Author

Topic: Blockchain Tabanlı Kimlik Sistemi (Read 281 times)

legendary
Activity: 2184
Merit: 1131
January 21, 2020, 11:12:07 PM
#18
blok zincir teknolojisinin hayatımıza entegre olabileceği en önemli alanlardan biri "blockchain tabanlı kimlik sistemi" olabilir. hem uygulanabilirliği mümkün hem de kullanım kolaylığı ve güvenliği oluşturabilecek bir alan olarak gözüküyor. ek olarak; oy, tapu ve vergi gibi sistemlerde entegre edilebilecek kullanım kolaylığına sahip gözüküyor.
hero member
Activity: 1624
Merit: 624
January 02, 2020, 03:03:08 PM
#17
Blockchain alt yapısı kullanan bir kimlik sistemi kesinlikle gerçekleştirilmesi gereken bir projedir. Hatta bu proje sadece kimlik için değil, diğer tüm evraklar içinde yapılabilir ve yapılması durumunda da hem vatandaş için hem de devlet için çok faydalı bir şey olacaktır. Gerek devlet dairesi işlemlerinde gerekse diğer evrak gerektiren işlemlerde hızlı ve güvenli işlem yapmak hem vatandaşı rahatlatacaktır hemde devlet yükünün hafiflemesine katkı sağlayacaktır.
sr. member
Activity: 1022
Merit: 306
January 01, 2020, 04:23:26 AM
#16
tübitak ın çalışmalarını takdir ediyorum ben. en azından bir şeyler yapmnaya çalışan elini taşın altına koyan insanlar var. imkb ve takasbank desteği ile çıkan bir de biga projesi vardı altına dayalı. o da yakında tam aktif olacak sanırım
member
Activity: 714
Merit: 82
December 31, 2019, 07:49:11 PM
#15
Bu projeler hep coin bazlı yürüdü. değerlenmesi yada düşmesi projenin kalitesine bağlandı. Halbuki gerçek bununla çokta örtüşmüyor. Günümüzde blockchain'i kullanan firmalar/ürünler çıkmaya başladı fakat gerçek hayata yönelik projeler oldukları için dikkatimizden kaçıyor. Türkiye'de de çalışmalar var fakat son durum nedir bilen varsa yazarsa iyi olur.

coin bazlı projelerden cacık olmayacağını düşünüyorum. sağlam projeler coin çıkarmadan geliştiriyorlar zaten. gerçekten coin'in şart olduğu projeler var fakat digital kimlik ve coin arasında bir bağlantı görmiyorum. İnsanların elbette digital kimlikleri olacak fakat bu kimlikleri ya devlet verir yada google gibi büyük bir şirket kimlik benzeri olan global bir id çıkarabilir. bunun haricinde en az 20 tane coin marketcapte digital id projesi var.
full member
Activity: 476
Merit: 100
November 27, 2019, 06:26:53 PM
#14
Bu projeler hep coin bazlı yürüdü. değerlenmesi yada düşmesi projenin kalitesine bağlandı. Halbuki gerçek bununla çokta örtüşmüyor. Günümüzde blockchain'i kullanan firmalar/ürünler çıkmaya başladı fakat gerçek hayata yönelik projeler oldukları için dikkatimizden kaçıyor. Türkiye'de de çalışmalar var fakat son durum nedir bilen varsa yazarsa iyi olur.
legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
November 20, 2019, 05:34:36 AM
#13
İlk uygulayanlar arasına girebileceğimizi sanmam. Risk almamak için, bunu hayata geçiren ülkelerin durumu değerlendirilerek onların izinden gidilecektir...

Devlet işlerinde gelenekselcilik hakimdir. Yavaş olsun ama sağlam olsun diye bakılır. Dijitalleşmeye geçilirken ve e-devlet süreci başlatılırken de çok zorluklar çıkmıştı, defalarca ertelenmişti. Öncelikle bu işin içinden başarıyla çıkmış olan ülkeler örnek alındı. Bu yüzden geciktik diye düşünüyorum. Yani bir nevi sağlaması yapıldı zaman içerisinde.

Kolay iş değil sonuçta; hem bütçe hem de muazzam bir insan kaynağı gerektiren projeler bunlar. İlk olacağız deyip de başaramama ihtimaline karşın, geç olsun ama sağlam olsun diye bakıldığını düşünüyorum.
sr. member
Activity: 560
Merit: 250
October 23, 2019, 02:34:07 PM
#12
Sadece kimlik değil tüm halkın ulaşımında olan resmi belgeleri blockchaine taşımalarını yeğlerim. Yani e-devleti blockchain alt yapılı yaparlarsa dünyaya da örnek olabiliriz hatta ve hatta küresel arenadaki imajımız bile düzelebilir.
sr. member
Activity: 1092
Merit: 254
October 22, 2019, 11:32:44 AM
#11
Bazı yazıları okuyunca keşke bizim de olsa, keşke biz de yapsak diye iç geçiriyorum bu da onlardan biri. Tübitak' ın çalışmasına baktım ama nedense hep üstüne basa basa söylenen tarihlere atfedilen yenilikler, çalışmalar, hedefler arasında olacak bir işe benzemiyor. Var olan bakış açısı nedeniyle elimizdeki güzel fırsatları tepmekten halimiz kalmamış vaziyette hep geriliyoruz. Bunun gibi çalışmalar varken kurumlarımızın adını dişin kavuğunu doldurmayacak nitelikte, hatta bizlerle dalga geçtiklerini düşündüğüm işlerle duymaktan inancım kalmadı artık. Bir itibarsızlaştırma çalışması gibi geliyor bana yapılanlar, gösterilenler. Millet çoktan yola çıkmışken biz hala arkadan bakmakla yetiniyoruz ne yazık ki.
sr. member
Activity: 840
Merit: 300
October 21, 2019, 02:37:15 PM
#10
10 yıllık kalkınma planlarına bakarsak neler neler var, hele ekonomi alanında, ulaşım alanında, medya alanında, sağlık alanında kalkınma planlarında yazılmadık şey bırakılmıyor, bol kepçeden ne varsa yazıyorlar

hele sağlık alanında olan planlara bakarsanız 2020-2030 arası resmen ölümsüzlüğü ilan edecek cümleler var o kadar bol kepçe yazıyorlar yani,

genelde devlette işler, belirli bir partinin (adını yazmayayım şimdi)  destekçilerinin ve yöneticilerinin ne kadar para kazanacağı üzerine kurulur,  hangi konuda kalkınma planını genişletirsek ne gibi ihaleler çıkar, kimlerin ihalelerini öne alabiliriz, şu şu firmanın yaptığı işe göre hangi ihaleye çıkabiliriz şeklinde yürüyor işler ülkemizde,  yani malesef durum bu,  o yüzden böyle şeyler bol kepçeden konuşulur merak etmeyin, ama en geri biz kalırız emin olun. eşi dostu doyurmaktan sıra gelmez onlara
legendary
Activity: 1176
Merit: 1013
DAVID CHAUM's xx coin SALE IS NOW LIVE!
October 20, 2019, 08:56:55 AM
#9
Kamuda çalışan birisi olarak gözle görüyorum. Kamuda neredeyse her kurum içerisinde az çok blockchain fikri var. Kurumların iç kalkınma planlarında 5-10 yıllık sürede hep blockchain üzerine çalışmalar görünüyor. Bunu ne kadar ileri götürebilirler, ne kadar gerçekleştirebilirler bilemiyorum ama planda var bir şeyler... Hep birlikte göreceğiz.

Planlar malesef yeterli değil. Hızlı büyüyen bir teknoloji ve biz henüz içine giremedik. Kamu kuruluşlarında hiçbir zaman yeterli ve düzenli bir sistem olmadı, yapılan işler her zaman teknik aksaklıklarla ilerledi. Umarım bu sefer iyi bir atılım yapabiliriz.
Tubitak yeterli destek bulabilirse güzel işlere imza atabilir.
hero member
Activity: 1204
Merit: 630
October 19, 2019, 11:52:05 AM
#8
Kamuda çalışan birisi olarak gözle görüyorum. Kamuda neredeyse her kurum içerisinde az çok blockchain fikri var. Kurumların iç kalkınma planlarında 5-10 yıllık sürede hep blockchain üzerine çalışmalar görünüyor. Bunu ne kadar ileri götürebilirler, ne kadar gerçekleştirebilirler bilemiyorum ama planda var bir şeyler... Hep birlikte göreceğiz.
newbie
Activity: 110
Merit: 0
October 19, 2019, 08:46:33 AM
#7
Halkımız yeni teknolojilere entegre olma konusunda oldukça iyi bana göre. Ama kimlik konusunda devletin kimlik bilgilerine anında ve merkezi bir sistemle erişim imkanından vazgeçmeyeceği kesin. Dijitalleşmeden yana birşey diyemem ama kimlik oluşturma konusunda blockchain sistemini kullanacaklarını düşünmüyorum
sr. member
Activity: 746
Merit: 251
October 17, 2019, 06:46:52 PM
#6
Sanırım 2 yıl önce webrazzi bir yarışma yapmıştı. Kimlik adında bir türk blockchain projesi kazanmıştı hatta o zaman projenin civicin bire biri olduğunu iddaa edilmişti ve haksız verildiğini düşünenler vardı. Az önce linki aradım da bulamadım. Adı tam kimlik olmayabilir ama kimlik diye okunuyordu Smiley
sr. member
Activity: 1106
Merit: 273
October 17, 2019, 12:09:02 PM
#5
tubitak'ın sitesi epeydir açık, zaten devletin blockchain'e destek verdiğini özellikle ekonomi bakanı albayrak'ın icoları yeni ekonomik modele entegre etme çabası oldugunu hatta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın resmi ve milli bir kripto para birimi üzerinde çalıştığını (en azından söylentiler o yönde teyit edilmiş bir bilgi yok) biliyoruz. hal böyle olunca blockchain bir çok alanda kullanılabilir fakat yazarın da söylediği gibi Digital ID oluşturma konusunda ve bu bilgileri blockchain'de saklama konusu epey ilgi çekici ve efektiv olacaktır.
legendary
Activity: 1666
Merit: 1030
October 17, 2019, 12:05:47 PM
#4
Hocam türkiye de e-devlet gibi çok sağlam bir sistem var.biraz araştırdım bir çok ülkede bu tarz bir olay yok.yani yaparlarsa bizim devlet yapar bunu en erkenden.bu konuda ciddi çalışmalar olduğunu düşünüyorum arkaplanda.zaten kalkınma modelinde bile blokchain ve kripto paralar ile ilgili araştırmalar olduğu yazıyor.
legendary
Activity: 1848
Merit: 1727
Be A Hope
October 17, 2019, 10:38:14 AM
#3
Tubitak Bilgem’in üzerinde durduğu en önemli üç konu Digital ID, Corporate ID ve Government Use Cases of Digital ID‘dir. Bilgem iki senedir dijital kimlik inşaası üzerine çalışmalar yapıyor ve yaptığı bu çalışmaları Ulusal Blockchain Çalıştayı’nda duyuruyor ama Bilgem her ne kadar çabalasa da hükümet ve onların yaşam tarzı nedeniyle bu alandaki bir çok proje şu an için gerçekleştirilemeyecek gibi görünüyor. Bu projelerin bir çoğu Hyperledger üzerinde inşaa ediliyor. Buna Identity for IoT Applications yani IDoT deniyor. Biga projesinde de ağa dahil olabilmek için önce bir Dijital ID yaratılması ve onaylanması gerekiyor. Bilgi ve mahremiyet konusunda ise sadece valitadorler sizin hakkinizdaki bilgilere ulaşabiliyor. Blockchain sistemi üzerine inşaa edilen bir kimlik sistemi, eski kimlik sistemine göre daha yüksek güvenlik sağlıyor.

[1] https://blokzincir.bilgem.tubitak.gov.tr

Bu çalışmalardan haberim yoktu @Mati. Şu verdiğin linkin subdomainini bile görünce nasıl sevindim anlatamam Cheesy
Türkiyede Tubitak'ın böyle işlerle artık uğraşmadığını sanıyordum. Yeni teknoloji bakanımız Varank iyi çalışıyor en azından imkanlar veriyor bu tarz konulara meraklı görünüyor.

Bu çalışmalarda bulunan tüm Tübitak ekibini de tebrik ediyorum.
legendary
Activity: 1218
Merit: 1291
October 17, 2019, 10:09:53 AM
#2
Tubitak Bilgem’in üzerinde durduğu en önemli üç konu Digital ID, Corporate ID ve Government Use Cases of Digital ID‘dir. Bilgem iki senedir dijital kimlik inşaası üzerine çalışmalar yapıyor ve yaptığı bu çalışmaları Ulusal Blockchain Çalıştayı’nda duyuruyor ama Bilgem her ne kadar çabalasa da hükümet ve onların yaşam tarzı nedeniyle bu alandaki bir çok proje şu an için gerçekleştirilemeyecek gibi görünüyor. Bu projelerin bir çoğu Hyperledger üzerinde inşaa ediliyor. Buna Identity for IoT Applications yani IDoT deniyor. Biga projesinde de ağa dahil olabilmek için önce bir Dijital ID yaratılması ve onaylanması gerekiyor. Bilgi ve mahremiyet konusunda ise sadece valitadorler sizin hakkinizdaki bilgilere ulaşabiliyor. Blockchain sistemi üzerine inşaa edilen bir kimlik sistemi, eski kimlik sistemine göre daha yüksek güvenlik sağlıyor.

[1] https://blokzincir.bilgem.tubitak.gov.tr
member
Activity: 126
Merit: 53
Haber - Bilgi - Tarih
October 17, 2019, 09:39:28 AM
#1
Blockchain hayatımızın her alanına girmeye devam ediyor. Kimlik sistemlerinin Blockchain tabanlı bir ağ üzerinde korunması bilgi mahremiyeti ve güvenliğini nasıl etkiler?

Türkiye'de de böyle bir sisteme geçilme ihtimali var mı? Yeni kimliğin henüz bilmediğimiz bazı özellikleri var. Alırken bir tür şifre verdiler bize.

Quote
Bermuda, Blockchain Tabanlı Kimlik Sistemine Geçiyor!

Bermuda, blockchain ve kripto paralar konusunda attığı öncü adımlarla tanınan bir ülke haline geldi. Bermuda’nın bu seferki blockchain hamlesi ise, bütün vatandaşlarına blockchain tabanlı dijital kimlikler dağıtmak oldu. Bermuda’nın ulusal blockchain tabanlı elektronik kimlik programı son hız devam ediyor ve ülke yetkilileri bu konuda önemli gelişme kaydedildiğini vurguladı.

Bermuda Blockchain Konusunda Öne Geçti
Perseid e-ID isimli proje Perseid Network isimli kimlik start-up firması ile beraber yürütülüyor. Perseid’e ek olarak merkeziyetsizlik protokolü Shyft Network de projeye yardımcı olmakta. Shyft yetkilileri tarafından yapılan açıklamada birinci aşamanın Perseid’in taban katmanının oluşturulması ve akıllı kontratların test edilmesini içerdiği belirtildi. Shyft Network bu hususta Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından getirilen regülasyonlara da uyacağını ifade etti.

Perseid CEO’su Bruce Silcoff konu hakkında şunları ifade etti:

”e-ID’ler regülasyonlara uyumlu bir çerçeve ile kullanıldığında ve sınıfının en iyisi teknoloji çözümleri ile entegre edildiğinde, bunların gerçek bir dijital kimlik mekanizması üreteceğine ve Bermuda vatandaşları için ciddi bir yenilik yaratacağına olan inancımız tam.”

Bermuda Başbakanı David Burt de yeni gelişme hakkında önemli açıklamalarda bulundu ve Perseid’in ”blockchain teknolojisinin ne kadar yararlı kullanım alanlarına girebileceği konusunda” güzel bir emsal olduğunu itiraf etti. Bermuda bundan yaklaşık 1 sene önce Binance tarafından yapılan yatırım ile gündem gelmişti.

https://coin-turk.com/bermuda-blockchain-tabanli-kimlik-sistemine-geciyor
Jump to: