Aralık ayında 3200 dolardan alınıp satılan Bitcoin, aradan geçen yaklaşık 5 ayda %120 değer kazandı. Bitcoin'in bu yükselişi ne ile açıklanabilir? İşte altı olası neden.
Bitcoin geri döndü. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında 3200 dolardan işlem gören kripto para, aradan geçen birkaç ayın ardından 7000 dolara dayandı.
Peki Bitcoin’in bu %120’ye yakın artışının ardında ne var? Olası yanıtlar şöyle:
Teknik görünüm
Esasında birçok şey Bitcoin’in 200 günlük hareketli ortalamasının üzerine çıkması ile başladı. 200 günlük hareketli ortalamanın üzerine çıkılması, fiyatta büyük bir ralli beklentilerini artırmıştı. Piyasa araştırmaları ve danışmanık şirketi Fundstrat tarafından Nisan ayının başlarında yayınlanan bir analizde Bitcoin 200 günlük hareketli ortalamanın üzerine çıktığında ortalama aylık getirilerin %193 olduğuna dikkat çekilmişti.
Geçtiğimiz günlerde ise Fundstrat analisti Rob Sluymer, “Bitcoin’in uzun vadeli teknik profilleri yeni bir yükseliş döngüsüne işaret ediyor.” demişti. Bununla beraber Sluymer, yatırımcıları gelecek geri çekilmelerden yararlanarak Bitcoin biriktirmeye çağırmıştı.
200 günlük hareketli ortalamaya ek olarak 23 Nisan’da Bitcoin’in grafiğinde 50 günlük hareketli ortalamanın 200 günlük hareketli ortalamanın üzerine tırmanması ile yaklaşan boğanın habercisi olarak değerlendirilen bir altın çapraz gerçekleşti. Teknik görünümde örnekleri çoğaltmak mümkün.
Fidelity, Facebook, Wall Street ve kurumsal kabul
Bitcoin’deki fiyat artışını açıklayabilecek bir diğer argüman Bitcoin’in Wall Street’te giderek daha fazla benimsenmeye başlaması.
Özellikle son bir haftadaki sert yükseliş, Fidelity ile ilgili ortaya çıkan son gelişmenin ardından geldi. Geride bıraktığımız Pazartesi günü, yönetimi altında 2.5 trilyon dolarlık varlık Fidelity Investments’ın birkaç hafta içerisinde Bitcoin alım satımına başlayacağı bildirilmişti. O gün 5700’lerde işlem gören Bitcoin, takip eden birkaç günde 7000’e dayandı.
Öte yandan Boston merkezli varlık yöneticisi tarafından yapılan son araştırmada kurumsal yatırımcıların neredeyse yarısının dijital varlıklara yatırım yapmayı düşündüğünü, yüzde 22’sinin ise halihazırda yatırım yaptığını ortaya koymuştu.
Sosyal ticaret platformu eToro’nun kıdemli piyasa analisti Mati Greenspan, “Sektörde istikrarlı bir büyüme ve kabul görüyoruz ve fiyatlar, Bitcoin’in kullanımına paralel olarak harekete geçiyor.” diyor.
Bu arada dünya çapında milyarlarca kullancıya sahip olan sosyal ağ devi Facebook da kendi kripto parasını geliştiriyor. Şirketin bu projesinin Bitcoin başta olmak üzere kripto para piyasasının geneline olumlu etkileri olacağı düşünülüyor. Kripto para sektöründeki en büyük yatırım şirketlerinden biri olan Blockchain Capital’den Spencer Bogart, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada Facebook’un Bitcoin’in kullanıcı tabanını 2-3 kat artıracağını ileri sürmüştü. Bogart, bu tahmini yaparken kripto para teknolojileri ile tanışan Facebook kullanıcılarının küçük bir kısmının Bitcoin veya Ether gibi diğer kripto paraları edinme isteği ihtimaline dayandırıyor.
Duygu değişimi
Bitcoin, bir süredir ilk defa kötü haberlerden etkilenmiyor. Son dönemde yasa dışı faaliyetler ve borsa saldırıları gibi birçok olumsuz habere karşın fiyat değişim göstermedi. Şimdiye kadar, kripto para piyasasındaki en büyük borsa olan Binance’te herhangi büyük ölçekli bir saldırının piyasayı oldukça olumsuz etkileyeceği düşünülüyordu. Ancak 40 milyon dolarlık hack olayına karşın Bitcoin’in yükselişi devam etti.
Yalnızca Binance değil, New York Başsavcılığı’nın Bitfinex’i 850 milyon dolarlık kaybı örtbas etmekle suçlaması dahi Bitcoin’i etkilemedi.
“Yeni altın” teorisi
Bazı çevreler, Bitcoin’in dijital altın olduğunu dile getiriyorlar. Bunu öne sürerken genellikle kripto paranın altın gibi arzının sınırlı oluşuna dikkat çekiyorlar. Hatta, bu iddiayı bir adım ileri taşıyarak en büyük kripto paranın altından daha iyi olduğunu ifade edenler de var. Örneğin ünlü Winklevoss ikizleri Bitcoin’in altının 7 trilyon dolarlık piyasa değerini ele geçireceğini düşünüyorlar. İkizler, “Biz Bitcoin’in altını sekteye uğratacağını düşünüyoruz. Para özelliklerine baktığımızda daha iyi bir altın olduğu görüşündeyiz. Bitcoin’in kaynağı sabittir, bu da kıt olmasından daha iyidir. Altına göre daha taşınabilir, değiştirilebilir, bölünebilir ve dayanıklı.” diyor.
Bitcoin’in dijital altın olduğuna inanan insanlar, bu pastadan bir dilim pay almaya başlamış olabilirler.
1 Mayıs’ta kripto varlık yöneticisi Grayscale Investments, Bitcoin’i altına daha iyi bir alternatif olarak tanıtan kışkırtıcı bir reklam kampanyası başlatmıştı. Sosyal medyada #DropGold etiketinin kullanıldığı kampanya, daha güvenli ve sınırlar ötesi olduğunu savunarak Bitcoin’in daha iyi bir değer deposu özelliği taşıdığı fikrini öne sürüyordu.
Bu kampanya, altın çevrelerini rahatsız etmiş olacak ki kampanyanın başlatılmasından bir gün sonra Dünya Altın Konseyi, kripto paraların neden altının yerini alamayacağına dair bir açıklama yaptı. Dünya Altın Konseyi’nde yatırım araştırmaları yöneticisi Adam Perlaky, “Kripto paraların aşırı günlük ve gün içi volatilitesi değişim aracı olarak kullanılmasını engelliyor ve stratejik yatırımları zorlaştırıyor.” diyordu.
Belki de reklam, bazı yatırımcıların altın yatırımlarını yeniden değerlendirmelerini sağlamış olabilir. 7 Mayıs’ta reklamın yayınlanmasından 6 gün sonra Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) hisseleri, OTC Market Group’ta en aktif şekilde işlem gören hisseler listesinin tepesine yerleşti.
Consensus
Bilindiği gibi her yıl Mayıs ayında New York’ta bir etkinlik gerçekleştiriliyor: Consensus. Consensus, CoinDesk tarafından organize edilen dünyanın en büyük kripto para ve Blockchain konferansı. Üç gün boyunca gerçekleştirilen etkinliklere dünya çapından binlerce insan katılıyor. Geçen seneki Consensus konferansına yaklaşık 8 bin kişinin katılım sağladığı duyurulmuştu. Consensus’un Bitcoin fiyatını etkilediğine dönük bir teori daha var. 2019 etkinlikleri, önümüzdeki Pazar günü başlıyor. Consensus da kripto paranın bunun öncesinde yaşadığı yükselişe bir diğer gerekçe olarak savunulabilir.
Yaklaşan blok ödülü yarılanması
Bitcoin’de madencilerin blok başına aldıkları ödüller, yaklaşık olarak her dört yılda bir yarıya düşürülüyor. 2020’nin Mayıs ayında Bitcoin blok ödülleri üçüncü kez yarıya indirilecek. Şu anda madenciler, blok başına 12.5 BTC kazanıyor. Bir sene sonra bu, 6.25 BTC’ye düşecek. Tarihsel olarak blok ödülü yarılanmaları, Bitcoin’in fiyatına olumlu etki ediyor. Daha önceki iki blok ödülü yarılanmasında da bu tecrübe edilmişti.
Haber linki:
https://uzmancoin.com/bitcoin-neden-yukselis/