Author

Topic: Bitcoin 10. Yılını Kutladı: 140journos Belgeselinin Dikkat Çeken Noktaları (Read 124 times)

jr. member
Activity: 364
Merit: 5
Lider kripto para birimi Bitcoin, geçtiğimiz 3 Ocak 2019 tarihinde ilk block kazımından sonraki 10. senesini, yani teknik olarak 10. yılını kutladı. Küresel piyasada bu özel tarihe atfen dünyaca ünlü The Times gazetesinde bile Bitcoin reklamı yayınlandı ve kripto para sisteminin yaratıcısı Satoshi Nakamoto‘ya anlamlı bir teşekkür edildi.

Bunun yanı sıra Türkiye’de özellikle son dönemlerde oldukça başarılı projelere imza atan 140journos ekibi de, Bitcoin’in 10. yılına özel bir içerik ile Türkiye içerisindeki kripto para topluluğuna anlamlı bir hediye sundu. İlgili içerikte, BtcTurk kripto para borsasının CEO’su Özgür Güneri, İsmail Hakkı Polat, Erkan Öz ve Cornell Üniversitesi profesörü Emin Gün Sirer gibi Türk kripto para topluluğunun önde gelen isimleri yer aldı.

Belgeselin ilk kısmında paranın tanımı hakkında açıklamalarda bulunan Erkan Öz, konu hakkında şunları ifade etti:

”[…] Biz şimdi bilgi çağına girerken şunu fark edeceğiz, par aslında bilgidir, özel olarak paketlenmiş bilgidir. Neyin bilgisidir? Benim elimde ne kadar satın alma gücü var, benim size ne kadar borcum var, sizin bana ne kadar borcunuz var? Bütün bunların bilgisini içeren bir kayıt sistemidir aslında para. Bu kaydı ne ile tuttuğunuz göre para sistemi değişir, bu kaydı altın – gümüş ile tutabilirsiniz, sınırsız basılan kağıtla da tutabilirsiniz, bir dijital varlıkla da tutabilirsiniz.”

‘Ana Hatlarıyla İki Çeşit Para Vardır’
BtcTurk CEO’su Özgür Güneri ise, paraların temelde iki çeşit olduğunu açıkladı ve ekledi:

”[…] Bir tanesi ‘easy money’ dediğimiz, rahat üretilebilen, kolaylıkla basılabilen, bu sayede de hızla değer kaybedebilen para birimleri var; bir yandan da  – geçmişten beri insanlık hep bunun peşinde koşmuş -, ‘hard money’ dediğimiz ‘zor para’ var, yani zor bulunan, kolay üretilemeyen, yenisi kolay ortaya konamayan paralar var. Paralar zor para olmaya devam ettikleri sürece yaşamışlar, kolay paraya dönüştükleri anda da yok olmaya mahkum olmuşlar…”

Özellikle blockchain alanında yaptığı çalışmalarla adından küresel piyasada da çok fazla söz ettirmeyi başaran Cornell Üniversitesi profesörü Emin Gün Sirer ise, ‘yeni kurulacak bir düzen’ olarak tanımladığı bu yeni sektörde, öne çıkan bazı ülkelerin olmasına rağmen, Türkiye’nin özellikle halk temeli yüksek ülkelerin başında yer aldığını vurguladı. Sirer’e göre Türkiye’nin sektörde ilerleyebilmesi için, ”bu teknolojiyi alacak, oynayacak insanlar lazım” ve bu ”para kazanmak amacıyla gelen değil, (teknolojiyle) oynamaktan haz alan” insanlarla mümkün olabilir.

Kripto para birimleri ve blockchain teknolojisi kesinlikle ülkemiz içerisinde ciddi bir bilinirliğe ve kullanıma sahip ki 140journos’un yayınladığı belgesel de bunun kanıtı olarak gösterilebilir. Ülkemiz içerisinde kısa sürede elde edilen bu bilinç ve tanınırlık seviyesi, kesinlikle iyiye işaret olarak yorumlanabilir.

Haber linki : https://koinbulteni.com/bitcoin-10-yilini-kutladi-140journos-belgeselinin-dikkat-ceken-noktalari-35074.html
Jump to: