bu haftaki konuğumuz
@ekiller hocamızdı. sizleri bilmiyorum ama bu soru-cevap etkinliği sayesinde bolca yeni bilgiler ediniyorum. özellikle konuların tek bir başlık altında olmasından dolayı daha toplu bir bilgi akışı oluyor. benim @ekiller'e bir sorum daha olacak: "en sevdiği animelerin listesini yapabilir mi?"
soru soran herkese ve soruları cevaplayan ekiller'e teşekkür ederim. saygılarımla.
soru: kripto parayla nasıl tanıştınız?
cevap: kripto parayı ilk duymam (BTC) 2012 -2013 yıllarında oldu ama o zamanlar sadece duydum bundan öteye gitmedi
O tarihlerde bir bilişim firması işletiyordum ve sıkı bir web takipçisiydim o neden ile varlığını bilmem o zamanlara dayanır.
BTC ye ilk ihtiyaç duyduğum tarih ise 2015 yılıdır. Yabancı bir yazılımcıdan kod satın alacaktım ve 30$ karşılığı BTC istedi benden.
Bunun üzerine bende bu BTC yi nasıl satın alırım diye araştırırken, bu forum (Bitcointalk) a ulaştım ve direk pazar alanına dalarak
"Bana 30 dolarlık BTC lazım" dedim Smiley Ve PayPal ile ödeme yapabileceğimi söyledim. Direk dolandırıcı damgası yedim ve itilip kakıldım Smiley
Anladım ki işler burada böyle yürümüyormuş.
soru: bu işlerle uğraştığınızı çevrenizde bilen var mı? varsa düşünceleri nedir?
cevap: Bu işlerle derken? Ben birçok işle uğraşıyorum aslında ama soruyu kripto para olarak kabul ediyorum..
Evet bilen çok kişi var. Düşünceleri olumlu, hem benim yaptığımı yapmak istemiş ama cesaret edememiş çok tanıdığım var. BTC 420 dolar iken
"Hadi lan alın şundan biraz" dediğim çok arkadaşım "Bira kaldımı kardeşim, gidip alayım mı, mangalı ne zaman ateşliyoruz" diye geçiştirdiler.
Sonrası tabi 10bin dolarları görünce "Keşke içmeseydik o gün" oldu Smiley
soru: yatırım yaptığınız ilk para hangisi?
cevap: Bitcoin - 30 BTC 2016 yılı
soru: pişmanlıklarınız ve mutluluklarınız nedir?
Pişmanlıklarım :
1- @mhanbostanci kardeşimin bir postunu okuyarak hayvan gibi BitShare almak Smiley ve zararına satmak.
2- 30 BTC yi polo da alt coinlerde bir güzel ezmek
Mutluluklarım:
1- @mhanbostanci kardeşimin bir postunu okuyarak hayvan gibi Waves almak ve kâr ile satmak Smiley
2- Bu forumda hala görüştüğüm birçok değerli arkadaş ile tanışmak
3- Madenciliğe başlamış ve uzun süredir yapıyor olmak.
4- Bilgi sahibi olmak ve paylaşmak.
soru: ytd diyerekten en sevdiğiniz kripto para hangisi?
cevap: Monero
soru: "ölsem de almam" diyeceğiniz token/koin var mı?
cevap: Hayır yok. Bu piyasa o kadar acayip ve mantık dışı ilerliyor ki, hiç ön görmediğiniz şeyler olabiliyor. 2015 ten bu yana ben gördüklerim karşısında şunu diyebilirim,
En osuruktan coin bile yüzlerce kat fırlayabiliyor, güvenilir gördüğünüz ise yan gelebiliyor. Bu neden ile benim sepetimde tırt coinler her zaman olur Smiley
Ha onlara güvenir miyim hayır? Çok yatırım yapar mıyım? hayır. Ama beni bozmayacak kadar alır atarım kenara.
soru: sizce piyasa düzelecek mi?
cevap: Şuan ki mevcut sıkıcı durum bence düzelecek. Ama sağlam 1 yada 2 balyoz daha kafamıza ineceğini düşünüyorum yakın zamanlarda. Ama düzelecektir, hiçbir şey sürekli düşemez, veya sürekli yükselemez. Bu piyasa bu silkelenmeler ile ilerliyor. Öyle olmak zorunda. Stabil düz giden şey kazandırmaz. Böyle olmak zorunda.
soru: blockchain teknolojisi hakkında ne düşünüyorsunuz? ileride hayatımızı komple değiştirecek bir potansiyele sahip mi?
cevap: Düşüncem, yenilikçi, güzel, faydalı bir teknoloji. Ama ağırlıklı olarak para kazanmaya odaklı kullanıldığı için esas potansiyeli tam olarak ortaya çıkmış değil diye düşünüyorum. Hayatımızı "Komple" değiştireceğine inanmıyorum, ama fark edilir oranda etkisi olacaktır.
soru: piyasaya yeni girecek olanlara vereceğiniz bir tavsiye var mı?
cevap: iki kere düşünüp bir kere adım atsınlar, her şeye biliyorum edasıyla girişmesinler. Sorup öğrensinler. Ufak miktarlar ile tecrübe kazansınlar.
Çok kaybetmeyi göze alamıyorsan, çok yatırım yapmamalısın. Prensipli davranma ve uygulama stratejisini benimsesinler. Sabırlı, çok sabırlı olsunlar.
-----------------------------------------
sizlerden gelen sorular ve soruların cevapları:hasyurt tarafından sorulan soru: Madencilik işine nasıl ve nereden başlayabiliriz? Aklımın almadığı bir durum. Eğitim almak gerekiyor mu? Nasıl bilgisayar almak lazım. Tavsiye edeceği işlemci vs nedir ve kaç TL tutar aşağı yukarı?
cevapMadenciliğin bir kaç çeşidi var, ASIC, GPU, CPU, FPGA olarak 4 kategoride ele alırsak, en basiti ve evinde bilgisayarı olan herkesin deneyebileceği yöntem CPU ile yapılan. Fiyat konusuna giremeyeceğim,
çünkü çok büyük fiyat farkları olan bir aralık söz konusu. Yazdığım 4 kategoride bakacak olursak sıradan bir bilgisayar fiyatından tutunda binlerce dolara kadar seçenek mevcut.
Eğitim alma gerekliliği ise kişiden kişiye değişir. Analitik zekası olan kişiler ve iyi mantık yürütebilen kişiler internet ve forum kaynaklarından faydalanabilir. Bu konuda kendine fazla güvenmeyen kişiler
elbette bu işi iyi bilenlerden destek talebinde bulunabilir. Eğer büyük bir yatırım ve maksimum kâr beklentisi ile giriliyor ise bu işe elbette neyi nasıl yapacağını bilmek yani "bilgi" büyük bir avantaj sağlar.
Adına eğitim demesek bile, bizim tabirimiz ile "bir bilene danışmak" ta fayda vardır.
Başlangıç düzeyi (öğrenme anlama için) önerim eğer yukarıda ki kategorilerden CPU tercih edilir ise herhangi bir intel i5 yada i7
Eğer GPU tercih edilir ise, AMD segmentinde r9 290/290x rx x70/x80 veya Nvidia segmentinde gtx 970 / 1060 / 1050ti gibi ekran kartları olabilir.
ripplecanavari tarafından sorulan soru: halving yarılanmasından önce hazır madencilik ekipmanları ucuzken satın alınıp madencilik yatırımı yapmak mantıklı mı diye sormak istiyorum ekillere şimdiden yanıtı için teşekkür ediyorum
cevapÖncelikle şunu söyleyeyim; ben borsa, kripto para fiyat uzmanı değilim. Bitcoin yarılanmasından sonra bitcoin in ve ona bağlı yükseliş gösteren diğer kriptoların fiyatları ne olur bende bilmiyorum.
Ancak tahminim fiyatların yükseleceği yönünde ağır basıyor. Fakat bu piyasa "beklenenin tersini yapmak" konusunda ünlüdür. Mesela geçtiğimiz aylarda ETH blok ödülü de 2 ye düştü. Ama ETH fiyatında buna
bağlı bir yükseliş olmadı yada çok az oldu. Ne zaman ki BTC yükselmeye başladı o zaman ETH de artı yönde yükselişler başladı.
Madencilik yapmayı aklınızın bir kenarına koyduysanız ve bu elektronik cihazları çalıştırarak gelir elde etmeyi düşünüyorsanız, uygun fiyatlı gördüğünüz donanımlara yatırım yapmak bana mantıklı geliyor.
Ben yapıyorum ve bu işlere başladığımdan beridir bu konuda bir zararım olmadı. Ülkemizin ekonomik şartları ve ürünlerin dönem dönem astronomik fiyat farkları ile satıldığını da göz önüne alırsak
sorunuzun cevabına "Evet mantıklı" diyebilirim.
benim sorum: hocam, pazar alanında sattığınız "eski" ürünler oluyor. bu antika olarak nitelendireceğimiz parçaları siz sonradan mı satın aldınız yoksa 20-30 senedir elinizde mi bulunuyor?
bir de eski aletlerin tamirat işlemini de yapıyorsunuz diye biliyorum. örnek başlık:
https://bitcointalksearch.org/topic/m.47208953meslek mi, hobi mi yoksa almış olduğunuz eğitim ile mi alakalı? cevapları merak ediyorum.
cevapEvet eski elektronik ürünlere karşı büyük bir ilgim var. Satış ilanı açtığım ürünlerin bazıları uzun sürelerdir bana ait, bazıları sonradan benim gibi koleksiyoner kişilerden aldığım ürünler.
Bu eski ürünlerin tamiratını hobi olarak yapıyorum. Onlar ile uğraşmak hoşuma gidiyor. Bu işleri yapabilmem de ki sebep zaten kendi mesleğimin elektronik ve yazılım üzerine olması.
İnsanın sevdiği işi yapması gibisi yok. Üstüne birde sevdiği işi yapıp karnı doyabiliyor ise en güzeli bu bence.
mhanbostanci tarafından sorulan soru: Selamlar,
benimde ustaya bir kaç sorum olacak,
1. Madenciliğin felsefesi nedir? (Kendisi kaz-sat yapan para odaklı madencilerden değil bunu bildiğim için soruyorum)
2. PC Elektroniğinden anlamayan ama bu işe gönül vermek, öğrenmek isteyenlere nasıl bir başlangıç önerirsiniz?
3. Ekiller marka PSU lar forumda efsane. Neden bu konuda bir marka tesciline gidip seri üretim ve satış yapmıyorsunuz?
cevap1. Senden de böyle bir soru beklenirdi
Şimdi bu soruna "Evet ben para odaklı bir madenci değilim" diye cool bir cevap vermek isterdim
ama bütünüyle öyle değil melesef. Çünkü yaptım işte benim için büyük olan bir maddi yatırım söz konusu(ydu). Ha... yatırımı geri kazandım çoktan onun için aklımda ki şu soru; "acaba ne zaman kâr a geçeceğim" kalktı. Bundan dolayı günlük kâr endişesi taşımadan işin derinlerine
inebildim. Bu iş herkes için böyle ilerleyemiyor malesef. Onun için "Madenciliğin felsefesi nedir?" sorusuna bu işe başladığım günden, bu güne kadar ki süreçte vereceğim cevaplar şöyle olur du ;
ilk zamanlar : bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete
sonraları : Oooh ben çalışacağıma ekran kartları çalışsın yahuu
ortalarda : Şişenin dibini görmem lazım bu işi a'dan z'ye öğreneceğim.
Sonlarda : Nasılsa parayı bulduk şimdi biraz fantazi yapalım
Yani yatırım büyük olunca para endişesi duymamak pek mümkün değil(di).
Ama ben işin o kısmını atlattığım için artık felsefem şu ; Aletim ve bilgim olsun. Gerisi önemli değil.
2. PC elektroniği normal elektronikten pek farklı değildir. Profesyonel bir radyo vericisi ve bunun katları bir pc den çok daha komplike. Örnek verebileceğin daha birçok alet var.
iyi bir elektronikçi önüne bozuk bir pc koyduğunuzda "Ama ben bilgisayardan anlamam ki !" demez. Çünkü onu bir bilgisayar olarak görmez. Besleme katı, ses katı, görüntü katı olan bir cihaz olarak ele alır.
ve arızayı takip eder.
Bu işe gönül veren, öğrenmek isteyenlere tavsiyem; her parçası tek bir anakart üzerinde bulunan yeni nesil anakartlı bilgisayarlar değil, her parçası ayrı, ayrı olan eski nesil bilgisayar edinmeleri .
intel 80486 veya ilk Pentium sistemler gibi. Ve tabi bolca araştırmak okumak, okuduğunu da uygulamak. Biz eskiden kitaplardan yapıyorduk bunu. Artık Google var.
Bu soru ile pek alakalı olmasa da şunu da söyleyeyim; DOS, GW-Basic, Linux, Windows 3.1 kullanmadan bilgisayarın tadı çıkmaz
Bunları deneyin.
3. Çünkü Çin'li pirinç yiyenler var. Bu pirinç yiyenler kim neyi yapsa gidip daha ucuzunu yapıyor. Ha birde yaşlanıyorum artık sanırım pek içimden gelmiyor öyle işler. Bu arada forumda
benden çok daha iyi elektronik, bilişim bilgisi olan ve daha iyi PSU yapan, ama işleri nedeni ile uğraşmayan biri var .El elden üstündür. bu ustamızın adı da
@Cyper_BLC ' dir. Bana PSU yapımı, modifiyesi konusunda çok destek olmuştur, üzerimde hakkı vardır.
Buradan kendisine teşekkür ederim. Ayrıca madencilik konusunda, bilişim konularında
@nevermind41 çok engin bilgileri olan bir arkadaştır. Ben ve bu kişilerin hepsi 40 yaş üzeridir ve forumda pek aktif değiller.
Bana olan yardımları, karşılıksız bilgi paylaşımları nedeni ile isimlerini anma gereği duyuyorum.
miyav tarafından sorulan soru:Ekiller'e benimde bir kaç sorum olacak;
1. Karlılık sıfıra yakınsadığı zaman rigleri kapatıyor musunuz?
2. Evin bir köşesinde kendi halinde çalışacak çok minik, 2 ekran kartlı bir mining kutusu yapmak istiyorum. önerebileceğiniz kapalı kasa bir çözüm var mıdır?
3. rig ler dışında bu baikal ürünlerini kullanma fırsatınız oldu mu? Bu cihazlar alınır mı?
cevap1- Evet ama sadece bazen. çünkü fazla rigin fazla elektrik maliyeti oluyor. Ama kârlı olmasa bile mine edilebilen bazı coinleri kazıyorum ara ara.
2- Bu düşünceniz için en uygunu 2 ekran kartı takılabilen anakarta sahip bir bilgisayar.
Şu resimde :
https://www.pcper.com/files/imagecache/article_max_width/news/2015-03-13/sys1.jpgGöreceğiniz üzere bundan daha derli toplu ve miniği olamaz. Bu sistem düşündüğünüz şekilde evin bir köşesinde çalışabilir. ancak kasanın hava giriş ve çıkış fanları iyi çalışmalı ve yeterli olmalıdır.
3- baikal ürünlerinden ASIC ve FPGA türevlerinden hiç satın almadım. Ama kullandım. Tamir amaçlı elime geçenlerde oldu. Ben sıcak bakmıyorum bu cihazlara çünkü çok esnek cihazlar değil.
baikal ın bazı modelleri hariç hepsi genelde sadece 1 algoritma yada 2 algoritma destekliyor. sadece döneminde ve yüksek kârlı zamanda denk getirilip alınır ise mantıklı olabilir.
O zamanlarda da onlarında fiyatları uçuyor ve balonları çabuk sönüyor. Ama ekran kartı öyle değil. GPU rigler çok daha esnek, fazla algoritma ya ve güncellenen yeni madenci yazılımlarına sahip.
jopen tarafından sorulan soru:- Çocukken ilk oyuncağı neydi?
- Büyüyünce ilk neyi değiştirmek isterdi bu dünyada?
- Bu zamana kadar kaç tane RADYO,TV,PC (8086 , Pentium100) parçaladı?
Teşekkürler...
Edit : Amiga , Commodore parçaladı?
cevap1- Hatırladığım ilk oyuncağım bu teneke araba
https://www.berolantik.com/fileSource/yaziFoto/F8kW8FMvwkjeKmtyKpGc.jpg ve birde trenim vardı.
2- Ya herkesin silahı olsun, ya kimsenin silahı olmasın.
3- Gerçekten bunun sayısını hatırlayamam ama çok . RADYO,TV,PC yüzlercedir. 8086 - 8088 10 adet civarındadır. Amiga 5-10 adet parçalamışımdır. modifiye için yaptıklarımda oldu.
Commodore 64 yine 5-10 tane vardır . Birde vahşilik olsun diye bir Commodore 64 e çalışır durumda iken balta ile giriştiğimi hatırlıyorum 18 yaşlarındaydım. Bir de çalışır halde iken
matkapla girmiştim tam ortasından. Gözden çıkarttığım cihazlardı bunlar.
Zz tarafından sorulan soru: Bende bir kaç soru sorayım;
1. Hiç tamagotchi beslediniz mi?
2. Yeni çıkan bir Coin'i kazmaya değer bulma kriterleriniz nelerdir?
3. İçinde private key ler ve json dosyaları olan bir USB bellek elimizde patladı. Bunu kurtarmanın bir yolu var mıdır? (google daki yöntemler bir boka yaramadı.)
cevap1- Hayır beslemedim , o biraz yeni bir ürün gibi geliyor bana. Ama şunlar çok popülerdi benim cocukluğumda
https://youtu.be/8EBUh2HAYWw?t=170 el atarisi.
2- Çok fazla miktarda Circulating Supply ı olmaması, çok fazla pre mined olmaması , takımın sözlerini zamanında yerine getirmesi, mümkünse SOLO mine edilebilir olması ve son olarak local cüzdanlarının
hem windows hemde linux için bulunması.
3- Evet var. Bunun için görüşürüz