Author

Topic: Bitcoin Neden Google’dan 10 Kat Daha Fazla Enerji Tüketiyor? (Read 48 times)

member
Activity: 1022
Merit: 10
Şu an her ne kadar Bitcoin madenciliğinin inanılmaz bir enerji harcadığına şahit olsak da bu hep böyle devam edecek gibi bir algı yaratan insanlar da var ve bu gerçekten çok yanlış. Bu probleme gayet de rahatlıkla bir çözüm bulunabilir (yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanarak vs.) ve bunun ileride yapılacağına da eminim.
hero member
Activity: 1400
Merit: 536
Tum dunyada islemlerin onaylanmasi icin ve bitcoin kazilmasi icin tuketilen enerji hemen hemen irlanda'nin gunluk  enerji tuketimine esit, cok da karamsar bir tablo degil, bitcoinin yapisi geregi bu cihazlar calismasi gerek, bu saatten sonra bitcoin'in formulu degisecek degil ancak ileriki yillarda daha verimli asic cihazlar piyasaya cikacaktir.
jr. member
Activity: 168
Merit: 4

Bitcoin’in tükettiği muazzam enerji ve çevreye etkisi giderek daha fazla konuşulmaya başladı. İşte ilgili bazı sorular ve cevaplar.


Bitcoin ne kadar enerji tüketiyor?

Cambridge Üniversitesi araştırmacıları tarafından hazırlanan Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi'ne (CBECI) göre, Bitcoin madenciliği için tüketilen toplam enerji bu yıl 128 Terawatt saate (TWh) ulaşabilir.

Bu enerji miktarı, dünyadaki yıllık toplam elektrik üretiminin yüzde 0,6'sına veya tüm Norveç’te tüketilen bir yıllık enerji miktarına tekabül ediyor.

Uluslararası Enerji Ajansı analisti George Kamiya, "Bu rakamlar, orta ölçekli ülkelerle veya elektrikli araçlar gibi gelişmekte olan teknolojilerle karşılaştırıldığında büyük görünebilir, ancak; klima ve fanlar gibi ürünler ile kıyaslandığına küçük bir yüzdeyi temsil edebilir." dedi.

Tüm faaliyetleri için 2019'da 12,2 TWh enerji tüketimine sahip olan Google, Bitcoin madenciliği hariç diğer teknoloji şirketlerine ait veri merkezleri ile birlikte yılda yaklaşık 200 TWh enerji tüketiyor.

Konuyla ilgili ilk endekslerden birini 2016 yılında kamuoyuna sunan ekonomist Alex de Vries’e göre, Bitcoin'in fiyatlarındaki artışın Bitcoin madenciliğine olan talebi arttıracağına ve enerji tüketimini diğer tüm veri merkezlerinin toplamının ötesine taşıyacağına inanıyor.

Bitcoin neden bu kadar enerji tüketiyor?

Bitcoin fiyatlarının yükselmesi ile birlikte Bitcoin madenciliğin oldukça kârlı hale gelmesi, Bitcoin'e adanmış dev veri merkezlerinin sayısında da önemli bir artışa yol açtı.

Bitcoin, iş kanıtı (Proof of Work) protokolü ile yüksek hesaplama gücü gerektiren karmaşık denklemleri çözen "madenciler" adlı ağ katılımcıları tarafından kazanılır.

Her 10 dakikada bir karmaşık işlemleri başarıyla çözen madencileri bir miktar Bitcoin ile ödüllendirecek şekilde tasarlanan sistem, ağ bütünlüğünü korumak için madencilerin çözmesi gereken işlemleri; ağdaki madenci sayısı arttığında daha zor, azaldığında ise kolay hale geliyor. Böylelikle istikrarlı bir şekilde Bitcoin tedarik edilmesi sağlanıyor.

İş Kanıtı protokolü, anonim bir kişi veya grup tarafından 2008 yılında merkeziyetsiz bir dijital para birimi geliştirmek için oluşturulan Bitcoin’in temel ilkelerinden biridir.

CBECI’den Michel Rauchs, "Daha verimli yeni makineleriniz varsa, madencilik pazarından daha büyük bir pay elde etmek için daha fazla makine kullanabilirsiniz" dedi.

Geçtiğimiz günlerde 61 bin 742 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gören Bitcoin fiyatları, şu anda 55 bin bin doların üzerinde seyrederken, Bitcoin madencileri tam kapasite ile çalışmaya devam ediyor.

Bitcoin madenciliğinin çevreye olan etkisi nedir ?

Bitcoin savunucuları, enerji sektörlerindeki yenilenebilir enerji kaynaklarında görülen hızlı gelişme ile birlikte Bitcoin’in çevre üzerindeki etkisinin makul seviyede olduğunu öne sürüyorlar.

Ancak; New Mexico Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 2019'da Bitcoin'in yarattığı her bir dolar değerin Amerika Birleşik Devletleri'nde sağlık ve çevreye 49 sentlik zarar verdiğini tahmin ediyorlar.

Ek olarak; kripto para birimlerine şüpheci yaklaşan kişiler, kripto madenciliğinin İran gibi ülkelerde yoğun olarak kullanıldığına dikkat çekiyor. Uluslararası yaptırımlardan etkilenen ve petrolünü ihraç etmesi engellenen ve İran’da son yıllarda Bitcoin madencilerinin sayısında önemli bir artış olduğu görülüyor.

Michel Rauchs, takip edilebilen madenciliğin yaklaşık yüzde 5 ile 10’nun İran kaynaklı olduğunu. ancak; Bitcoin madencilik faaliyetlerinin büyük çoğunluğunun Çin'de gerçekleştiğini söyledi.

Çinli Bitcoin madencilerin yağış mevsiminde ülkenin güneyindeki güçlü hidroelektrik enerji üretiminden yararlandığını belirten Rauchs, madencilerin kurak mevsimlerde elektriğin özellikle çevreye zararlı bir kömür olan linyit tarafından üretildiği kuzeye göç ettiğini ifade etti.

Rauchs, "Farklı zaman dilimlerinde Bitcoin'in ayak izini görmeye çalışırsanız, tamamen farklı rakamlar elde edebilirsiniz" dedi.

Detayı: https://www.bfmedia.io/haberler/bitcoin-neden-google-dan-10-kat-daha-fazla-enerji-tuketiyor-285258.html?

Blockchain teknolojisi ve üzerinde geliştirilen kripto para sektörü ile ilgili güncel haberlerden anında haberdar olmak için Telegram kanalımıza abone olabilirsiniz.

- bfmediaio Telegram Group
Jump to: