Yıllardır ülkelerin merkez bankaları enflasyon oranları ile mücadelelerini sürdürmeye devam ediyorlar. Her ne kadar mücadele etseler de bu konuda başarılı oldukları söylenemez. Kripto para birimlerinin ortaya çıkmasının ardından ekonomistler ve merkez bankaları durumun kendileri için değişiklik yaratmayacağını düşündüler. Stablecoin’lerin piyasaya çıkması ve ardından gelen Libra ve TON gibi projelerin tanıtımının yapılması işleri değiştirdi ve tüm finans çevrelerinin bir anda odak noktası olmasını sağladı.
Bitcoin blok ödülündeki değişiklik ne anlama geliyor?
Bitcoin’in yıldan yıla değer kazanması ve herhangi bir devletin baskısı altında olmaması, Bitcoin’in altına benzetilmesini sağlıyor. Amerika ile İran arasında yaşanan gerginliğin ardından Bitcoin’in fiyatında artış yaşanması bu benzerliği destekler nitelikteydi. Ayrıca Bitcoin’in yapısı gereği ne kadar üretileceği, piyasadaki toplam miktarı gibi konuların net olması da, Bitcoin’in güvenilir bir liman olma özelliğini ön plana çıkarıyor.
Bitcoin’in en önemli özelliklerinden bir tanesi de üretim sürecidir. Madencilik adı verilen bu sürece dahil olan katılımcılara, Bitcoin sistemi ödül olarak BTC veriyor. Önümüzdeki Mayıs ayında Bitcoin ödüllendirmesinde yarı yarıya bir azalma yaşanacak. Bitcoin ekosisteminde 3. Defa yaşanacak olan yarılanma yani halving sonrasında her on dakikada bir, diğer bir değişle her bir blok kapatılmasında madencilere verilecek ödül 12,5’ten 6,25’e düşürülecek. Yarılanma sonrasında Bitcoin fiyatında ciddi bir artış yaşanabilir. Bunun başlıca sebebi ise kazanılabilecek Bitcoin sayısının azalmasının aksine talebin her geçen gün daha da artmasıdır.
Amerika Ekonomi Araştırma Enstitüsü üyelerinden, ekonomist Peter C.Earle son makalesinde Bitcoin’de yaşanacak bu değişikliğe değindi ve çarpıcı ifadelerde bulundu. Earl’ün açıklamaları şu şekilde;
“Bitcoin’in madencilere vaat ettiği blok ödülü 12,5 BTC’den 6,25 BTC’ye düşecek ve bu yarılanmayla beraber madencilerin piyasaya sağlayabilecekleri BTC sayısının azalmasına sebep olacak. Eğer merkez bankaları istikrar sağlamayı başaramamaya devam ederlerse, insanlar Bitcoin’e hücum edecek ve kalan BTC’leri almak için kapışacaklar.” dedi.
Ekonomistin yaptığı yorum gerçekleşir mi? Bununla ilgili net bir ifade kullanmak şuan için yanlış olur. Fakat enflasyonla ilgili soru yaşayan, Venezuela, Arjantin ve bazı Afrika ülkelerinde, Bitcoin her geçen gün hacim olarak büyüme rekoru kırıyor. Bu örneklere baktığımız zaman Bitcoin’in gelecek yıllarda, özellikle enflasyonla sorun yaşayan ülkelerin itibari paralarının başına dert olacak gibi gözüküyor.
Diğer haberler için:
https://cointral.com/tr/category/haberler/