Author

Topic: BNR | Column van Peter Verhaar over Bitcoin (Read 1007 times)

sr. member
Activity: 448
Merit: 250
No longer satoshipoker.org - Can't change avatar
April 26, 2013, 04:50:34 AM
#6
Ik dacht slim te zijn en off-shore in Cyprus te gaan. Nooit moeten doen  Angry
Wel grappig om te zien dat de EU het min of meer laat afweten en overheden van de burgers laat pikken. Resultaat: mn partner die in Limasol een salade zat te eten kon ook afrekenen in bitcoin  Grin
sr. member
Activity: 473
Merit: 250
Sodium hypochlorite, acetone, ethanol
ik dacht dat het een ton was, niet dat het wat uitmaakt want zoveel heb ik allebij niet  Roll Eyes
newbie
Activity: 50
Merit: 0
Quote
Als iemand jouw privé-sleutel kent, dan kan je rekening worden leeggeroofd.
Opzich... als iemand weet welke nummertjes er op mijn bankpasje staan en de pincode weet kan hij dat ook.
Wel heeft een bank iets als bankgarantie geloof ik.
Ja, tot 40.000 euro is je geld verzekerd geloof ik - door de overheid zelfs. Ik vind dat jammer. doe mij maar een wereld waar iedereen die voor de verkeerde banken hadden gekozen de volgende keer wel wat beter zouden opletten aan wie ze hun geld toevertrouwen..
hero member
Activity: 1596
Merit: 502
Quote
Als iemand jouw privé-sleutel kent, dan kan je rekening worden leeggeroofd.
Opzich... als iemand weet welke nummertjes er op mijn bankpasje staan en de pincode weet kan hij dat ook.
Wel heeft een bank iets als bankgarantie geloof ik.
member
Activity: 99
Merit: 10
Ik hoorde 'm vanochtend op de radio. An sich geen slecht beeld van Bitcoin.
hero member
Activity: 530
Merit: 500
Gesproken: http://www.bnr.nl/?service=player&type=fragment&articleId=1862731&audioId=1862730

Quote
Deze week was de digitale munt Bitcoin volop in de publiciteit. Niet vreemd, want sommige spaarders zijn zich doodgeschrokken van het idee dat overheden zomaar even uw spaargeld kunnen afromen als de banken in de problemen komen.

Dan zoek je naar bescherming en Bitcoin lijkt die bescherming te kunnen geven. Gevolg: de koers schoot omhoog van 50 euro naar 200 euro, maar helaas voor de bezitters ook weer terug naar 50 euro. Voorstanders roepen al dat dit het einde van het bankwezen is. Tijd voor een analyse en wat veldwerk.

Je kan op twee manieren naar Bitcoins kijken. Eerst als belegging. Lastig; Bitcoins geven geen rente en hebben geen industriële toepassing zoals goud. De waarde is 100 procent arbitrair. Een beetje 'wat de gek ervoor geeft' en dus als belegging zeer onzeker. Bovendien, als er meer van dit soort virtuele munten komen, zoals bijvoorbeeld Ripple, dan kan de waarde snel dalen.

Interessanter is de Bitcoin als betaalmiddel. Eerst open je een soort rekening, wallet genaamd. Niet bij een traditionele bank, maar op je computer of ergens op internet. Toegang tot je rekening heb je via een unieke sleutel, een getal van 34 cijfers. Vervolgens kun je goederen kopen en geld overmaken.

Ik heb het zelf geprobeerd. Het openen van de rekening is lastig, zeker als je weinig affiniteit hebt met computers. Het jargon is voor gewone mensen onbegrijpelijk. Maar, en daarin geef ik de Bitcoins-believers gelijk, je hoeft op geen enkele manier je echte identiteit prijs te geven. Dat zal het zeker interessant maken voor sommige gebruikers en straks ook voor de belastingdienst.

Míjn grootste bezwaar is de veiligheid. Als iemand jouw privé-sleutel kent, dan kan je rekening worden leeggeroofd. Dat lijkt mij een uitnodiging voor hackers. Het lijkt in die zin op de Chipknip. En anoniem zijn is een voordeel, maar óók een nadeel. Mocht je je privé-sleutel verliezen of vergeten, dan ben je de sigaar.

Is het een gevaar voor de bestaande banken? Laat ik voorop stellen dat innovaties als Skype, Whatsapp en Napster óók werden gebagatelliseerd. Maar financiële relaties tussen consumenten, met uitschakeling van traditionele tussenpersonen, gaan niet meer weg en dus moeten de banken op hun hoede zijn. Het overboeken gaat echt razendsnel en de kosten zijn heel laag.

Bron: http://www.bnr.nl/opinie/peter-verhaar/881837-1304/column-peter-verhaar-beschermingsfactor-van-de-bitcoin
Jump to: