Bitcoin her an bir kırılma yaşayabilir: İşte bu hafta izlenmesi gereken 5 faktör
Bitcoin (BTC), yeni haftaya 9 bin doların hemen üzerinde başladı. Kripto parayı önümüzdeki hafta neler bekliyor olabilir?
Cointelegraph, Bitcoin fiyatını bu hafta etkileyebilecek önemli faktörlere göz attı.
BTC sıkışması sona yaklaşıyor
Hisse senetleri, hareketsiz bir hafta başlangıcına önderlik etti. Borsaların vadeli işlemleri, haftaya en fazla yüzde 0,6 düşüşle başladı.
Bitcoin de benzer şekilde sakin bir haftasonu geçirdi; önemsiz bir dalgalanma görüldü ve dar işlem koridoru fiyat performansını nitelemeye devam etti.
BTC/USD pazartesi, pazartesiye 9.180 dolarda başladı ve 15 Temmuz'dan beri en yükse 9.226 doları gördü.
Korona virüs endişeleri ve devlet ve merkez bankalarının ilgili iyileştirici önlemlerine verilen tepkilerin makro eylemi yönlendirmesi, son haftalarda standart haline geldi. Bitcoin de bu hareketleri taklit etmeyi sürdürüyor.
Mevcut sıkışma döngüsü, bu ay pek bir değişme göstergesi göstermese de, analistler durumun değişmek üzere olduğunu düşünüyor.
Kripto koruma fonu Morgan Creek Digital'ın kurucu ortağı Jason Williams, “Bitcoin ayın 22'si gibi bir kırılma yaşayacaktır." diye açıkladı.
CZ: "Güvenli liman statüsü pek doğru değil"
Kripto para borsası Binance'in CEO'su, Bitcoin'in mevcut piyasada bir güvenli liman olarak pek de adlandırılamayacağını söyledi.
20 Temmuz'da Bloomberg'e konuşan Changpeng Zhao, BTC/USD'nin borsalar ile özel ilişkisinin dikkate alınması gerektiği konusunda uyardı.
“İnsanlar 'güvenli liman varlıkları'nın anlamını gerçek anlamıyla almamalı, bir varlığın fiyatını etkileyen her zaman birden çok faktör vardır." diye belirtti.
Analizlere göre Bitcoin, S&P 500 ile yüzde 95 korelasyon gösteriyor.
CZ, yine de yasal para enflasyonu ve yatırımcı birikimlerine olan etkisinin uzun vadede Bitcoin'in güvenli liman statüsünü artıracağını ileri sürdü.
Analist: "Altın yükselmeye devam edebilir"
Güvenli limanlar konusunda gözler, hafta sonu altının üzerindeydi. Korona virüs nedeniyle altın da benzer şekilde yıl içinde yüzde 19 değer kazandı.
Ana akım medyada bile yatırımcıların, merkez bankalarının para basma faaliyetleri ve düşük faiz oranları nedeniyle sönükleşen yasal paradan çıkmaya gösterdiği ilgi yer buluyor.
Bank of America Securities emtia stratejisti Michael Widmer, son dokuz yılın en yüksek seviyesine ulaşan altının hala büyüme potansiyeli olduğunu söyledi.
Widmer, “Altın fiyatı pik yapmadan önce biraz daha görünürlüğe ihtiyacımız var." diye belirtti.
Zincir dahilinde izleme kaynağı Skew'ün verilerine göre Bitcoin, 2020 yılındaki yüzde 27,7 değer artışıyla yüzde 18,4 değer kazanan altını geride bıraktı.
Bitcoin Fiyat Endeksi: 1 Bitcoin Kaç TL? (BTC TL)
Bitcoin versus gold 1-year chart
Bitcoin ve altın 1 yıllık tablo. Kaynak: Skew
Vadeli işlemler yaşam belirtisi gösteriyor
Binance, altcoin'lere odaklanan vadeli işlem ürünlerinde de önemli bir büyüme rapor etti.
Borsanın altocin sürekli vadeli işlem hacmi, yalnızca temmuz ayında yüzde 150 büyümeyle 2 milyar dolardan 5,1 milyar dolara yükseldi. Altcoin'lerin günlük işlem hacmi ise 2 milyar doları gördü.
Bu, yatırımcıların durağan seyreden Bitcoin fiyat hareketi nedeniyle altcoin'lere odaklandığının altını çiziyor.
Bitcoin futures aggregated daily volumes 1-month chart
Bitcoin vadeli işlemler kümelenmiş günlük hacim 1 aylık tablo. Kaynak: Skew
Bitcoin göstergeleri rekor seviyede
Bitcoin fiyatının hangi yöne doğru kırılacağı tartışmaya açık olsa da, analizler mevcut alçalan fiyat kanalının bir parçası olan destek uyarınca yüzde 11'lik bir geri çekilem öngörüyor.
Bitcoin ağının esasları ve madenci hissiyatı da güçlü bir görüntü veriyor. Zorluğun önümüzdeki hafta yüzde 6,3 daha artması bekleniyor, ki bunun gerçekleşmesi durumunda zorluk şimdiye kadar en yüksek seviyeye çıkacaktır. Hash oranı da tarihsel en yüksek seviyesinin yakınında seyrediyor.
Bitcoin difficulty 2-month average chart
Bitcoin zorluğu 2 aylık ortalama tablo. Kaynak: Blockchain