Author

Topic: bitcoin uzun vadede gelişmekte olan ülkelerin ekonomisini çökertebilirmi ? (Read 143 times)

full member
Activity: 318
Merit: 100
Şu an para piyasalarında Bitcoin ve kriptonun payı aslen çok küçük olmasına rağmen endişe verici bulunuyor, çeşitli önlemler alınıyor ve yasaklamalar düzenlemeler yapılıyor, herkesin ya da çoğunluğun kriptoya geçtiğini düşünürsek ne ülke ekonomisi kalır ne de ülke.
member
Activity: 154
Merit: 10
RepuX - Enterprise Blockchain Protocol
Ekonomiyi tamamen çökertecek olmasa bile büyük değişiklikler yaparak kendine ekonomi de yer bulacağı kesin ama zannedilenden biraz daha fazla zaman alabilir
legendary
Activity: 1320
Merit: 1001
en güzel örneği ve benim yaptığım MinexCoin ile parking olayı. Smiley en son bir ay önce %18 veriyordu. şimdi bu oran %16 ya düştü. Türkiyedeki hiç bir banka veremiyor bunu. birde döviz (dolar ) olduğu için Türkiye deki oranlar %4-5 seviyelerinde.

gerçekten haklısın hocam yernde bir tespit. kripto dünyası ülkelerin ekonomilerine darbe olabilir. ama yatırımcılar için çok cazip.
newbie
Activity: 126
Merit: 0
Ben bitcolnin merkez bankalarının yerine geçecek düzeyde olacağına inanıyorum
Ama bu denk değil ki ekonomiyi çökertsin
full member
Activity: 742
Merit: 112
Bence bu düşünce çok yanlış eğer ki böyle ağır sonuçları olsaydo çoktan başta ülkemiz olmak üzere yasaklanırdı

Zaten yasaklar getiriliyor arada bir. Dünyadaki küresel ekonomi belli süre zamanları ile değiştirilir. Çıkıp da Amerika bu gelişmeler yokken yani ortada bitcoin vs yokken deseydi ki "ben kripto para küresel ekonomi sistemini getireceğim, şu şu şekilde maddeler" şeklinde yayın yapsaydı her ülkeden bir ses çıkardı. Bunun yerine mevcut oluşumun kimin yapmaması nedeniyle rahatça karar alabiliyorlar.

Bir vakit sonra USD, TL, EURO ve diğer para birimlerinde köklü değişimler hatta tedavülden kalkması söz konusu olabilir. Genelde bu tip adımlara kaos ortamından sonra karar verirler. Amerikadaki nüfusun yarısının dolar yerine alışverişte bitcoin kullandığını düşünün. Vergilendirme sistemi alt üst olur. Amerikadaki gerileme tüm dünyayı vurur. Dünyanın resmi para birimi bitcoin veya o zaman gelince farklı bir kripto diye ilan edebilirler.

Birkaç sene daha izlenmesi gerekli. Tüm engellemelere rağmen halen kriptolar borsalarda işlem yapıyor, insanlar kullanıyor, miningler devam ediyorsa bu yola doğru ilerliyoruz demektir.
sr. member
Activity: 518
Merit: 251
Bitcoin eğer bir yatırım aracı değilde ödeme sistemi olarak kullanılırsa tabiki de ülkelerin ekonomik durumunu çökertmez tam tersine dolara alternatif olacağı için Amerika gibi gelişmiş ülkeleri gelişmekte olan ülkeler karşısında sıkıntıya sokar.
newbie
Activity: 196
Merit: 0
Oldukça saçma bir teori olmuş bence. Bir yatırım aracı ya da şöyle diyelim bir ödeme sistemi nasıl olur da bir ülkenin ekonomisini bitirebilir.
member
Activity: 84
Merit: 10
Niye gelişmekte olan ülkelerin ekonomisine zarar versin, çökertsin. Bir sürü değişken var, sadece bir yatırım aracının ekonomi çökertmesi beklenemez. Ekonomi teorisinde bu tür söylemlere yer yok.
full member
Activity: 333
Merit: 100
Bitcoin ve blockchain sistemi kısa ve uzun vadede az gelişmiş ekonomilere zarar vermez. Başımızdaki politikacılar çökertme işlevini tek başlarına rahatça görüyorlar. Zayıf ekonomiler zaten çökmeye mahkumdur.
member
Activity: 182
Merit: 10
ARIZN - Tokenised Crowdfunding Platform
Bence bu düşünce çok yanlış eğer ki böyle ağır sonuçları olsaydo çoktan başta ülkemiz olmak üzere yasaklanırdı
member
Activity: 112
Merit: 10
ARIZN - Tokenised Crowdfunding Platform
Kripto paranın farkına varıp gereken yatırımı ve uygulamaları devreye koyan ülkeler için bence gelişmelerini hızlandırır ve birçok katkı sağlar diye düşünüyorum
member
Activity: 112
Merit: 10
Kripto paraların genel olarak ticareti ve vergi tahsilatını artıracağını, yerel ekonomilerin giderek güçleneceğini düşünen taraftayım. Kurulan ekonomi varsa sebebi btc değil, diğer verilerin kötü olmasına yorarım.
hero member
Activity: 756
Merit: 505
evet bu mümkün. gelişmekte olan ülkelerin genel durumu üretimin olmaması ve dış yatırımlarla ekonomin dönmesi ve yüksek vergi dilimleri. eğer gelişmekte olan ülke kendi içinde dönen paralardan payını almaz ise ki almak isteyecektir, e kazançlar ülke ekonomisine başka kanallardan katkı sağlmadığında çöküşe belki neden olmaz ama eksi yönde etkileyeceğini düşünüyorum.
sr. member
Activity: 588
Merit: 250
Dedikleriniz doğru zaten çoğu ülke bundan korktuğu için yasaklamalar ve kısıtlamalar getiriyor. En büyük zararı da bankalara. Ama bankalar ilerde bun kullanadabilirler bence ileriyi gören banka ve devletler kendi blockchain altyapılarını kurarlarsa sadece kendi ülkelerinden mevduat toplamakla kalmaz dünya çapında para toplarlar.
İş iki yönlü ayak uyduranın ekonomisi uçar engelleyen daha da kötüye gider. Yasaklar kısıtlamalar en fazla yavaşlatır ama durduramaz.
jr. member
Activity: 210
Merit: 6
selam,
sadece beyin fırtınası yapıyorum. söylediğim şeylerin olacağını iddia etmiyorum.

bugün türkiyede türk vatandaşlarının bankada 818 milyar tl parası var. (https://www.cnnturk.com/ekonomi/bankalardaki-toplam-mevduat-tutari-artti)
bir ülkenin ekonomisini ayakta tutan en önemli şeylerden birisi bankaların mevduatı toplayıp kredi olarak şirketlere kullandırmasıdır.
eğer bir sebeple halk bankalardaki paranın çoğunu çekmeye kalkarsa o ülke ekonomik krize değil ekonomik buhrana girer.
gerekirse kanunlarla bankadan para çekmek yasaklanır yada günlük limit uygulanır (yunanistanda 3-5 sene önce günlük limit uygulandı).

bu kısa bilgiden sonra iddiama geleyim. insanlar bankaya parasını faiz için koyar.
daha iyi getirisi olan bir araç bulursa bankada para tutmazlar.

peki bitcoin piyasası uzun vadede insanlara faiz vermeye başlarsa ?
yada bitcoin ile dünyadaki herhangi bir şirketten hisse alabilirseniz ?
yada bir sebepten bitcoin bulundurmak tl bulundurmaktan çok daha cazip bir hale gelirse ?
bu noktada banka mevduatları eriyecek ve ekonomik buhrana doğru ilerleyeceğiz.
bu sadece türkiye değil gelişmekte olan tüm ülkeler için geçerli bir risk.

belki bu yüzden hindistan maliye bakanı şimdiden bunu gördü ve bitcoini engelleyeceğiz dedi (belkide sığırın teki adam bilemem)
normalde bu tür riskler için devlet kanun yapma gücünü kullanarak yasayla devleti korur.

döviz bulundurmayı yasaklar (türkiyede geçmişte üstünde döviz bulunduırmak hapse girme sebebiydi)
bankadan para çekmeyi yasaklar yada limite bağlar. (yunanistan uyguladı)
bankadada mevduata direkt çöker (güney kıbrıs uyguladı)

ama bitcoin için devlet kanun gücüyle hiçbir önlem alamıyor (interneti komple kapatmayı saymazsak)
bu anlattıklarım olacak iddiam yok. sadece beyin fırtınası yapıyorum kendi kendime.

belki büyük ülkelerin istihbrata kurumlarından birisi bitcoini icat etti ve uzun vadede amaç gelişmekte olan ülkeleri ekonomi yoluyla batırmak.
Jump to: