Author

Topic: Bitcoin Dijital Altın mı? - Gold/BTC Korelasyonu (Read 195 times)

legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
Değerli yorumun için ben teşekkür ederim @Lossnet.
Ek açıklamanız için ben de tekrar teşekkür ederim hocam. Grafikle birlikte daha anlaşılır olmuş. BTC tarafındaki toplam adet ve sirkülasyondaki adet daha net olduğundan dolayı ilk başta altınla kıyaslama yaparken yanılmış olabilirim. Açıklamanızla daha iyi anladım.

Bir de aklıma şu geldi: BTC'deki sirkülasyon miktarını biliyoruz fakat BTC kayıplarının (erişimi kaybedilen cüzdanlar) ne kadar olduğunu bilemiyoruz. Mesela geçen aylarda bir konu açmıştım şurada: Uyuyan BTC Cüzdanları

Yaklaşık 8 yıldır uyuyan 430K BTC varmış. Bunlardan bir kısmına erişim kaybedilmiş gözüyle bakılabilir belki. Buna ek olarak istatistiklere yansımayan ve kaybedilmiş olan binlerce ufak miktarlı cüzdanlar da olabilir. Dolayısıyla sürkülasyon miktarında, belki yüz binlerce adede varan kayıptan bahsedilebilir. Sizin bu konudaki kayıplar hakkında gördüğünüz bir veri var mı acaba?
legendary
Activity: 1918
Merit: 1727
Be A Hope
1. Maksimum altın arzının ne kadar olduğunu bilmiyoruz. ...
Madenlerden ne kadar altın çıkarsa çıksın nihayetinde sınırlı max arz. Dünyadaki bütün maden kaynakları aynı. Arzı kıt, sınırlıdır. Bitcoin'de ise bu matematiksel olarak sınırlandırılmış. Tanrı fizik kurallarını kullanarak madenleri yarattı. İnsan matematik kurallarını kullanarak bitcoini oluşturdu. Fizik kurallarını da matematik kurallarını da yaratan yine Tanrı.

Quote
Dolayısıyla sirkülasyondaki gerçek miktarı öngörmek oldukça zor.
Aslında altın için, dolaşıma giren yıllık ton miktarı aşağı yukarı benzerdir. Aşağıdaki grafikte bunu görebilirsiniz. 2010 2019 yılları arasında madenlerde üretilen altın miktarı mor renkte. Geri dönüşümden gelen altın miktarı yeşil renktedir. Devlet politikaları da altın arzının aşırı artmamasını destekler. Çünkü öngörülmez artışlar dengeleri bozabilir.


[Gold Supply and demand statistics]

Değerli yorumun için ben teşekkür ederim @Lossnet.
legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
Paylaşım için teşekkürler Kalemder hocam. Katılmadığım birkaç noktayı yazmak istedim.
Altın için maddeler arasına şu ikisini yazmışsınız ve Bitcoin de bu özelliklere sahip demişsiniz.
Quote
* Max arz sınırlıdır.
* Dolaşımdaki arz öngörülebilirdir.
Bitcoin bu 2 özelliğe sahip, buna katılıyorum. Fakat altın için bu özellikleri taşıyor diyemem.

1. Maksimum altın arzının ne kadar olduğunu bilmiyoruz. Madenlerden halen altın çıkartılmaya ve işlenmeye devam ediyor. Bir sonu gelecek elbette ama yakın zamanda gelip/gelmeyeceğini ve ne kadarlık bir arz oluşturacağını bilemiyoruz henüz!

2. Dolaşımdaki altın miktarını etkileyen pek çok kriter var. Bunlardan ilki ise "kayıt dışı" olanlar. Dolayısıyla sirkülasyondaki gerçek miktarı öngörmek oldukça zor.

Ama yukarıda da dediğim gibi; BTC için bu ikisi kesinlikle geçerli.
sr. member
Activity: 1176
Merit: 305
Bitcoinin son hareketlerinden çıkardığım dijital altından çok finansal bir felaket olacağına benziyor. Yine de olayların sonuçlarını merak ediyorum. Umarım yanılırım ve Bitcoin geleceğin parası olur.
legendary
Activity: 1918
Merit: 1727
Be A Hope
Ellerinize sağlık faydalı bir başlık olmuş, öncellikle BTC ile altın arasında giden bu konu hep tartışılmışdır. ~

Bu konu, gelecekte bitcoine olan bakış açısını anlamak adına çok önemli. Bitcoin için bu algı, anlayış yükseliyor. Erkan Öz'ün "Altın ve Bitcoin" adlı güzel bir makalesine rastladım. Bizin açtığımız konudan bir gün sonra yayınlanmış.

Quote
Altın ve Bitcoin Güvenli Liman Özelliğini Kayıp mı Etti? - Erkan Öz
Yalnız Cuma günü ilginç bir olay daha yaşandı. Altın ve gümüş de sert düşüş kervanına katıldı. Altın ve gümüş şimdiye kadar özellikle son aylarda güvenli liman işlevi görmüştü. Fiyatları savaş ve kriz ihtimaline karşı yukarı gidiyordu. ~
Üretimleri sınırlı olduğu için altın, gümüş ve bitcoin sağlam para özelliği taşıyor. Peki bu sağlam paralara ne oldu? Güvenli liman özelliğini kayıp mı ettiler?

Erkan Öz'de yazısında değinmiş, gelecekte bitcoin dijital altın olabilir mi? Artık altına duyduğumuz gereksinimin nedenlerini sorgulamamız gerekir. Altın temelde, yukarıda sayılan özellikleri nedeniyle güvenilir liman olarak ilan edilmiştir. Bitcoin zamanla daha hızlı, daha güvenilir olduğunda altının yerine geçemez mi? Gayet tabi evet! Bunun için uzun bir zaman gerekiyor kabul ediyorum.
hero member
Activity: 2058
Merit: 538
Leading Crypto Sports Betting & Casino Platform
Ellerinize sağlık faydalı bir başlık olmuş, öncellikle BTC ile altın arasında giden bu konu hep tartışılmışdır. Benim fikrimce BTC dijital altın olarak kabul edile bilir, hatta daha fazlası. Ama bazı şeyler var ki, BTC daha kullanımlı, altın hep insanların ister yatırım olsun isterse de diğer şeyler için ilk akıllarına gelen şey olmuşdur. BTC ise insanlara altından daha fazla şeyler vad ediyor. Yukarıda saydıklarınız bunlardan bazıları.
member
Activity: 462
Merit: 14
Öncelikle paylaşım çok ilgi çekici olmasına rağmen yorum gelmemiş. Burada konu  başlığını gördüğümde aslında düşüncemin sizden farklı olduğunu yazacaktım daha sonra teknik analizleri ve incelemeleri görünce şaşırdım ve araştırdım. Şuan fikrim değişti bitcoin dijital altın olarak da düşünülebilir.
legendary
Activity: 1918
Merit: 1727
Be A Hope
Bitcoin'i pek çoğumuz dijital altın olarak görüyoruz. Bence fazlasıyla haklıyız. Çünkü;

Altının özellikleri:
* Max arz sınırlıdır.
* Dolaşımdaki arz öngörülebilirdir.
* Kopyalanamaz.
* Merkezsizdir, bağlı olduğu bir banka yok.

Bitcoin bütün bu özelliklere sahip. Ek olarak kolay taşınabilir, kolay saklanabilir gibi avantajları bile var. Tabi saymadığım dezavantajlar ve risklerde var ama bu tartışmayı sonraki mesajlara bırakacağım. Bu konunun amacı bitcoinin dijital altın olup olamayacağı hakkında. Son günlerde bitcoin düşerken altının güçlü kalmasını hayretle karşıladık. Bugün gördük ki bitcoinin düşüşü, altınında düşüşü için bir sinyalmiş.

Sizce de Bitcoin Dijital Altın mı?

Aşağıdaki iki grafik altın/dolar ve bitcoin/dolar grafiğidir ve saatlik grafiklerdir.

altın/dolar


bitcoin/dolar
Jump to: