
* Yerli Batarya hücresi
* Yerli Batarya modül ve paketi
* Yerli Elektrik motoru ve sürücüsü
* Yerli Merkezi kontrol ünitesi
* Yerli Batarya yönetim sistemi
* Yerli Menzil uzatıcı
* Yerli Konfor ve kolaylık sistemleri
* Yerli Aktif Sürüş ve sürüş destek sistemleri
http://www.webtekno.com/otomobil/bilim-sanayi-ve-teknoloji-bakani-fikri-isik-tesla-dan-cok-daha-iyiyiz-h16886.html