Author

Topic: Bitcoin'deki ''gizlilik temelli'' çatallanma yaklaşıyor (Read 134 times)

full member
Activity: 546
Merit: 100
Hesaplar neden şeffaf olsun hocam. Zaten sahtekarlık blockchain ile engelleniyor. Sen ben zaten kara para kazanamayız kazanmayız aklamayızda. Balya balya dolar aklanıyor resmi ekonomik sistemde.
full member
Activity: 224
Merit: 100
Bir yandan mantıklı gibi geliyor fakat ben hala hesapların şeffaf olmasından yanayım. En azından devletler bu kripto paraları kullanmaları durumunda şeffaf olması gerekli. Ayrıca bütün şirketlerde bu şeffaflığı kullanırlarsa dünyada büyük ölçüde kara para ve vergi kaçakçılığının önüne geçilir. Eğer dünya bu kripto para birimlerine geçer ve insanlar bu kripto paralar üzerinden maaş alırlarsa Z serisi ile ödeme yapılabilinir. Tabi bu durum sadece memur ve işçileri kapsarsa kabullenilebilinir.
member
Activity: 279
Merit: 10
Bitcoin'de bugüne kadar meydana gelen çatallanmaların aksine ilk kez gizliliği artırmak amacıyla yapılacak olan çatallanmaya çok kısa bir süre kaldı. Peki çatallanma neler getirecek?
Geçtiğimiz yıl Bitcoin'de çok sayıda çatallanma meydana gelmiş ve bu çatallanmalar sonucunda Bitcoin Cash, Bitcoin Gold ve Bitcoin Diamond gibi yeni kripto para birimleri ortaya çıkmıştı. Bu çatallanmalar sonucunda sadece Bitcoin Cash ve Bitcoin Gold bağımsız bir kripto para birimi olarak yüksek işlem hacimlerine ulaşmayı başarırken bu iki çatallanmanın arka planında Bitcoin Blockchain'indeki SegWit yapısının ve blok boyutlarının yetersizliği yatıyordu. Yakın bir tarihte Bitcoin Blockchain'inde gerçekleşecek olan yeni çatallanma ise bugüne kadar Bitcoin üzerinde ciddi olarak tartışılmamış bir konuya odaklanacak: Gizlilik.

Odak noktası gizlilik olan Monero ve ZCash gibi kripto paralar ile gizlilik kavramı kripto para dünyasında tekrar ele alınırken Bitcoin'in bu kavramı yeterince yansıtmadığı düşünülüyor. Günümüzde Bitcoin Blockchain'inde yapılan işlemler işlem sahibinin kim olduğu net bir şekilde belirlenemese de kolluk kuvvetleri, vergi daireleri veya güvenlik kuruluşları tarafından adım adım takip edilebiliyor. zk-Snarks olarak bilinen ve ZCash, ZClassic, ZenCash gibi Z-serisi kripto paralarda yer alan güvenlik artırıcı mekanizma ise bu takibe engel olabiliyor. 28 Şubat tarihinde gerçekleşmesi planlanan çatallanma ile zk-Snarks yapısı Bitcoin Blockchain'ine eklenecek.
 
ZClassic ile birlikte gerçekleşecek Çatallanma ZClassic'in yaratıcısı olan Rhett Creighton ve ekibi tarafından gerçekleştirilecek ve hem ZClassic ağında hem de Bitcoin Blockchain'inde etkileri görülecek. Bu durumun doğal sonucu olarak çatallanmanın ardından ortaya çıkacak olan Bitcoin Private(BTCP) isimli yeni kripto para çatallanma anında elinde Bitcoin veya ZClassic bulunduran kullanıcılara(ilgili borsaların veya cüzdanların desteklemesi halinde) ellerindeki miktarlar oranında dağıtılacak. Halihazırda dolaşımda olan 17 milyona yakın Bitcoin ve 3 milyonun üstünde ZClassic olduğu düşünülürse çatallanma sonrasında 20 milyon adetin üstünde BTCP'nin kripto para dünyasında yer alacağını söyleyebiliriz.

Tek amacı Bitcoin'den ayrı bir kripto para birimi yaratarak kolay yoldan para kazanmak olan ve kripto para marketlerinde alt sıralarda yer alan çoğu çatallanmanın aksine BTCP, Bitcoin'deki önemli bir meseleyi ele alması ve arkasındaki güçlü ekibiyle iyi düşünülmüş bir çatallanma izlenimi uyandırıyor. Her çatallanma sürecinde olduğu gibi BTCP çatallanmasında da Bitcoin topluluklarında hararetli tartışmaların yaşanılması muhtemel ancak şu an için işaretler umut verici görünüyor. Öte yandan BTCP ekibinin kapsamlı kod testleri, BTCP cüzdanı için yapılan çalışmalar da Bitcoin Gold çatallanmasında yaşanılan hatalı cüzdan işlemlerinin aksine daha başarılı bir çatallanma sürecinin gerçekleşeceğini işaret ediyor.
 
ZClasic gölgede kalabilir Çatallanmayla ilgili önemli sorulardan biri ''Çatallanmanın ardından ZClassic'in geleceği ne olacak?'' sorusu. Rhett Creighton, ZClassic'in geliştirilmesine devam edeceklerini açıklasa da BTCP ile ZClassic'in güvenlik avantajının kaybolacağı ve insanların BTCP'yi tercih edebileceği düşünülüyor. Öte yandan ZClassic şu an sadece Bittrex ve Cryptopia borsalarında işlem görürken BTCP ekibi Binance de dahil olmak üzere çeşitli borsalarla BTCP'nin yer alması için görüşmelere başlamış durumda. Ekibin bu çabası BTCP'nin ZClassic'ten daha yaygın hale gelmesiyle sonuçlanırsa ZClassic geri planda kalabilir.
 
Çatallanma sonucunda kimlerin BTCP sahibi olacağı ise henüz netlik kazanmış değil. Bitcoin borsaları çatallanmaları desteklemeleri halinde kullanıcılara yeni kripto para birimini verebiliyor ancak BTCP için henüz herhangi bir borsa açıklama yapmış değil. Bittrex ve Cryptopia'nın ise ZClassic karşılığında BTCP verebileceği düşünülüyor ancak bu tahmin borsalar tarafından resmi olarak onaylanmadı. Şu an için sadece kripto para cüzdanı Coinomi, kullanıcılara ZClassic ve Bitcoin karşılığında BTCP dağıtacağını onaylamış durumda. İlerleyen günlerde borsaların çatallanmayla ilgili net açıklamalr yapması bekleniyor.
 
Çatallanma sonrasında BTCP; Bitcoin Cash gibi çıkış yapabilir ya da Bitcoin Gold gibi durağan bir değer aralığında yer alabilir ancak çatallanmanın en çok ZClassic sahiplerine kazandırdığı aşikar. Aralık ayında 4$ civarında değere sahip olan ZClassic, çatallanmanın resmi olarak duyurulmasının ardından 224$ değerine ulaşmayı başarmıştı. Şu sıralar 95$ değerinde olan ZClassic, sahiplerine Bitcoin sahipleriyle aynı oranda BTCP sağlayacak. Yani 1 Bitcoin sahibi olan kişi de 1 ZClassic sahibi olan kişi de çatallanma sonrasında(borsaların ve cüzdanların desteklemesi halinde) 1 BTCP alabilecek. Bu nedenle BTCP ile ilgilenen yatırımcıların ZClassic'e yönelmesi ve ilerleyen günlerde ZClassic'e olan talebin artması bekleniyor.
Jump to: