Author

Topic: Bölüm 2: Özel Sektörde Kripto Para Regülasyonu Sonrası Olacaklar (Read 31 times)

member
Activity: 1022
Merit: 10
Gelecekte bizi sağlam gelişmeler bekliyor görünüşe göre. Yazılım firmalarına çok büyük iş düşecek. Hedefler doğrultusunda emin adımlarla ilerleyip gerçekleştirdiklerinde ise kripto para piyasasının gelişimine büyük katkı sağlayacaklar.
jr. member
Activity: 94
Merit: 1
Bankalar Kripto Para Cüzdanları Çıkaracak
Hem devlet bankaları hemde özel bankalar kripto para cüzdanları oluşturup, kripto para hesapları açacaklar. Kripto cüzdanı anladık fakat kripto hesapta ne oluyor dediğinizi duyar gibi oluyorum. Bankaya yatırılan tüm kripto paralardan faiz getirisi elde etmek mümkün olacak. Blockchain’in mantığına ters gibi gelsede aslında çok da şaşırtıcı değil. Diyelim ki bankaya 1 Bitcoin tutarında , “Vadeli Bitcoin Hesabı ” açtınız ve aylık vadeli Bitcoin hesabınız size her ay 0.1 BTC kazandırıyor. Bunun için yapmanız gereken bankadan Bitcoin hesabı açmak ve vade sonunda 1.1 Bitcoinizi çekmek. Bankada hesap açarken Bitcoinlerinizi aslında bankaya satmış oluyorsunuz. Ay sonunda çekerken de banka size faizle beraber ödeme yapmış oluyor. Şu anki mali sistemden çok da farklı değil.

Akıllı Sözleşme Hazırlayan Yazılım Firmaları
Günümüzde dünya nakit paradan çok kredi ile çarklarını çalıştırır durumdadır. Bunun reel örneği her geçen gün büyüyen banka sermayeleri, veya nakit sıkışıklığı ile oluşan krizlerle anlaşılabilir. Bankalar kredi verir biz alırız, bankalar kredi kartı verir biz kullanırız. İşte bu noktada akıllı sözleşmeler; sözleşme yapanların özellikle de bankaların işlerini kolaylaştırmaktadır. Hemen basit bir örnekle açıklayalım:

Diyelim ki araç kredisi aldınız. Aylık ödemelerinizi Ethereum bazında yapıyorsunuz. İşleriniz kötü gitti ve 3 ay ödemeyi aksattınız. Ethereum tabanlı akıllı sözleşme otomatik olarak devreye girerek haciz işlemlerini başlatabilir. Aynı zamanda elektronik olarak aracın kumandasını devre dışı bırakır ve aracı müşteri tarafından kullanılmaz duruma sokar. Bu durum bankanın avukatlık ücreti, mahkeme süreci ve masrafları, haciz kararı alacak personel gibi masraflardan ve zaman kayıplarından kurtarır. İşlemler hızlı, aracılar komisyoncular olmadan, güvenli ve dağıtık defter teknolojisi ile binlerce yedekli olarak gerçekleştirilir.

Vitalik Buterin akıllı sözleşmeleri ”sözleşmeler bilgisayar diline dönüştürülüp bloklara kayıt ediliyor. Dağıtık defterlere kopyalanan sözleşmelerde taraflar yüzde 100 anonim olarak tutuluyor. Kod parçacığı belirli görevler ve detaylar belirtilerek hazırda bekiyor. Zamanı geldiğinde de işlemi yerine getirmek için harekete geçiyor ve gerekli şartlar sağlanıyorsa işlem başarılı bir şekilde tamamlanıyor veya tamamlanmadan iptal ediliyor.” diyerek özetlemiştir.

Akıllı sözleşmelerin önünde en büyük engel regülasyon ve karmaşık kod yapısıdır. Bu noktada muhtemelen ortaya akıllı sözleşme hazırlayan yazılım firmaları devreye girmeye başlayacak, firmalar taraflara hazır akıllı sözleşme şablonları satacak. Mesela tanıdığınız birine borç para vereceksiniz fakat tam olarak güvenemiyorsunuz. Bu durumda internette satılan Ethereum tabanlı akıllı sözleşme şablonlarından satın alıp sözleşme yapabilirsiniz. Hatta bu sözleşme yapıldıktan sonra devredilebilir duruma getirilirse günümüzdeki çek yerine geçebilir.

Ben akıllı sözleşmelerin geleceğini bilgisayarın ilk yıllarındaki DOS işletim sistemine benzetiyorum. Nasıl Windows’un çıkması ile DOS kullanımı kısıtlı kaldı ise , aynı gelecek bizi bekliyor olabilir .Bakalım geleceğin Microsoft’u kim olacak?

Alışverişte Nesnelerin İnterneti ve Lightning Network Dönemi
Gelecekte toplu taşımada, süper markette, alışveriş merkezlerinde, restoranlarda nesnelerin interneti ile kasaya gitmeden otomatik olarak alışveriş yapabiliriz. Alışveriş bittiğinde kripto para cüzdanımızdan yapacağımız onay ile ürünler ödenmiş olacak. 

Akıllı bileklikler, akıllı saatler, akıllı gözlükler, akıllı tshirtler, akıllı raketler, ev otomasyon sistemleri, akıllı arabalar… Akıllı nesneler üzerine yapılan yatırımlarla, hepsi yakın bir zamanda Wi-Fi ve Bluetooth teknolojisi ile internete bağlanıyor olacak. Sistemin en güzel tarafı kullanıcılarına hız ve ekonomik kullanım kolaylığı sağlamak olacak. Birbiri ile haberleşen cihazlar gerektiğinde ev için eksilen mutfak malzemesini internetten sipariş edebilir, ödemeyi kripto para ile otomatik olarak yapabilir.

Bitcoin gibi oldukça yavaş bir teknolojiyi alışverişlerde hızlı hale  getirebilmek için oluşturulan Lightning Network ağı hem yaygınlaşacak  hemde hacim kazanarak büyüyecek gibi görünüyor. Bitcoin erken dönem yatırımcılarından olan Tim Draper 1.25 milyon dolarlık yatırım ile “Open Node” isimli  startup firmasını satın almıştı. Bu firma cep telefonları ile Lightning Network ağında kolay alışveriş yapmayı sağlayacak yazılım üretmeye çalışıyor.

Haberin devamı için: https://btcmagazin.com/ozel-sektorde-kripto-para-regulasyonu-sonrasi-olacaklar/
Jump to: