Arkadaşlar twitterda
Gıda Dedektifi diye bir sayfa var. Takip ediyorum.
Her gün 3-5 ürünün paylaşımını yapıyor. Yediğimiz, içtiğimiz ürün ne kadar doğal, katkı maddeleri var mı? İçeriğinde neler kullanılmış gibi önemli bilgileri içeren araştırmaların sonucunu paylaşıyor. Websitesi:
https://gidadedektifi.com/Çikolatalı yiyecekler genelde soframızdan eksik olmaz. İçindeki şeker oranlarını görünce şok oldum. Hele hele Ülker'in zirveye oynayıp çikolatanın büyük bir oranda şekerden oluştuğunu görmek çok üzücü bir durum. Bunların içinde Sarelle, Nuga ve Torku'nun ürününü tüketmiştik. Sarelle eski tadını ve kalitesini kaybetti. Nuga fındık oranını çok düşürdü. Torku'nun tadı eh işte. Biraz araştırdım. Tadıbu çok sevilmiş Antebella'nın şeker oranı hepsinden az. Tadıbu markalı olanı hiç yemedim ama sipariş vermeyi düşünüyorum.
Kakaolu Fındık Kremalarındaki şeker oranları (100 gr.)Ülker Hobby
61 gr.Nutella 56,2 gr.
Torku Frema 54,5
Nestlé Chokella 53,2 gr.
Danette 53 gr.
Sarelle 53 gr.
Ülker Çokokrem 50 gr.
Torku Banada 48,9 gr.
Tarım Kredi 40 gr.
Tadıbu 36 gr.
Antebella 25,4 gr.
#NeYediğiniziBilin
Gıda Dedektifi sayfasındaki paylaşılanları görünce resmen bir nesil zehirleniyor düşüncesine kapıldım. Hiç mi denetim olmaz ya hu!
Başka ülkelerde mesela İngiltere'de bir yiyecek üründe olması gereken katkı maddesi oranı belirtilmiş. O sınırı aşamıyorsun. Kafana göre üretim yapamıyorsun. Gıdalarda bulunması gereken içeriklerin ölçüsü ya da bir sınırı neden yok?
Hükümet diyemez mi?! Kakaoulu Fındık kremasında en az %20 fındık olmalı en fazla şeker oranı %30 olmalı, katkı maddesi içermemeli, kimyasal içerikler (koruyucu, aroma verici, ömür uzatıcı vb) şu şu miktarları geçmemeli! Denetim yok. Herkes kafasına göre üretim yapıyor. Kim ne yemiş kim ne içmiş kimsenin umrunda değil. Hele bakkallarda satılan beş para etmez sağlıksız ürünleri görünce insan üzülmeden edemiyor. Gıda en önemli konular arasında geliyor.
Hükümetin ve önde gelen kurumların bir an önce gıda konusunda reform yapması gerekiyor. İnsanlar bilinçlendirilmeli, merdiven altı ürünleri üretenleri bu piyasadan silmeleri gerekli. Her ürün tek tek incelenmeli ve belli ölçütler getirilip bu kurallar kanunlaştırılmalı. İnsan sağlığı ile oynayanlar içeri tıkılmalı, yaptırımı fazla olan cezalar verilmeli. Bu işin sonu nereye kadar gidecek!
Son yıllarda diyabet hastalığı küçük yaşlardaki çocuklarda görülmeye başlandı. Bunun en büyük nedeni kontrolsüz ve denetimsiz üretilen ve piyasaya sürülen sağlıksız ürünlerin insana verdiği zararlar. İçeriğinde neler var ve hangi oranda katkı içeriyor, sağlığı tehdit ediyor mu etmiyor mu hiç araştırma yok. Her şey rast gele üretiliyor ve satılıyor. Bir nesil resmen yavaş yavaş zehirleniyor.