Author

Topic: Blockchain'in Benimsenmesinin Önündeki Engeller Yıkılıyor: Deloitte (Read 167 times)

jr. member
Activity: 158
Merit: 2
Şirketler için blok zincirinin benimsenmesinin değeri hala “güncel halinden daha potansiyelli” olmasına rağmen, girişteki engeller azalmakta ve teknoloji yavaş yavaş ana akımlara yaklaşmakta, devasa Deloitte yeni bir raporda bunlara işaret etmektedir.

Blockchain olarak adlandırılan rapor ve ilerlemenin beş vektörü, iş liderlerinin “iş süreçlerini hızlandırmak, yeni iş modellerini etkinleştirmek ve potansiyel olarak sektörleri yeniden şekillendirmek” potansiyelini gittikçe daha fazla gördüklerini kaydetti. Yine de, pek çok şirket blok zincirinin sağlayabileceklerini ve potansiyellerini kullanma konusunda bir takım engeller ile karşı karşıya.

*Deloitte'e göre, bu beş alandaki ilerleme, blok zincirinin benimsenmesi önündeki engellerin aşılmasına yardımcı olabilir:

  • Verimliliği ve performansı arttırmak
  • Geliştirilmiş standartlar ve birlikte çalışabilirlik
  • Karmaşıklığın ve maliyetin azaltılması
  • Düzenleyici destek
  • Çoğaltıcı konsorsiyum

Rapordaki yazarlar, üç Deloitte yöneticisi, Mumbai ve New York'u baz alarak blok zinciri teknolojisinin son yıllarda hangi alanlarda gerçekten etkili olduğuna dair IBM tarafından yürütülen bir araştırmaya ve 'bir servis olarak blok zinciri'' tanıtımı yapan büyük bulut şirketlere dayanarak inceledi.

Ayrıca raporda, “yeni ürünler, hizmetler ve iş modelleri” yaratarak gelişmiş verimlilik, maliyet tasarrufu ve daha fazla gelir de dahil olmak üzere blok zinciri teknolojisini benimseyen işletmeler için potansiyel faydalar listelendi. Yazarlara göre, şirketler bu avantajları görüyor ve böylece blok zincir teknolojisine bu yıl 2,1 milyar ABD Doları tutarında iki kat harcama bekleniyor.

Yinede raporda, ankete katılan şirketlerden sadece %9'unun bu teknolojiyi hali hazırda kullandığı, bir yıl içinde kullanmayı planladığı ya da önümüzdeki yıllarda kullanmayı düşündüğüne yer verildi.

Deloitte'in bile, ilgili alanlarda blok zinciri teknolojisi ile çalıştığı bilinmektedir. Örneğin, küresel danışmanlık şirketinin, LBChain sandbox'unu denemeler için kullandığı ve bu konuda da The Bank of Lithuania ile çalıştığı belirtiliyor.

Bu arada, “Big Four” muhasebe firmalarının bir başka üyesi olan PwC'nin yakın zamanda yaptığı bir ankette, işletmelerde blok zincirinin benimsenmesindeki gecikmenin en büyük nedenlerinden üçünün maliyet, nasıl başlayacağını bilmeme ve yönetiim eksikliği olduğu ortaya çıktı. Diğer sebeplerin, kullanıcıların teknolojinin faydalarını görememesi, denetim/uyumluluk talepleri ve düzenleme rahatsızlığı olarak belirtildi. Ancak, şirket yöneticileri “PwC” ye, hiç kimsenin blok zinciri tarafından geride bırakılmasını istemediğini söylüyor ve gelişiminin bu erken aşamasında bile, güven ve düzenleme konusundaki kaygılarının devam ettiğini dile getiriyorlar.



* Deloitte, 140'a yakın ülkede, 700 ofiste, çalışmakta olan 150,000 personeli ile dünyanın en büyük muhasebe, denetim, vergi ve yönetim danışmanlığı hizmeti sunan uluslararası firmalarından birisidir.














Jump to: