http://coin-turk.com/bitcoin-madenciligi-nereye-gidiyor/Bitcoin madenciliğiyle ilgili ekipman üretip satan şirketlerin bu ekipmanlarla neden Bitcoin üretmeyip de makineleri sattığı, Bitcoin kullanmaya başlayan kullanıcılar için her zaman merak konusu olmuştur. Bunun sebebi olarak çoğu zaman, üretim giderleri, yani elektrik ve mekan giderleri dile getirilir. Görünüşe göre ise bazı şeyler artık değişiyor.
Sirketin bu karari almasi milyonlarca dolar iceride olmasi yoksa haberlerdeki gibi degil olayin asli. Adamlar scrypt asicler icin 10.000 $ topladi ve zamaninda yetistiremedi, baslari bu yuzden dertte ve iflastan kurtulmalarinin tek yolu boyle bir karar almak. Hep merak edilen sorunun cevabi zaten defalarca yanitlandi, cunku cihazlarin uretim maliyeti inanilmaz ucuz. Yani tahmini falan degil kafadan sallama degil. Bir chip in kaca mal oldugu bir kac dolar hata payi ile cok rahat hesaplanabiliyor. Adamlarin 10 bin dolara sattiklari cihazlarin adamlara maliyeti en fazla 50 dolar, 50.01 dolar degil.
Bu şirkete Nordic venture firması tarafından daha yeni 14 milyon dolar yatırım yapıldı, iflasta olan bir şirkete bu kadar büyük bir yatırım yapılır mı bilemiyorum? Söylentiler var fakat somutlaştırmak gerek.
Makinenin maliyeti 50 dolar olamaz, bir üretim yalnızca hammadde ile ölçülemez, eğer yanlızca chip ücretlerinden ibaret olsaydı maliyet, her yerimiz makine üreten şirketlerle sarılırdı. Kalifiye iş gücü, yer mekan fabrika, devlete olan giderler vs vs daha sayamayacağımız bir çok gider var. Dediğiniz kadar bu işler kolaysa herkes chipini getirsin bir makine de biz üretelim:)
Ayrıca bir makine üretmek çipleri bir araya getirmekten ibaret değildir.
Uretim maliyetlerini kalem kalem bilseydiniz inanin bana dudaginiz ucuklardi.
Yaklasik 10 yil evvel Turkiye'de uydu alicilari, kart paylasimi gibi seyler cok moda oldugu donemle binlerce euroya insanlar bir uydu alicisi aliyordu, bunlarin klonlari piyasada yari fiyatina satiliyordu. Cin'e gittik, arastirdik, bir kac firma ile masaya oturduk, en az 50 bin adet siparis vermek kaydi ile cihazin bize
CIF fiyati 30 Euronun altindaydi.
Bu arada karşılıklı atışmak istemiyorum ama yanlış bir algı söz konusu galiba, evet Çin'i iyi biliyoruz, fiyatlar gerçekten çok düşük. Fakat, bu şirket İsveç'te, yani tüm Avrupa ülkelerinde olduğu gibi kafana göre üretim yapamazsın. Size İsveç'teki üretim maliyetlerini kalem kalem sayabilirim, ham madde yani çip, kablo, plastik vs gibi ham maddelerin sağlanması ve gerekli anlaşmalar, sermaye, eğer yurt dışından geliyorsa nakliyat, gümrük geçiş giderleri, şirketin reklam ve promosyon giderleri, muhasebe, vergi, devlete ödenen sigorta fonları, işçilere ve teknik ekibe ödenecek maaş vs giderler (çin'deki gibi 50 dolara adam çalıştıramazsın), yer mekan kirası, sanayi elektriği vs faturalar, eğer fabrika sigorta yaptırdıysa ek gider vs vs vs inanın onlarcasını daha yazabilirim ama uzatmak istemiyorum.
Zaten yazımızda Çin'deki üretimden bahsetmedik, İsveç gibi İzlanda'ya kolay ulaşılabilecek bir ülkeden bahsediyoruz, yani kısacası İsveç'te yer alan böyle bir fabrikada 50 dolara cihaz üretemezsiniz. Ek olarak, yazının son kısmını okuduysanız zaten Çin veya Amerika'da üretilen cihazların satışının devam etmek zorunda olduğunu söylüyoruz.
Şirket hakkındaki söylentilere gelirsek, tür söylentiler ürünü gecikmiş veya gelmemiş onlarca farklı şirket müşterisi tarafından sürekli dile getiriliyor, yalnızca bu şirkete özgü bir şey değil yani. Ha yarın batar mı bilemem her şirket gibi tabi ki iflas da edebilir.
Görüşleriniz için teşekkürler.