Hepimizin bildiği gibi btc’de değişik olaylar görülmeye başlandı. 10 yıl önce oluşturulan cüzdanlar hareketlendi vs…https://bitcointalk.org/index.php?topic=5249869.0
Bunun zararlarını önlemek için hatta satoshi’ye karşı btc’yi korumak için yeni bir ağa geçilmesi gibi çözümler üretilebilir. 10.000btc’ye pizza dönemi sona ereli çok oldu ve kocaman bir ekosistem oluştu. Satoshi’ye teşekkür ediyoruz böylesi bir sistemi bize kazandırdığı için evet ama artık sistemi de koruyabilmeliyiz. Bu konuda çok yetkin olmamakla birlikte aklıma gelen bir düşünceyi paylaşmak istedim. Şimdi size iki örnek vereceğim:
1-“
Bitcoin Diamond, kripto para borsalarında temsil edilen ismiyle BCD, Bitcoin fork’lanmasıyla oluşmuş bir altcoin. Bitcoin Diamond, Bitcoin’e dair bazı sorunları çözmek için ‘’Daha iyi Bitcoin’’ sloganıyla yola çıktı.
Bitcoin Diamond ağının fork öncesi işlem geçmişi Bitcoin ile aynı. 495866. blokta 24 Kasım 2017’de Bitcoin ana ağından ayrılan BCD, 24 Kasım’dan itibaren madencileri ve yeni ağıyla hayata geçti. BCD, Bitcoin Gold‘dan 2 hafta sonra işlem görmeye başladı. BCD ilk piyasaya sürüldüğünde 28 borsada birden listelenmişti.
Bitcoin Diamond orijinal Bitcoin’den farklı olarak BCD Coin sayısını 210 milyon ile sınırlandırdı. Token sayısı 210 milyonun üzerine çıkmayacak ve gelecekte 170 milyon BCD uzun vadede BTC sahiplerine 1 BTC : 10 BCD oranında dağıtılacak. Geriye kalan BCD token’leri ise topluluk içi ödüller ve madenci ödülleri olarak dağıtılacak.
BCD geliştiricilerine göre Bitcoin 9 yıl geliştirilmesine rağmen halen yüksek işlem ücretlerine sahip bir kripto para olarak yorumlanıyor. Öte yandan BTC giderek artan talebi karşılamakta zorlanıyor. Bununla birlikte işlem onay süreleri yavaşladı ve alt eşik yeni kullanıcılar için oldukça yüksek. BCD bu sorunlara çözüm aramak adına geliştirmeler yapmayı hedefliyor.
BCD Coin geliştiricileri BCD’yi BTC’nin rakibi olarak yorumlamıyor. Geliştiriciler BCD’nin Lightning Network kullanarak daha çok günlük alışverişlerde kullanılmasını sağlamayı hedefliyor. Ayrıca BCD Segwit ile de uyumlu çalışıyor. BCD Segwit sayesinde blokların taşıyabileceği verilerin sadece işlem verileri olmasını sağlayacak. Böylece depolama alanı sorunlarının aşılması planlanıyor.”
https://coin-turk.com/bitcoin-diamond-bcd-nedir-nereden-alinirhttps://coinmarketcap.com/currencies/bitcoin-diamond/ 2-Bu başlıkta ise bir arkadaşımızın mağduriyeti vardı, onun ki cüzdanlarla ilgiliydi yani swap yapılmış ama cüzdanda olmadığı için tokenların geçersiz kaldığı anlaşılıyor.
https://bitcointalksearch.org/topic/forkdelta-ile-ilgili-madurum-acil-yardm-lutfen-5246598Yukarıda açıklandığı gibi buna benzer bir deneme daha önce yapılmıştı ve hala başarılı bir şekilde hayata tutunmuş vaziyette bir örnek olarak karşımızda duruyor. Bitcoin’i bitcoin yapan “genel kabul” görmesi ve bu şekilde bir ağ değişikliği ile yine “genel kabul” görmesi durumunda sorunsuzca tehlikelerden uzaklaşılabilir. Supply sayısını 21 milyar yapar ve bunun için bir swap şartı getirilirse yerinde sayan bitcoinler atıl hale gelecektir. Bunun, supply sayısı artmasına rağmen ekosisteme de faydaları olacaktır. Çünkü sayı artarken fiyat düşecek ama aslında oransal olarak circulating azalacak ve bir anda yüzbinlerce btc’nin piyasaya salınması riski ortadan kalkacak. Ethereum Konstantinopolis ya da 2.0 gibi bir kapsamlı düzenlemeyle bu sorun, tarihin tozlu raflarına kalkabilir. Bunu bir çeşit, borsadaki bedelsiz bölünme olarak da görebiliriz.