Elbette bu yazıdan okunacak çok veri var ama benim ilk gözüme çarpan şu: Bitcoini artık zayıflatamayız, bari bir şekilde kontrol edilebilir hale getirmeye calışalım....
***
Bitcoin ve bitcoin gelirinin ana kaynağı olan veri madenciliği, Çin'de yeni bir teknoloji şirketini ortaya çıkarabilir. Open-ended prensibiyle bitcoin akışı sağlayan bir topluluk, bitcoin'den elde ettiği gelirle bir teknoloji şirketi açmak için geçtiğimiz Pazartesi günü itibariyle girişimlerine başladığı belirtiliyor. Dedikodulara göre Çin'de kurulacak olan bu teknoloji şirketi, çeşitli şirketlere fason olarak bilgisayar işlemcileri geliştirmeyi hedefliyor. Deep web'te çeşitli forumlarda dillendirilen bu yeni gelişmeyle ilgili birçok çarpıcı iddia var. İlk iddia ise, bu şirketin "Toshiba'nın işlemci departmanıyla ilgileniyor", iddiası. İddialara konu olan bu yeni şirket, bitcoin madenciliğini bir adım öteye taşımak için, işlemci pazarına giriyor olabilir. Zira, artık işlemci üreticileri de artık, resmen işlemcilerden veri madenciliği yürüttüklerini duyuruyorlar.
Habercilik, gazetecilik etiği açısından iddiaları ele alırken teyit mekanizmasına göre bu konular haberleştirilir. Bu konuyu farklı kılan detay ise; son dönemlerde işlemci pazarında birçok şey tepeden-tırnağa değişmeye başladı. Apple-Qualcomm çekişmesi, Toshiba'nın işlemci pazarında da "0'ları tüketmesi", ekonomistler tarafından "işlemci pazarında yeni şirketler geliyor" geliyor.
Bu şirketin tam olarak hangi ülkeden çıkacağı da meçhul. Bazı kaynaklar bu firmanın Japonya merkezli olacağı, ancak üretimlerin Çin'de yürütüleceğini, bazı kaynaklar ise Çin merkezli bir şirket olup, üretim ve operasyonlarının Çin'den yürütüleceğini belirtiyor.
"Bitcoin madenciliği kafesin içerisinde gibi. İzi sürülemez, ancak ne kadar popülerleşirse izinin sürülmesi imkanı artabilir"
Bitcoin mining meselesi ise, gün geçtikçe zorlaşsa da dili ve prensiplerinin daha anlaşılabilir olması, client'larının daha anlaşılabilir bir dille geliştiriliyor olması nedeniyle bitcoin madenciliği artık "basit ama zor" kıvamına gelmiş durumda. Konuyla ilgili, Avusturya'da yaşayan bir bitcoin madencisi ICQ hesabından ‘anonim kullanıcı adıyla' şunları söylüyor:
"Bitcoin madenciliği için minimum 3,0 GHz saat hızında çalışabilen işlemci ve oldukça güçlü donanımlara ihtiyacınız var. Kullandığımız client'lar, kendilerini işlemcilerin saat hızına ve bilgisayarların diğer donanım özellikleriyle optimize olabiliyorlar. Gün geçtikçe sıradanlaşıyor gibi görünse de, enerji harcama ve bilgisayara bindirilen yük nedeniyle oldukça zor bir süreç. Bu yöntemle ayda 10 milyon dolarlık bir getiri sağlayan da; 2 dolarlık bir getiri sağlayan da görebilirsiniz."
Ancak sııfırdan başlama açısından; kısa vadede gelir elde etmek oldukça düşük, üstelik imkansız bir durum. İlk dönemlerde sadece teknolojilerin kullanım bedelini çıkarabiliyor.
Kaynak:
http://turk-internet.com/portal/yazigoster.php?yaziid=55963