X borsasına 7000 dolar gönderdiniz ve 1 bitcoin aldınız, hesabınıza 1 bitcoin tanımlandı. Bitcoininiz borsa hesabında durduğu sürece gerçekten bir bitcoininiz olup olmadığını asla bilemezsiniz. Bu borsa siz 1 bitcoin çekmek istediğinde gönderebilir ancak bu borsanın güvenilir olduğu anlamına gelmez. Bütün kullanıcılara tanımlanan bitcoinlerle borsa cüzdanındaki bitcoinlerin sayısının eşit olması gerekir. Henüz bu şeffaflıkta bir borsa yok!
Bir borsada günde 5000 bitcoin alınıp satıldığını düşünelim. Bu bitcoinlerin 4500'ü gerçek kullanıcılar tarafından 500 tanesi ise hesaplara tanımlananan hayali bitcoinlerden satılıyorsa borsalar şeffaflaşmadığı sürece bunu tespit etme ihtimalimiz yok. Borsa son talep gönderen müşteriye bitcoin gönderebildiği sürece fazladan btc satma süreci devam eder ve o ana kadar herkes için güvenilir bir borsadır. Yani bu işlem çok uzun süreler devam ettirilebilir. Patladığı noktadaysa o anda içerdeki hesabında tanımlı btc'si olan herkes açıkta kalır.
Şu an bilinen gerçek bitcoin sayısı 17.284.112 ancak borsalarda kişilere tanımlanmış hayali bitcoinler var mı yok mu bilmiyoruz. Eğer böyle bir şey varsa şu an bile işlem gören bitcoin sayısı 21 milyonun üzerinde olabilir.
Kişisel güvenliğiniz için mutlaka yatırımlarınızı kişisel cüzdanınızda muhafaza etmelisiniz. Borsalardaki hesaplarınızdaki hiç bir şey size ait değildir gerçekse dahi yönetimi sandığınız gibi sizde değildir. Gerçek hayatta yatırımlarınızı tanımadığınız, yüzünü bile görmediğiniz kişilere emanet edebiliyorsanız sizin yatırımlarınız borsalarda kalabilir sıkıntı yok
Bitcoinin geleceği için ise şu anki borsalar gerçek anlamda merkeziyetsiz borsalara (kişisel cüzdandan, kişisel cüzdana alışveriş sağlayan borsalar yada sistemler) dönüşmedikçe borsalar bitcoinin kanayan yarası olmaya devam edecektir.
Çok güzel konuya değinmişsiniz hocam. Batan borsaların çoğuda zaten bu sebeple batmakta, borsadan müşterinin aldığı koini kadar piyasadan kendi borsa cüzdanlarına eklemiyorlar sonra biz battık diyorlar.