Madencilerin bulduklari blok basina odul veriliyor ve onlar piyasaya giriyor. 4 yilda bir odul yari oranda azaltiliyor diye biliyorum.
Evet her dört yılda madencilere verilen blok ödülü yarıya düşürülmekte. Bundan dolayı madencilerin kazanacağı ödül yani para azaldığı için bitcoin fiyatlarında yükseliş beklenir. En son geçen yıl yanılmıyorsam haziran ayı gibiydi temmuzda olabilir bakmam gerekiyor yanlış konuşmayayım. Bir sonraki yarılanma 202 yılında gerçekleşecek.
Ek olarak bulduğum bir yazıyı paylaşmak istiyorum güzel bilgiler var okumak isteyebilirsiniz.
Dört yılda bir gerçekleşen Bitcoin blok ödülü yarılanması dün akşam saatlerinde 420.000inci blokta gerçekleşti. Her blok başına dağıtılan Bitcoin madencilik ödülü 25 BTC’den 12,5 BTC’ye düşmüş oldu.
Bitcoin’in ilk dört yılında 50 BTC olan ödül, 2012’de 25 BTC’ye düşmüştü. 10 Temmuz 2016 itibariyle ise önümüzdeki yaklaşık dört yıl boyunca 12,5 BTC olarak dağıtılacak. Ortalama olarak 2020 yılında ise ödül tekrar yarılanarak 6,25 BTC’ye düşecek. Bu yarılanma her dört yılda bir devam ederek Bitcoin’lerin toplam sayısı 21 milyona ulaşana dek devam edecek. Şu anda sirkülasyonda 15,75 milyon Bitcoin bulunuyor. Bu da önümüzdeki on yıllar boyunca 5,25 milyon Bitcoin’in daha üretileceği anlamına geliyor. Bu rakamın USD değeri ise 3,3 milyar dolar civarında.
Piyasa koşullarına bakıldığında günlük olarak her on dakika ortalamayla üretilen 3600 BTC (yaklaşık değeri 2,3 milyon dolar) şu an itibariyle 1800’e düşmüş durumda ve arz da buna paralel olarak %50 oranında azalmıştır.
2016 başlarında bir çok kez tekrarladığımız gibi, arz azalışının Bitcoin piyasalarına etkisi büyük oldu. 2016 Ocak ayından itibaren Bitcoin fiyatının 400 USD seviyelerinden yarılanma tarihine kadar en yüksek 780 USD’ye çıktığını görüyoruz, şu an itibariyle ise fiyat 650 USD civarında seyretmekte. Başka bir ifadeyle yarılanma havasının piyasayı büyük oranda etkilediği görülmekte. Bu tarihler arasında yatırım yapmış bir kullanıcı %50 ile %95 arasında değişen oranlarda kar sağladı.
Bundan sonrası için neler söylenebilir?
Artık günlük olarak çok daha az Bitcoin üretiliyor, bu da en başta madencileri etkilemeye şimdiden başladı. Şu anda madencilik hesaplamalarına bakıldığında karlılığın son derece düştüğünü görmekteyiz. Madeciler bu yol ayrımında hesaplarını iyi yapıp karlılıklarını iyi değerlendirmeliler; çünkü bu süreçte kar yapmak yerine zarar etme durumu oluşabilir. Madencilik cihazı kiralayan yatırımcıların ise bugün itibariyle gelirlerinde çok büyük kayıplar yaşanmaya başlayacaktır. Gelirlerin azalması çoğu Bitcoin madencilik cihazının fişinin çekilmesine yol açabilir. Bu noktada Bitcoin fiyatı yine önümüzdeki günlerde belirleyici rol oynayacaktır.
Bitcoin piyasalarının şu anda genel olarak beklemede olduğunu söyleyebiliriz. Yatırımcıları bu noktada zorlu kararlar bekliyor. Bitcoin fiyatının uzun vadede yükseleceğini düşünenlerin çoğunlukta olmasına rağmen, kısa vade düşünenler için gözler geleneksel olarak her yıl hareketli günlerin ve yükselişlerin yaşandığı Kasım ayına şimdiden çevrildi. Kısa vade işlem yapan kullanıcıların yarılanma sonrası ani yükseliş ve çıkışları dikkatle izlemesinde fayda var.
Portföyünde Bitcoin bulundurup uzun vadede beklemek isteyen yatırımcılar için ise durum daha az karmaşık. Uzun vadede kazançlı olmamaları için şu anda herhangi bir sebep bulunmadığını söyleyebiliriz.