Author

Topic: Bitcoin: Fenomenul social (Read 204 times)

legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
February 05, 2020, 03:45:36 AM
#2
Rezervat
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
February 05, 2020, 03:45:25 AM
#1
Am bucuria de a vă prezenta eseul "Bitcoin: Fenomenul social", scris de nullius la data de 08 ianuarie 2020. Nullius este un membru emblematic al forumului, care a susținut mereu Bitcoin, doctrina crypto-anarhică din spatele acestuia, precum și gândirea celor care au constituit grupul Cypherpunk. Pe lângă cunoștințele vaste în programare și în criptografie, nullius a adus contribuții enorme acestui forum prin postări precum acest eseu, sau precum "Proiectul Anastasia: Bitcoinerii împotriva furtului de identitate [re: țeapa lui Craig Wright]" (care va fi de asemenea tradus în limba română). Țin pe această cale sa îi mulțumesc pentru toate cunoștințele pe care le împartășește cu generozitate aici și sper ca înțelepciunea transmisă de el să fie de folos tuturor.



Author: nullius
Original topic: Bitcoin: The Social Phenomenon



Bitcoin este mai mult decât o tehnologie. Bitcoin este un fenomen social. Și este prima mișcare socială din istorie care nu propune alte opinii cu excepția propriei valori.

Oamenii care nu se înțeleg între ei, indiferent de subiect, pot fi de acord cu Bitcoin. Din acest motiv are valoare Bitcoin: toată lumea vrea Bitcoin, indiferent de ce opinii ar avea despre oricare alt subiect! Și asta face ca Bitcoin să fie imun la cenzura financiară. Există oameni cu viziuni politice diametral opuse care au adoptat Bitcoin deoarece băncile le-au întors spatele, le-au închis conturile și i-au exclus din sistemul financiar.

Este înfiorător faptul că băncile pot impune de capul lor o lege nescrisă nicăieri, fără a putea fi trase la răspundere și fără posibilitatea de a o contesta, închizând pur și simplu conturile oamenilor. Bitcoin a pus capăt acestei situații.

Știu cum e să trăiești fără un cont bancar. Este foarte greu. Nu poți folosi banii în mod normal și ești pe dinafara oricăror oportunități financiare.  Asta ar putea și să te sărăcească și să te mențină în sărăcie. Bitcoin le ia puterea corporațiilor care în mod inexplicabil le închid viețile oamenilor după bunul plac, doar pentru că nu le place de fețele lor.

Poate că nu mă placi, poate că nu ești de acord cu mine, poate mă condamni – ai putea chiar și să mă urăști. Dar suntem amândoi de acord că Bitcoin are valoare, iar Bitcoin însuși este absolut imparțial față de noi. Din acest motiv are putere Bitcoin – și în acest mod dă putere oricui îl folosește. Dacă aș decide să te urăsc, tot am fi de acord cu Bitcoin – deși nu ne-am putea sugera unui celuilalt ce să facem cu Bitcoin.

Libertatea conferită de Bitcoin a atras mulți oameni. Și de aici a primit valoare Bitcoin; și, în schimb, valoarea Bitcoin a atras și mai mulți oameni, fapt ce a dat Bitcoin și mai multă valoare. Astfel, valoarea sa provine din puterea pe care o are ca fenomen social și nu direct din ingenioasa tehnologie care a activat acest fenomen social.


Tehnologia Bitcoin se poate reproduce cu ușurință. Dar mișcarea socială Bitcoin nu poate fi reprodusă. Ea există deoarece toți sunt de acord cu Bitcoin. Oameni din toată lumea, din toate rasele și naționalitățile, din toate religiile, din toate preferințele politice, cu toții sunt de acord cu Bitcoin. Înțelegerile sau divergențele lor cu privire la orice altceva sunt irelevante în fața Bitcoin.

Din acest motiv există un singur Bitcoin.

Și din acest motiv oamenii care urăsc Bitcoin încearcă să-l destrame. Dacă ar exista mai multe variante de Bitcoin, atunci oamenii nu ar mai fi de acord cu Bitcoin. Ar fi un Bitcoin al meu, unul al tău și unul al altcuiva. Acordul pe care l-am descris mai sus ar fi rupt în două. Pe termen lung, dacă un Bitcoin se scindează în mai multe părți, valoarea sa nu se va scinda: valoarea sa va fi zero, nulă. Bitcoin are valoare deoarece toți sunt de acord cu Bitcoin. Dacă ar exista în mai multe variante, atunci niciuna nu ar avea valoare, din cauză că niciuna nu ar avea acordul tuturor.

Din fericire, Bitcoin este rezistent la un astfel de atac. Aș putea să-mi fac ușor propria mea bifurcare de Bitcoin și aș putea spune întregii lumi că acesta este noul Bitcoin. Dar ați râde de mine, iar eu aș continua să folosesc Bitcoin. Se pare că a încerca scindarea unui acord unanim este similar cu a încerca să oprești un tren în mișcare punându-te în fața lui. Cei care ar face așa ceva se exclud singuri, în mod deliberat, din “toată lumea”. Pretinsul lor “Bitcoin” a fost sfărâmat și lăsat în urmă, în timp ce toată lumea folosește în continuare Bitcoin.
Din această cauză, cele mai multe bifurcări din care apare un pretins “Bitcoin” se prăbușesc rapid până ajung total irelevante. Singurele care rezistă, și care au o cotă de piață relativ mică, sunt cele susținute de oameni bogați, care își permit să riște mulți bani pentru a manipula piața și pentru a face propagandă doar pentru a-i înșela pe alții să creadă că pretinsul lor “Bitcoin” este cu adevărat Bitcoin.


Este greu de atacat Bitcoin doar bazându-te pe bogăție. Bitcoin și valoarea sa sunt susținute de mulți oameni, atât bogați, cât și săraci. Un manipulator de piață bogat care susține un “Bitcoin” fals, apărut în urma unei bifurcări, ar putea avea câștiguri pe termen scurt, mai ales din practici de tip pump-and-dump asupra pieței. Dar pe termen lung, cel mai probabil, va pierde mulți bani. Moneda sa iluzorie concurează cu Bitcoin, care este susținut în mod colectiv de resursele economice ale unui număr mult prea mare de oameni din toată lumea, și bogați și săraci.

Însă înșelătoria devine periculoasă când pretinsul “Bitcoin” este promovat cu o propagandă vicleană, menită să-i facă pe oameni să creadă că acesta ar fi adevăratul Bitcoin.


Necunoscătorii și cei care nu au folosit niciodată Bitcoin ar putea să se întrebe de ce sunt mâniați Bitcoinerii de bifurcările care conduc la variante false de “Bitcoin”.

O parte din acea mânie este generată de niște principii ferme. Există oameni care cred puternic în principiile libertății financiare conferite de Bitcoin. Unii și-au devotat carierele și pasiunile acestor principii – și-au devotat viețile pentru Bitcoin! Desigur, se vor mânia văzând că Bitcoin este atacat de mincinoși și de țepari care promovează un “Bitcoin” fals.

În linii mari, mulți se simt jigniți din punct de vedere moral când văd atâtea minciuni, țepe și furturi de identitate. Și este și normal ca oamenii să nu-i suporte pe infractori.

Însă există și un alt motiv: dacă deții Bitcoin, indiferent dacă ai 1000 BTC sau doar câțiva satoshis, atunci un atac asupra Bitcoin este un atac la portofelul tău. Ar putea să-ți pese sau nu de principiile nobile ale Bitcoin. Dar le vei apăra, pentru a apăra valoarea banilor tăi.

O parte a geniului din spatele Bitcoin constă în faptul că reunește și lăcomia, și egoismul, către un scop comun: dacă deții Bitcoin, vei vrea să îți protejezi economiile, deci te vei poziționa împotriva celor care vor să-l devalorizeze. Altfel, ai risca să-ți pierzi banii.

Oricine are în posesie Bitcoin este determinat să-l apere. Dacă ai Bitcoin, atunci faci ca lumea să fie una mai bună atunci când îți protejezi valoarea propriilor bani. Și nu poți evita să aperi Bitcoin dacă ții la banii tăi. În plus, dacă deții Bitcoin, atunci un atac la adresa lui ar fi un atac împotriva unei teorii idealiste: este un atac financiar și personal la adresa ta! Și normal că te-ar mânia așa ceva.

Indiferent dacă ești egoist sau altruist – indiferent dacă te lamentezi sau nu încercând să faci lumea mai bună – te îndemn să te alături Bitcoin și să iei atitudine contra țeparilor care creează pretinse variante de “Bitcoin”. Fă-o datorită principiilor nobile. Sau fă-o doar ca să-ți aperi banii. Dacă nimic altceva nu te-ar convinge, gândește-te că ar fi absurd să ignori țeparii care încearcă să îți devalorizeze banii. Ridicându-ne cu toții împotriva lor, îi putem opri: demască-le minciunile, distruge-le propaganda înșelătoare și asigură-te că toți cei nou-intrați pe piață și publicul în general cunosc că: Există un singur Bitcoin, cel al tău, și care are valoare deoarece este al tuturor.
Jump to: