Author

Topic: [Brainstorming] Zeno's Paradox - Planck Length | neden 21 milyon (Read 305 times)

legendary
Activity: 2240
Merit: 1131
DGbet.fun - Crypto Sportsbook
babamız parmenides...


üstad, eminim ki daha önce seedlerle alakalı çok konu açılmıştır, ancak siz de bir tane açsanız göz çıkarmaz :)) konular derli toplu ilerlediği için iyi bir seri oluşturabilirsiniz.
legendary
Activity: 2128
Merit: 1657
Güçlü felsefi değeri olan paradokslar, kuantum prensiplerine göz kırpıyor,

Kuantum fiziğinin bugünkü yorumu: mesafe kısaldıkça onu kat etmek için gereken sürenin de gözlemlenemeyecek kadar küçük (ve belirsiz) bir süreye doğru indirgeneceğini,

en sonunda gözlemcinin fenomenlere yön veren müdahelesiyle belirsizliğin ortadan kalkıp mesafenin tamamen kat edileceğini ifade ederdi muhtemelen...

Uzay-zamansallığı bileşik bir kriter olarak değerlendirmek de bu paradokslardan sıyrılmanın yöntemlerinden biri olarak gösterilmektedir...
legendary
Activity: 1316
Merit: 966
bi de bunun tersi vardı, coinburn yapan projeler...sürekli coinburn yaparak belli oranda supply azaltma yoluna gidiliyordu

şurdan bakılabilir detaylara...

Bahsettiğin şey Proof-of-Burn ya da Deflationary Token olarak geçiyor. Detaylara bir alternatif olarak buradan da bakılabilir (hiburak'ın paylaştıklarını da okuyun) Smiley.

Proof-of-Burn algoritmasının belli başlı avantajları var,
  • PoW algoritmasına göre çok daha düşük elektrik tüketiyor.
  • Bir madenci olmak için kripto para yakan kişiler kripto paranın arzının düşmesine sebep oluyor.
  • Bir madenci Proof-of-Burn sisteminde elindeki kripto parayı yaktığı için uzun vadeli bir şekilde madenci olduğu kripto paraya bağlı oluyor.

Dezavantaj olarak ise, PoB algoritması kullanan bir blok zincirinin PoW algoritmasını kullanan bir blok zincirine göre daha yavaş olduğu söyleniyor. Hız konusunun ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum. Bana göre PoB algoritması safsatadan başka bir şey olmamakla beraber kullanıcıların token israfı yapmasına neden oluyor. PoS'un çok daha stabil ve mantıklı olduğunu düşünüyorum.

Bu proje PoB algoritması nedeniyle uzun vadede fiyatlanabilir, 10 dolar demeden airdroptan faydalanmak gerekir. Bol şans.
legendary
Activity: 2128
Merit: 1148
bi de bunun tersi vardı, coinburn yapan projeler...sürekli coinburn yaparak belli oranda supply azaltma yoluna gidiliyordu


şurdan bakılabilir detaylara..........

abi diyelim ki 1000 tane x token var, her gönderimde yakıldı, en son kendisini imha mı edecek bu vatandaş?! Huh Roll Eyes

Bomb decimal kullanmadığı için her gönderimde en az 1 adet yakılıyor. O yüzden normal şartlarda en son kendisini imha edecek gibi görünüyor. O aşamaya gelmeden token swap vs yaparak bu problemi çözebilirler.

Decimal kullananlarda ise burn yüzdesine göre küsüratlı olarak yakım gerçekleştiği için böyle bir sorun yok.

 
full member
Activity: 266
Merit: 106
Bu konu hakkında konuşan matematikçilerden biri (kendisi Hermann Weyl olur) yarıya bölme işleminin sonsuza kadar devam ettiğinde gelebileceği fiziksel son noktada daha fazla bölünemeyecek olması ve o nokta btc için bedelsiz bir miktar olacaktır.
Tabi bu bir teori sonsuza kadar gidilemeyeceği için teori olarak kalacaktır kuvvetle muhtemel. Zeno’nun paradoksu limit kavramına örneklendirilebilir mevzubahis durumda (1/2)^x işleminde x’i sonsuza götürürsek cevap 0 olacaktır tabi btc için bu durumu görebileceğimizi sanmıyorum  Grin
legendary
Activity: 1316
Merit: 966
Herkese selam arkadaşlar, bugün Zeno'nun paradoksları ile Bitcoin'in neden sadece 21 milyon üretebileceğini (yakınsayabileceğini) anlatacağım. Zeno'nun paradoksları hareketin sadece bir yanılsamadan ibaret olduğunu desteklemek amacıyla Elea'lı Zeno tarafından ortaya atılmıştır. Ancak, ben bu konuda Zeno'nun paradokslarından faydalanarak Zeno'nun aksine hareketin varolmadığından değil, 21 milyon değerine nasıl yakınsayacağımızdan ve bu değere asla ulaşamayacağımızdan bahsedeceğim.

Dikotomi paradoksu
A kişisinin d noktasına gitmesi gerektiğini hayal edelim. Fakat d'ye gitmeden, önce d'ye olan mesafenin yarısını gitmek zorundadır. Fakat d'ye olan mesafenin yarısını gitmeden önce bu mesafenin çeyreğini gitmesi gerektir. Daha sonra çeyreği gidebilmek için sekizde birini gitmesi gerekmektedir; bu böyle devam eder [1].



Olay tam da burada başlıyor; her adımımızda 1/2 mesafe gidersek aslında hedefimizdeki noktaya bize ne kadar yakın olursa olsun asla ulaşamıyoruz. Buna Dikotomi paradoksu deniyor.

Zeno'nun Paradoks'unu Bitcoin'de kurgulayalım
Bitcoin blok zincirinin sürekliliği bir madencinin yeni bir blok keşfetmesi ve ödülü bulan madencinin Bitcoin ile ödüllendirilmesi üzerine kurgulanıyor. Bu sayede ödülü kazanmak isteyen madenciler yeni bloklar bulmaya çalışıyor, bulunan yeni bloklar ise Bitcoin blok zincirinin sürekliliğini sağlıyor. Bitcoin ödül mekanizması ise altına benzer bir şekilde ayarlanmış, her 210,000 blokta 1/2 oranında azalacak şekilde kurgulanmıştır [2].



Varsayımsal olarak varolabilecek olan en kısa mesafe ise — Plank uzunluğudur (Planck Length). [3].



Peki, sonsuz sayıda 1/2 işleminin (halving) sonucu olarak ulaşacağımız değerin varsayımsal olarak hesaplanan en kısa mesafe olan Planck Length'ten daha kısa olma imkanı nedir? 0. O halde Bitcoin hiçbir zaman 21 milyon değerine ulaşamaz sadece 21 milyon değerine yakınsayabilir (20999999.97690000).



Bitcoin, basit bir blok zinciri teknolojisi değil, matematik ve fizik kuralları üzerine inşaa edilmiş kişiler arası elektronik para sistemidir. Bu nedenle onu mükemmel kılan blok zinciri teknolojisi değil, Bitcoin'in kendisidir.

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Zeno%27s_paradoxes
[2] https://en.bitcoin.it/wiki/Controlled_supply
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Planck_length
Jump to: