Author

Topic: Bitcoin Suisse Kurucusu:Ethereum'un Ardından Bitcoin de Hisse İspatına Geçebilir (Read 132 times)

member
Activity: 560
Merit: 16
Proof-of-Stake Blockchain Network
Bitcoin Suisse'in kurucusu, Ethereum'un ardından Bitcoin'in de Proof-of-Stake (Hisse İspatı) algoritmasına geçeceğini düşünüyor.

İsviçreli kripto para yatırım şirketi Bitcoin Suisse'in kurucusu Niklas Nikolajsen, Ethereum (ETH) ağının başarısının kanıtlanmasının ardından Bitcoin'in (BTC) de hisse ispatı (Proof-of-Stake – PoS) konsensüs algoritmasına geçeceğini öngörüyor.

Nikolajsen, Bitcoin'in halihazırda kullandığı, aslında Bitcoin'den önce de var olan, ancak kripto para birimiyle birlikte anılan İş İspatı (Proof-of-Work – PoW) konsensüs algoritmasının “muhtemelen gelecekte değişeceğini” savundu.

6 Nisan’da yayımlanan Alman televizyonu için hazırlanan bir belgesele konuşan Nikolajsen şunları söyledi:

“[Bitcoin’in hisse ispatına geçmesi] planlanmadı, ancak ikinci en büyük kripto para birimi Ether, birkaç ay içinde çok daha az elektrik kullanan hisse ispatı algoritmasına geçecek. Eminim, teknoloji bir kez kanıtlandıktan sonra, Bitcoin'in de buna adapte olacak.”

“Hisse ispatının iyi çalıştığının kanıtlanması durumunda iş ispatı konsensüsünden çok daha üstün bir sistem olduğu açık” şeklinde konuştu.

Proof-of-Stake (Hisse İspatı) nedir?
Proof-of-Stake (PoS) sistemi kullanan blockchain ağlarındaki düğümler (node), Proof-of-Work (İş İspatı – PoW) sisteminde olduğu gibi madencilik yapmazlar. Bunun yerine blokları doğrularlar. PoS sisteminde en fazla token sahibi olan kullanıcıların söz geçer. Cüzdanında en fazla token olan düğümler, blok doğrulama yetkisi elde ederler. Bir başka deyişle sıradaki bloku zincire eklemek adına rekabete girenlerin teminat token satın almaları gerekir.

Bitcoin Fiyat Endeksi: 1 Bitcoin Kaç TL? (BTC TL)

Nikolajsen'in, Bitcoin'in sonunda PoS sistemine geçeceği öngörüsü, mevcut ağdaki aşırı elektrik tüketen madencilik sistemine dayanıyor.

Bitcoin madenciliğinde harcanan elektrik, küçük ülkelerin elektrik tüketimine eşit. Madenciliğin en büyük sorununun, enerjinin nerede üretildiği ve ne kadar sürdürülebilir şekilde üretildiğinde gizli olduğunu söyledi.

Buna rağmen Bitcoin madenciliğinin, en çok elektrik tüketen alan olmadığını da belirtti:

“Dünyadaki hangi metropolde, bütün gece milyonlarca farklı renkte parlayan 100 katlı yüksek kuleler ve finans şirketleri yok ki? Facebook ne kadar enerji tüketiyor? Dünya çapında 21 büyük veri merkezi var. Muhtemelen Bitcoin'den daha fazlasını tüketiyor. Bankacılık sistemi elbette çok daha fazla enerji tüketiyor.”

Algoritmalar kafa kafaya
Yüksek enerji tüketiminin Bitcoin’in yumuşak karnı olduğu kabul ediliyor. Nikolajsen gibi, tüketim seviyelerinden ziyade güç kaynaklarına vurgu yapan bazı temiz enerji savunucuları tarafından da sistem eleştiriliyor.

Enerji sorununun ötesinde, PoS ve PoW tartışmasının çıkış noktaları genellikle ekonomik adalet, giriş engelleri, ağ güvenliği ve merkeziyetsizlik sorunlarıyla ilgili oluyor.

https://tr.cointelegraph.com/news/bitcoin-will-follow-ethereum-and-move-to-proof-of-stake-says-bitcoin-suisse-founder
Jump to: