Deze digitale munt was voor bankiers jarenlang hooguit een gebbetje voor erbij. Ooit, later. Het zijn dezer dagen niet de minste partijen die bitcoin nauwgezetter in de gaten houden.
„Of je nou gelooft in de verdienste van cryptovaluta of niet, er is hier serieus geld aan het werk. Dat verdient het om in de gaten gehouden te worden”, schreef zakenbank Goldman Sachs in een rapport voor zijn vermogende klanten.
http://www.telegraaf.nl/dft/29032159/__ABN__cryptomunt_geen_vervanger_euro__.html
Dat meldt ABN Amro MeesPierson-beleggingsstrateeg Ralph Wessels vrijdag in een notitie over digitale munten zoals bitcoin en ether.
Wereldwijd zijn 800 verschillende digitalen munten in omloop. De nieuwe beleggingscategorie met cryptomunten kan door beleggers wel worden aangelegd ter diversificatie van de beleggingsportefeuille.
Maar ze moeten beseffen dat de munt per dag soms 10% in waarde schommelt, stelt Wessels.
Geen belegging
De bank geeft nu geen advies over cryptocurrencies en kunnen deze ook niet als belegging via deze bank worden aangeschaft. Wel constateert Wessels dat klanten vaak vragen stellen over cryptocurrencies, zoals bitcoin en ether, voor hun beleggingen.
ABN Amro blijft de munten volgen maar constateert dat ,,de echte waarde nog moet worden vastgesteld", zegt de strateeg.
De bitcoin steeg dit jaar boven de $4300 per stuk. Voor consumenten en beleggers lijkt de munt daarmee erg interessant. Ze moeten de munt beperkt gebruiken, waarschuwt ABN Amro MeesPierson.
Risico's
Wie zich laat betalen in bitcoins of een krediet in bitcoins aangaat, moet beseffen dat ,,een drastische waardeverandering ongunstig kan uitpakken", aldus Wessels. De historie van de munt toont dat de prijs enorm schommelt.
Wessels: ,,Daarnaast zorgen grote koersbewegingen voor financiële onzekerheid. Dit kan het consumenten- en producentenvertrouwen aantasten en dat is nadelig voor de economie."
Je snapt wel waarom ik bezig ben ABN Amro te verlaten?