Birleşmiş Milletler'in yıl sonu raporunda kripto paralar ve Blockchain'in geleneksel finansın yerini alabileceği belirtildi.
Birleşmiş Milletler (BM) küresel ekonomiyi değerlendirdiği bir rapor yayımladı. Raporda kripto paralar dijital finansın “yeni sınırı” olarak tanımlandı. BM’ye göre kripto paralar ve Blockchain iş modellerini değiştirmek adına büyük potansiyel taşıyor.
Birleşmiş Milletler Raporu
BM daha önceden de dijital değerler hakkında değerlendirmeler yapmıştı. Mayıs ayında BM’nin bir kolu IOTA ile işbirliği yaparak veri yönetiminde IOTA’nın sunabileceği seçenekleri araştırmaya başladı. Ayrıca Ripple ile anlaşıldı ve sınır ötesi ödemlerde Ripple sisteminin uygunluğu değerlendirmeye aldı.
“Dünya Ekonomisi Ve Sosyal Deneyi 2018” adlı raporunda BM, kripto paralar ve Blockchain’in avantajlarının altını çizdi. Raporda şu ifadelere yer verildi:
Kripto paralar giderek popüler oluyor. Bitcoin örneğinde olduğu gibi merkezsiz ağlar dijital işlemleri takip edebiliyor. Kripto paralar yeni iş fırsatlarına yol açabilir ve sadece kripto paralara uygulanabilecek düzenlemeler çerçevesinde birçok gelişim sağlanabilir. Örneğin climatecoin adındaki token karbon salınımını küresel çapta kontrol altına alabilir. Karbon kredileri eşten eşe ağ sistemi ve nesnelerin interneti araçlarını kullanan cihazların otonom çalışmasıyla karbon salınımının azaltılmasına yol açabilir.
Blockchain’in ve dağıtık defterli sistemlerin gerçek dünya bilgilerini, kimlik bilgilerini, sağlık ve gıda verilerini koruması teklif ediliyor. BM ve Dünya Kimlik Ağı çocukların kimliklerini Blockchain’de saklamak için yollar arıyor. Böylece insan ticaretinin önüne geçilmeye çalışılacak.
Blockchain Yenilikleri
Rapor Blockchain’in getireceği yenilikleri şöyle açıkladı:
Sistemin yenilikçiliği, birçok parçanın bir araya gelerek geleneksel finans sisteminin sadece kurumlar ve düzenlemeler üzerinden sağlayabildiği güven olgusuna gerek kalmadan yapmasına dayanıyor. Teşvikler katılımcıların ilgisini canlı tutuyor ve sistemin güvenliğini artırıyor.
Aksine geleneksel sistem karmaşık ve döngüsel raporlama, gözlemleme, garanti verme ya da en nihayetinde merkezi kurumun meşhur olmasına dayanır. Bu yüzden Blockchain teknolojisi finans alanında bir ilki mümkün kılıyor; Hükümetler tarafından desteklenen kurumlara güvenmek yerine bilgisayar kodlarına güveni yaratıyor.
Haber linki:
https://coin-turk.com/birlesmis-milletler-kripto-paralar-ve-blockchaine-dair-yil-sonu-raporu-yayimladi