Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan BitMEX, günlük 1 milyar doları aşan işlem hacmiyle kripto para piyasalarını sırtlamaya devam ediyor.
Bu yazıda BitMEX’in tüm hikayesini anlatmaya çalışacağız ve kullanıcılar için; BitMEX Nedir? BitMEX Nasıl Çalışır? Kaldıraçlı İşlem Nasıl Yapılır? Kaldıraçlı İşlem Yapmak, BitMEX Kullanımı, BitMEX Kaldıraç Sistemi, BitMEX Eğitim, BitMEX Para Yatırma, BitMEX Nasıl Kullanılır? BitMEX’te Margin Trading Nasıl Yapılır? Gibi soruların detaylı yanıtlarını vermeye odanlanacağız.
Artur Hayes, Ben Delo ve Samuel Reed tarafından 2014 yılında kurulan borsa, kolay kullanımı ile ön plana çıkıyor. Arayüzünün tamamen kullanıcı odaklı olduğu söylesek yanlış olmayacaktır. Kripto paralarla veya kaldıraçlı olarak hiç işlem yapmamış kullanıcıların bile bir kaç dakika içerisinde öğrenebileceği alım-satım arayüzüne sahip sitede işlem ücretleri ise oldukça düşük tutulmuş. Detaylara girmeden önce genel bilgilerle devam edelim.
İçeriğinde şu anda 8 adet farklı kripto para bulunan BitMEX, her kripto para için kaldıraçlı işlem limitlerini bu şekilde belirtmiş:
Bitcoin (XBT) 100x – Bitcoin Cash (BCH) 20x – Cardano (ADA) 20x – EOS Token (EOS) 20x – Ethereum (ETH) 50x – Litecoin (LTC) 33.33x – Ripple (XRP) 20x – Tron (TRX) 20x.
Örneğin Bitcoin/USD işlemlerinde elinizdeki paranın 100 katına kadar (100x) alım veya satım, diğer bir deyişle Long veya Short yapabiliyorsunuz. Ethereum’da ise bu rakam 50 katı (50x) olarak belirlenmiş.
Peki kaldıraçlı işlem yapmak ne demek? Konuya henüz tam olarak hakim olmayan kullanıcılar için kısa bir örnek ile açıklamaya çalışalım. Diyelim ki elinizde 0.10 BTC bulunuyor ve bu parayı değerlendirmek istiyorsunuz. BitMEX’e üye oldunuz ve 0.10 BTC’yi deposit yaparak hesabınıza yatırdınız. Site içerisinde sol tarafta bulunan (<– yandaki görselde de gösterdiğimiz üzere) kaldıraç ayarlama kısmını 1 ila 100 arasında bir değere ayarlayabilirsiniz. Örneğin 50’ye ayarladıysanız 0.10 x 50 = 5 BTC ile işlem yapacağınız anlamına gelir. Yani elinizdeki BTC miktarını 50 ile çarpar.
Kaldıracı ayarladıktan sonra 5 BTC’nin USD karşılığını (örneğin $30,000) Quantity alanına (yandaki görsel –>) giriyoruz, bu 30bin dolarlık işlem yapacağınız anlamına gelir. Sonrasında Limit Price kısmına işlem yapmak istediğimiz fiyatı giriyoruz. Son ve önemli nokta ise Buy/Long veya Sell/Short kısımları. Bu noktada eğer Bitcoin fiyatının o anki fiyattan yukarıya doğru gideceğinizi (yani yükseleceğini) düşünüyorsanız Buy’a, eğer düşeceğini düşünüyorsanız Sell’e tıklayarak emri girmeniz gerekecektir.
Peki bundan sonra ne olacak? Eğer Bitcoin fiyatı tahmin ettiğiniz gibi hareket ederse istediğini bir fiyattan satış emri verip karınızı alabilirsiniz. Kar ise şu şekilde hesaplanıyor. İşleri karmaşık yapmadan tekrar basit bir örnek üzerinden anlatalım. Fiyat olarak yukarıdaki örnekteki gibi $6507,5 ve $30,000’lık Buy emri verdik diyelim. Aradan 3 saat geçti ve Bitcoin fiyatı 6587,5 USD kadar çıktı, ve biz bu noktada 1 BTC başına 80 USD’lik kardayız; fakat kaldıraç kullandığımız için toplam karımız 5×80 = 400 USD olacaktır. Çünkü 0.10 BTC bakiyemizi 50x kaldıraç kullanarak 5 BTC’ye çıkartmıştık. Bu nedenle karımızı 5 ile çarpıyoruz.
Peki ya tersi olsaydı? Elbette her şeyi bilemeyeceğimiz gibi bunda da yanılmış olabiliriz. İşlerin ters gitme durumunu aynı örnekle basitçe açıklayalım. Biz Bitcoin fiyatının yükseleceğini düşünerek $6507,5’den Buy emri vermiştik; fakat fiyat 6477,7 USD’ye kadar geriledi, bu noktada 1 BTC başına 30 dolar zarardayız, eğer şu anda satış emri verip yaptığımız kontratı bozarsak toplam zararımız 30×5= 150 USD olacaktır. Böyle bir durumda yapılması en mantıklı şey Stop Loss emri vermektir.
Stop Loss Nedir? Kısaca açıklayalım. Kaldıraçlı yapılan işlemlerde muhakkak uygulanması gereken bir zarar azaltıcı emir verme şeklidir. Yandaki görselde görüleceği üzere, miktar ve fiyat girilerek emir verilir. Aslında Stop Loss, bu fiyata kadar düşerse hemen otomatik olarak sat anlamına gelir. Örneğimize geri dönelim. Yukarıdaki örnekte 150 USD zararımız vardı; fakat fiyat düştükçe bu zarar daha da artabilir. Bu nedenle eğer işler terse gidip fiyat düşmeye başlarsa diye örneğin 6480 dolardan Stop Loss emri verebiliriz. Özetle tüm işlem şu anlama geliyor; fiyatın yükseleceğini düşündüğüm için 6507,5’den Buy emri verdim, fakat fiyat düşme eğilimine de girebilir, bu nedenle 6487,5 USD’den Stop Loss girerek zararımı burada donduruyorum, yani işler düşündüğüm gibi değil de ters giderse, en fazla 1 Bitcoin başına 20 USD kaybedeceğim anlamına geliyor. Tabi burdaki rakamların tamamen hayal ürünü olduğunu söylememiz gerekiyor, her kullanıcı kendi için farklı farklı stratejiler oluşturabilir.
Eğer buraya kadar sıkılmadan okuysanız, temel olarak BitMEX‘de kaldıraçlı işlem yapmadan önce öğrenmeniz gereken önemli noktaların tamamı bu kadar. Sistemi kullanmak o kadar kolay ki, bir kaç denemeyle hemen hemen tüm nüanslara hakim olabilirsiniz.
Son olarak diğer bir kaç şeyden daha bahsedelim. BitMEX’te hiç bir koşulda kimlik onayı bulunmuyor. Bu küresel borsalarda olmayan bir önemli özellik; çünkü BitMEX tamamen anonim kalmak isteyenlere hitap ediyor. Bilinmesi gereken diğer bir konu ise komisyon ücretleri. BitMEX’te piyasa yapıcı emirlere -%0.025 (yanlış okumuyorsunuz eksi) başka bir ifadeyle gerçekleşen her piyasa yapıcı emir için BitMEX sizden komisyon almak yerine 10.000’de 2,5 (onbinde ikibuçuk) gibi bir oranda para iadesi yapıyor. Piyasa alıcı emirlerde ise %0.075 (onbinde yedibuçuk) bir oranda komisyon ücreti kesiliyor. Unutmadan, bu ücretler emir girdiğinizde değil, emirlerin gerçekleştiğinde hesabınıza yansıtıldığını da belirtelim.
Kaynak:
https://bitmexnedir.com/bitmex-nedir-nasil-calisir/