Author

Topic: Bitcoin dünyasında kullanılan terimler ve jargonların anlamları (Read 148 times)

jr. member
Activity: 420
Merit: 1
Bountyhive.io
İnsanlardan Bitcoin veya diğer dijital para birimleri hakkında yorum yapmalarını istediğinizde sıklıkla aşina olmadığımız ifadeler duyarız ya da okuruz. Henüz yeni başlayanlar için bu ifadeleri anlamlandırmak oldukça güç oluyor. Fomo, Fear of missing out: Fırsatı kaçırma korkusu. Fud, Fear uncertainty...


İnsanlardan Bitcoin veya diğer dijital para birimleri hakkında yorum yapmalarını istediğinizde sıklıkla aşina olmadığımız ifadeler duyarız ya da okuruz. Henüz yeni başlayanlar için bu ifadeleri anlamlandırmak oldukça güç oluyor.

Fomo, Fear of missing out: Fırsatı kaçırma korkusu.

Fud, Fear uncertainty and doubt: Marketin veya kişinin tedirgin olma durumu, emin olmama.

Bullish, Bull: Artışa meyilli

Bear, Bearish: Düşüşe meyilli

Top, Ath, All time high: Bir coinin fiyatta çıktığı en tepe nokta, rekoru (Genelde burada satmaya çalışırız ama herkes aynısını düşündüğü için zor denk gelir)

Dip: Bir coinin belli bir zaman aralığındaki en düşük fiyatı (Genelde bunu yakalamaya çalışırız ama çok zor iştir)

Dump: Toplu satış, hızlı fiyat düşmesi veya bireyin kendi satışı

Pump: toplu alım, hızlı fiyat yükselmesi veya bireyin kendi alışı

Balina, Whale, Büyük oyuncu: Bok gibi parası olan kişi veya grup (Bu avantajlarını marketi en çok kar yapabileceği şekilde manipule etmek için kullanır)

Pump & Dump, P&D, Pompala boşalt: Bir grubun veya kişinin bir coini sürekli alarak fiyatını arttırması, dolayısıyla fomo yapanların da peşlerinden satın alması; sonra aynı grubun hızlıca satarak arkadan gelenleri zararda bırakması. 1 dakika içinde yapılanı da vardır, 1 hafta içinde yapılanı da, 1 ay süreni de.

Falling knife: Düşen bıçağı tutmaya çalışmayın, fiyat deli gibi düşüyorsa ‘işte fırsat’ diye atlayıp satın alırsanız bir sonra yarım saatte daha da düştüğünde boş boş ekrana bakarsınız. Eğer tecrübe eksikliği varsa genelde ani yapılan çoğu işlem kripto piyasasında amiyane tabirle size kaçar. O yüzden atlamayın. grafik aşağı bakan bıçak şeklinde olduğu için düşen bıçak. Görseli “falling knife chart” diye aratabilirsiniz.

Scalping, Kazımak: Marketteki pediyodik dalgalanmayı takip ederek yüksek alıp düşük satarak her turda %2-7 veya daha fazla para toplamak. zor iştir, tecrübe olmadan tavsiye edilmez. Değersiz miktarlarla deneyip hakim olmaya başladıktan sonra miktarı arttırabilirsiniz. Unutmayın o dalgalanma her zaman devam etmeyecek ve bir noktada ucunu kaçıracaksınız.

Weak hand: Bir satış başladığında ve bir coin’in fiyatı düşmeye başladığında hemen korkup satan kişilerdir. noob diyebiliriz yani. Ama scalping yapıyorsa ayrı, onlar weak hand değil.

Altcoin, Alternatif coin: Bitcoin sonrasında çıkan ve genelde farklı amaçlar ile yola başlayan Bitcoin dışındaki dijital para birimleri. Bitcoin öncü olduğu için “Bitcoin” ve “diğerleri” olarak ayırıyoruz.

Exchange: Bitcoin ve diğer alternatif coin’leri alıp sattığınız platformlar wallet, cüzdan – adı üzerinde, paranızı exchange sitelerde ticaret için kullanmayacaksanız en güvenli şey sağlam bir elektronik cüzdana aktarmak olacaktır. Bunların bir dünya çeşidi var, ayrı bir yazı yazabilirim bir ara. USB bellek gibi olanları var mesela, böylece bilgisayarınızda bile tutmamış oluyorsunuz dijital varlıklarınızı. Hatta kağıda bastırıp yastık altına koyan bile var.

Chart, Grafik: Zaman aralıklarında bir coin’in fiyat değişimlerini gösteren çizerge. Yüz binlerce insan bunlara bakarak anlam çıkarmaya çalıştı. Ama en iyileri bile %20 doğruluk oranlarında geziyor. Yine de topluluk genel olarak belli başlı trendlere sadık kalıyor ve fiyat ona göre ilerliyor. Buna da trend diyoruz. Bazı alışkanlıklar (Bitcoin artarken alt coinleri dump’lamak, 1000, 150, 80 gibi düz sayıların satış veya alış için hedef belirlenmesi, en yüksek fiyata tekrar geldiğinde dump’lamak, daha önce uzun bir süre kaldığı fiyata düştüğünde veya hep aynı çizgi üzerinde kaldıysa o noktada tutmak ve satın almak vs vs bir sürü var)

Arbitraj: Farklı marketlerde yani exchange’lerde aynı coin’in farklı fiyatta olması nedeniyle bir yerden alıp diğer yerde satmak.

Buy on rumors, Sell on news: Kripto piyasasında her şey hype’tır, yani gaz. O yüzden bir coin’in fiyatını yükseltmek için söylentiler yeter. Amaç aslında aynı coin’e giren diğerlerinden daha yüksek çıkarak onların parasını almak şu an için. O yüzden çok uzun vade bırakmıyorsanız aslında yatırım değil tam olarak. Neyse konudan uzaklaşmayalım, bu olay gaz üzerinden yürüdüğü için bir haberin veya duyurunun geleceği duyulduğunda o coin’in fiyatı artmaya başlar. Haber veya duyuru geldiğinde de azıcık artıyormuş gibi yapıp hayvan gibi dump yer.

Satoshi, Sat: Bitcoin’in yüz milyonda biridir yani 0,00000001 btc’dir. aslında öküzlük yapmak yerine öncelikle Bitcoin’in kurucusu olduğunu söylemek lazımdı. Onun ismi verilmiştir yani. Tüm alt coin’ler bitcoin’den çook daha değersiz olduğu için (sen hariç ethereum, senin yerin ayrı) sıfırdan sonra 8 basamakla ifade edilir.

K: Bu üç sıfır anlamına gelir, yani 1000 yazmak yerine işi kolaylaştırmak için 1k yazılır. Aynı şekilde 100 bin yerine 100k.

Hold, Hodl: Bir coin’in fiyatı düşerken satmadan direnmek, elinde tutmak. Hodl versiyonu bilerek yanlış yazılır, sarhoş kekonun teki gaza gelip forumda başlık açmış typo yaparak, ordan öyle kaldı şimdi herkes hodl olarak kullanıyor.

link: https://uzmancoin.com/bitcoin-terimler-jargonlar/
Jump to: